Okolo Švajčiarska: Sagan perfektne zvládol záver a vyhral tretiu etapu. Žltý dres je jeho

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Dnes sa konala tretia etapa pretekov Okolo Švajčiarska. Tá mala prevažne rovinatý charakter a víťazom sa mal stať jeden zo šprintérov na štarte. Išlo sa medzi mestami Flamatt a Murten. Posledných 30 km tvorila rovinka, cyklisti prešli okruhom okolo jazera Gruyère vo frankofónnej časti krajiny. V poslednom kilometri sa nachádzal krátky vydláždený kopček, na ktorom bol cieľ.  Cyklisti strávili v sedle 162,3 kilometra.

Posledných 100 metrov:

Do úniku sa dostali Willie Smit (:kat:), Bert-Jan Lindeman (:tjb:), Simon Pellaud (Švajčiarska reprezentácia) a Ryan Anderson (Rally UHC). Tí si po 30 km vytvorili náskok štyroch minút na pelotón. Ten viedol tím Deceuninck – Quick Step, ktorý chránil žltý dres Kaspera Asgreena (:qst:). Z úsilia chcel ťažiť šprintérsky líder tímu Elia Viviani (:qst:). Neskôr sa výrazne pridal aj tím Bora – hansgrohe, keďže Peter Sagan (BOH) patril medzi najväčších favoritov na triumf. V posledných 25 km náskok utečencov spadol na hodnotu 1:15.

foto: twitter.com/TeamIneos

V poslednej dvadsiatke kilometrov bol Sagan na chvoste pelotónu kvôli defektu zadného kolesa. Technické problémy sa ale zjavne vyriešili a slovenský šampión sa zaradil do vláčiku svojho tímu.

Ako posledný z úniku odolával domáci jazdec Pellaud. 26-ročný borec dnes ovládol dvojicu horských prémií. Pozíciu krajana Imfoha (Švajčiarska reprezentácia) ale neohrozil. Jeho dnešná cesta sa pre neho skončila na méte 6 km do konca. Na špici sa začali formovať šprintérske vlaky jednotlivých tímov, Bora dnes pôsobila veľmi dobre a pre svojho lídra robila v posledných minútach maximum.

V hre boli CCC, Trek s Johnom Degenkolbom (:tfr:), Sunweb s Michaelom Matthewsom (:sun:) alebo celok UAE Alexandra Kristoffa (:uae:). Bora a Quick Step suverénne udržovali svojich rýchlikov v hre.

Záver

Sagan sa držal na kolese Vivianiho. Počas posledných 300 metrov bol na čele Jasper Stuyven (:tfr:). Pred zdvihnutím cesty však Slovák náramne zrýchlil, vytvoril si náskok niekoľkých metrov a udržal to až na pásku. Druhý skončil Viviani. Tretí došiel Degenkolb, ktorému to tím zlým postavením neuľahčil. Nemcovi miesto na kolese Stuyvena zobral dnešný víťaz a od jazdca Treku vyrazil v poslednej zákrute.

Celkové poradie

29-ročný Sagan získal svoju 17. etapu na pretekoch Okolo Švajčiarska. Posúva sa vďaka bonifikačným sekundám v cieli na čelo celkového poradia. Na Asgreena pred etapou nestrácal ani sekundu a stačilo mu iba finišovať v prvej trojke. Teraz má na neho výhodu desiatich sekúnd.

Dán však má šancu udržať dres aj v ťažších etapách, je na výhodnom druhom mieste. 24-ročný talent si zajtra oblečie farby pre najlepšieho mladého jazdca.

Sagan sa po siedmom a druhom mieste v posledných dňoch oblieka do čierneho dresu pre lídra bodovacej súťaže. V nej má náskok desiatich bodov na Rohana Dennisa (:bmt:).

Video koncovky:

Profil:

Profil 3. etapy Okolo Švajčiarska

Výsledky 3. etapy:

1.Peter Sagan (Svk)BOH3:39:25
2.Elia Viviani (Ita):qst:
3.John Degenkolb (Ger):tfr:
4.Ivan Garcia Cortina (Spa):bmt:
5.Ben Swift (GBr):ins:
6.Michael Matthews (Aus):sun:
7.Reinardt Janse Van Rensburg (RSA):ddd:
8.Fabian Lienhard (Swi)Švajčiarsko
9.Thomas Boudat (Fra)Total Direct Energie
10. Daniel Hoelgaard (Nor)FDJ

Celkové poradie:

1.Peter Sagan (Svk):dqt:7:51:31
2.Kasper Asgreen (Den)BOH0:00:10
3.Rohan Dennis (Aus):bmt:0:00:11
4.Michael Matthews (GBr):sun:
5.Lawson Craddock (USA):efd:0:00:16
6.Stefan Kung (Sui)FDJ0:00:20
7.Matteo Trentin (Ita):mts:0:00:27
8.Geraint Thomas (GBr):ins:0:00:28
9.Luis León Sanchez (Spa):ins:0:00:29
10.Winner Anacona (Col):dqt:

Zdroj: tourdesuisse.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár