Okolo Švajčiarska preview: Vylepší Sagan svoj vlastný rekord?

zdroj: twitter.com/petosagan

Už túto sobotu začínajú ďalšie World Tour preteky Okolo Švajčiarska. Tento podnik poslúži ako príprava pred nadchádzajucou Tour de France. V poradí už 83. ročník pretekov Okolo Švajčiarska sa tento rok uskutoční od 15. do 23. júna. Začiatok bude v meste Langnau a koniec v Gomse. Prvenstvo obhajuje Richie Porte (:tfr:), Tasmánec však tento rok zvolil ako svoju prípravu Critérium du Dauphiné. Najúspešnejším jazdcom histórie pretekov je náš Peter Sagan (BOH), ktorý tu vyhral celkovo už 16 etáp. Slovák nebude na tomto podniku chýbať ani tento rok. Tourminátor bude mať niekoľko šancí v úvode pretekov, kde sú na programe klasikárske a rovinaté etapy.

Rozhodnúť by sa malo v druhej polovici pretekov. V šiestej a siedmej etape sú na programe brutálne dojazdy na vrcholy Flumerberg a San Gottardo. Prvý menovaný má dĺžku 8,4 kilometrov a priemer 9,2 %. Druhý spomínaný má 12 kilometrov a 7,4 % priemer. Na záver pretekov je pripravený horský maratón, kde jazdci absolvujú tri stúpania najťažšej kategórie. Okrem brutálnej druhej polovice pretekov tu bude na pelotón pripravených niekoľko klasikárskych etáp a dve individuálne časovky. Na štart sa postaví celkovo 147 jazdcov z 21 tímov. Okrem klasík z World Tour dostali pozvánku iba dva prokontinentálne tímy a to Rally UHC a Direct Energie. Štartové pole doplní národný tím Švajčiarska.

Etapy

1. Langnau i.E. – Langnau i.E., 9,5 km (Individuálna časovka)

2. Langnau i.E. – Langnau i.E., 159,6 km

3. Flamatt – Murten, 162,3 km

4. Murten – Arlesheim, 163,9 km

5. Münchenstein – Einsiedeln, 177 km

6. Einsiedeln – Flumserberg, 120,2 km

7. Unterterzen – San Gottardo, 216,6 km

8. Goms – Goms, 19,2 km (Individuálna časovka)

9. Goms – Goms, 144,4 km

Favoriti

V boji o celkové prvenstvo bude chýbať obhajca Richie Porte (:tfr:).  Najväčším favoritom bude určite víťaz Tour de France 2018 – Geraint Thomas (:ins:). Ten minulý rok zvolil ako prípravu Dauphiné. Na štarte však nebude chýbať celkový víťaz z roku 2017 Simon Špilak (:kat:). Slovinec má od ideálnej formy ďaleko, no nechajme sa prekvapiť. Podobne je na tom i Fabio Aru (:uae:), Talian sa trápi a tak je jeho forma otázna. V ceste Petra Sagana (BOH) v boji o vylepšenie rekordu budú stáť jazdci ako Michael Matthews (:sun:), Greg Van Avermaet (:ccc:), Matteo Trentin (:mts:) či Alexander Kristoff (:uae:).

Trasa

Zdroj: tourdesuisse.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár