Okolo Turecka: Prades na poslednú chvíľu získal celkový triumf, Bennett získal víťazný hetrik

Okolo Turecka 2018

zdroj: twitter.com/trpresidency

Preteky Okolo Turecka, ktoré patria do kalendára World Tour, sa dnes skončili šiestou etapou. Tá mala 166 kilometrov a viedla z Bursy do Istanbulu. Podstatná časť etapy mala zvlnený profil, na záver však opäť došlo k hromadnému dojazdu. Išlo sa aj cez Eurasia Tunnel, ktorý spája Malú Áziu a Európu pod morom. Na začiatku zaútočila trojica jazdcov, no boli včas chytení pelotónom. O celkovom víťazovi stále nebolo rozhodnuté a v hre bola aj posledná šanca získať etapový vavrín. Šprintérske celky Quick-Step Floors a Bora – hansgrohe sa na čele striedali s tímami s možnosťou získať celkové poradie – Astana a Katusha-Alpecin. Úzke cesty rozbili formácie vpredu. Nemecký tím Bora priviedol Sama Bennetta (BOH) bezpečne do predposledného kilometra, no príliš skoro sa ocitli na vetre. 1,5 km pred páskou tak Ír prekvapivo zaútočil a využil rozhádzané čelo. Nikto sa nesnažil stíhať, poľavil aj vláčik Quick-Stepu. Bennett tak vyhral svoju tretiu etapu na 54. ročníku Okolo Turecka. V jednej z posledných zatáčok sa udial hromadný pád. To zastavilo hlavne vedúceho muža pretekov Alexeya Lutsenka (AST) a Kazacha to stálo dobrú pozíciu vpredu. To skvelo využil priebežne štvrtý Eduard Prades (Euskadi – Murias) a škončil na druhom mieste. To mu zaistilo bonus šiestich sekúnd. Celkovo sa tak vyrovnal Lutsenkovi, no Španiel získal lídersky dres vďaka lepšiemu umiestneniu v etape. Lutsenko skončil na 13. priečke a na v generálnej klasifikácii obsadil druhé miesto.

Zdroj: twitter.com/trpresidency

Rodák z katalánskeho mesta Alcanar Prades tak v cieli oslavoval najväčší úspech v kariére. 31-ročný jazdec tento rok ovládol etapové preteky Okolo Nórska. Vo svojej kariére získal celkovo šesť profesionálnych víťazstiev, pričom iba to turecké je z kategórie World Tour. Posledným jazdcom z pro-kontinetálneho tímu, ktorý získal víťazstvo z World Tour etapových pretekov, bol Cobo Acebo v roku 2011. Španiel vtedy vyhral Vueltu.

Sam Bennett sólo víťazstvom potvrdil, že Turecko patrí medzi jeho najúspešnejšie destinácie. Veď za posledné dva rok tu vyhral celkovo sedem etáp. 27-ročný jazdec taktiež získal dres pre najlepšieho šprintéra. Najlepším vrchrárom sa vďaka účastiam v únikoch stal Grega Bole (:bmt:).

Slováci:

Pre Bennetta pracoval aj slovenský cyklista Juraj Sagan (BOH). Ten pnil rolu domestika a umiestnil sa na celkovom 98. mieste. V dnešnej etape skončil na 111. priečke.

Záver:

Výsledky 6. etapy

1.Sam Bennett (Irl)BOH3:36:28
2.Eduard Prades Reverter (Spa)Euskadi-Murias0:00:06
3.Jean-Pierre Drucker (Lux):bmc:
4.Mike Teunissen (Ned):sun:
5.Szymon Sajnok (Pol)CCC Sprandi Polkowice
6.Gonzalo Serrano Rodriguez (Spa)Caja Rural-Seguros RGA
7.Tom Bohli (Swi):bmc:
8.Diego Ulissi (Ita):uae:
9.Rúben Guerreiro (Por):tfr:
10.Zdenek Stybar (Cze):qst:

Celkové poradie:

1.Eduard Prades (Spa)Euskadi-Murias22:26:16
2.Alexey Lutsenko (Kaz)AST
3.Nathan Haas (Aus):kat:0:00:04
4.Diego Ulissi (Ita):uae:
5.Fabio Felline (Ita)TFR0:00:09
6.Rúben Guerreiro (Por)TFR0:00:10
7.Delio Fernández (Spa)Delko Marseille Provence KTM
8.Matteo Fabbro (Ita)KAT
9.Mauro Finetto (Ita)Delko Marseille Provence KTM
10.Nicolas Roche (Irl)BMC

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár