Okolo Turecka: Alexey Lutsenko ovládol záverečné stúpanie

Okolo Turecka 2018

zdroj: twitter.com/zuperdehlie/

Dnes sa konala štvrtá etapa pretekov Okolo Turecka. Išlo sa z Marmaris do mesta Selçuk. Na trase dlhej 207 kilometrov sa nachádzali tri kategorizované stúpania, najdôležitejšie z nich tvorilo samotný cieľ. Posledný kopec mal dĺžku 3,9 kilometra s náročnejším sklonom v hodnote 8,4%.

Dnešný deň bol na týchto pretekoch jediným, v ktorom sa výrazne mohlo zmeniť celkové poradie. To sa aj stalo. Väčšina denného úniku bola chytená ešte pred záverečným stúpaním. Veľý podiel na tom mal celok UAE Team Emiartes, kde bol veľkým favoritom Diego Ulissi (:uae:). Na cieľovom stúpaní sa k udávaniu tempa pridali Bahrain – Merida alebo Sunweb. Prvý pokus o útok prišiel od Sergia Pardillu (Caja Rural) 4 kilometre pred cieľom. Nevytvoril si veľký odstup, no donútil viaceré celky, aby spolupracovali. V poslednom kilometri bolo jasné, že o víťazovi sa rozhodne v šprinte do kopca. Na čele bola 20-členná skupina. Tú istý čas kontroloval Kristijan Durasek (:uae:). V posledných stovkách metrov nastúpil Matteo Fabro (:kat:), no stíhal ho jeho krajan Mauro Finetto (Delko Marseille Provence KTM). Do boja o dobrú pozíciu pre záver sa posúvali Nathan Haas (:kat:), James Knox (:qst:) alebo Nicolas Roche (:bmc:). Veľa síl si na samotný koniec nechal Eduard Prades ( Euskadi Basque Country-Murias) a predviedol silný nástup. To sme iba čakali na útok minuloročného celkového víťaza Ulissiho. Ten vyskočil v predposlednej stovke metrov. Stále ho nasledoval Španiel Prades. Na nich sa zo zadných pozíc dotiahol Alexey Lutsenko (AST). Ten napokon ešte dokázal zrýchliť a v poslednej päťdesiatke metrov dokázal prekonať Taliana Ulissiho.

Alexey Lutsenko z Kazachstanu tak dnes získal etapový triumf a zároveň sa dostal do modrého dresu pre celkového lídra pretekov. 26-ročný národný šampión získal 16. profesionálne víťazstvo. Celkovo druhý je 29-ročný Ulissi, ktorý na rovnakom kopci triumfoval vlani. Do konca pretekov ostávajú dve etapy, no tie by mali patriť hlavne šprintérom a výrazné odstupy GC lídrov sa neočakávajú.

Zajtra je na programe 137 km dlhá etapa zo Selçuku do Manisy.

Záver:

Profil 4. etapy:

Zdroj: procyclingstats

Výsledky 4. etapy

1.Alexey Lutsenko (Kaz)AST5:24:22
2.Diego Ulissi (Ita):uae:
3.Eduard Prades (Esp)Euskadi-Murias
4.James Knox (GBr):qst:
5.Nicolas Roche (Ire):bmc:0:00:02
6.Ruben Guerreiro (Por):tfr:
7.Mauro Finetto (Ita)Delko Marseille Provence KTM
8.Delio Fernández (Esp)Delko Marseille Provence KTM
9.Matteo Fabbro (Ita):kat:
10.Kilian Frankiny (Swi):bmc:

Celkové poradie:

1.Alexey Lutsenko (Kaz)AST15:34:30
2.Diego Ulissi (Ita):uae:0:00:04
3.Eduard Prades (Esp)Euskadi-Murias0:00:06
4.Nathan Haas (Aus):kat:0:00:12
5.Rúben Guerreiro (Por):tfr:
6.Delio Fernandez Cruz (Spa)Delko Marseille Provence KTM
7.Fabio Felline (Ita):tfr:
8.Mauro Finetto (Ita)Delko Marseille Provence KTM
9.Matteo Fabbro (Ita):kat:
10.Nicolas Roche (Irl):bmc:

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár