Okolo Valencie 2022 preview: Koniec európskeho spánku

Okolo Valencie 2022

zdroj: facebook.com/VueltaCV

Od 2. do 6. februára poskytnú cesty na východnom Španielsku ideálny vstup do európskych etapákov. Cyklistické preteky Okolo Valencie 2022 – Volta a la Comunitat Valenciana už tradične ukážu, kto počas zimy trénoval neoddychoval.

História Okolo Valencie

V roku 1929 sa konal prvý pokus o preteky v spoločenstve Valencia. V pôvodnom, jesennom termíne vyhrávali hlavne domáci jazdci. Jazdilo sa väčšinou až deväť etáp a, bizarne, priebeh pretekov bol jasný: väčšina celkových víťazov viedla už od prvej etapy. Preteky aj napriek prestávke prežili španielsku občiansku vojnu a Druhú svetovú vojnu.

Po vojne sa termín zmenil na skorý máj, neskôr marec. Až v 70. rokoch sa ustálil terajší dátum vo februári. Preteky sa tak zhostili úlohy prípravy jazdcov na veľké klasiky a väčšie etapáky. Sean Kelly, Bernard Hinault, Greg LeMond, Alex Zülle a mnohí ďalší majú víťazstvá z Valencie.

Preteky mali v rokoch 2009 až 2015 odmlku pre finančné problémy.

V roku 2020 sa preteky ešte konali na začiatku februára, svoj talent ukázal Tadej Pogačar, ktorý neskôr vyhra Tour de France. Predošlý ročník sa pre pandémiu konal v máji, celkovým víťazom sa stal Stefan Küng z Groupama – FDJ.

Poslední víťazi Okolo Valencie:

  • 2021: Stefan Küng
  • 2020: Tadej Pogačar
  • 2019: Ion Izagirre
  • 2018: Alejandro Valverde
  • 2017: Nairo Quintana
  • 2016: Wout Poels

Okolo Valencie 2022 – program

  • začiatok: 3. februára (streda)
  • koniec: 6. februára (nedeľa)
  • počet etáp: 5 (3 šprintérske, 1 kopcovitá, 1 horská)
  • kategória: muži elite
  • úroveň: Pro

Okolo Valencie 2022 online – live vysielanie

Preteky bude vysielať stanica Eurosport 2, každý deň od 16:00. Všetky streamy budú dostupné aj na Eurosport Player.

Dresy Comunitat Valenciana:

Okolo Valencie 2022 etapy a trasa

1. etapa Okolo Valencie 2022

1. etapa Okolo Valencie 2022
1. etapa Okolo Valencie 2022

Začne sa celkom zostra. Po kopcovitej trase s dlhým stúpaním El Remolcador sa finále odohrá na Torralba del Pinar (5 km – 7%). Po ňom do cieľa ostanú ešte tri kilometre po zvlnenom teréne. Nájde sa odvážný útočník na kopci? Pravdepodobnejší scenár je šprint selekcie o prvý žltý dres na sever od Valencie.

Štart o 13:00, koniec od 17:00 – 17:30

2. etapa Okolo Valencie 2022

2. etapa Okolo Valencie 2022
2. etapa Okolo Valencie 2022

V strednej časti 172 kilometrov dlhej etapy sa nachádza päť stúpaní, ktoré majú dĺžku do 5 km. Pre vzdialenosť od cieľa sa však nenájde nikto, kto by chcel po celý čas trápiť šprintérov. Avšak, 14 km pred cieľom prichádza krátke stúpanie Calicanto, po ktorom nalseduje kľuakatý, veľmi technický zjazd. Nájde sa odvážný útočník, alebo si veľké tímy postrážia šprintérsky dojazd?

Štart o 13:56, koniec od 17:00 – 17:30

3. etapa Okolo Valencie 2022

3. etapa Okolo Valencie 2022
3. etapa Okolo Valencie 2022

Kráľovská etapa príde v treťom pretekárskom dni. Po viacerých desaťkilometrových kopcoch v strede etapy sa rozhodne o celkovom víťazovi na stúpaní Alto Antenas del Maigmó Tibi. Kopec má 10 kilometrov o priemere 7,5%. Novinkou je, že posledné dva kilometre sa pôjdu po „sterrato“, teda nespevnenej cestičke so štrkom a šotolinou. Zvíťazí najlepší vrchár.

Štart o 13:00, koniec od 17:00 – 17:30

4. etapa Okolo Valencie 2022

4. etapa Okolo Valencie 2022
4. etapa Okolo Valencie 2022

Najdlhšia etapa má 193 kilometrov a bude vhodná pre šprintérov. Aj keď sa ide popri mori, cesty v Španielsku väčšinou nie sú výrazne otvorené, aby prehovoril silný bočný vietor.

Štart o 12:37, koniec od 17:00 – 17:30

5. etapa Okolo Valencie 2022

5. etapa Okolo Valencie 2022
5. etapa Okolo Valencie 2022

Špritnéri si pochutia aj na piatom a poslednom dni. Finále sa odohrá v srdci spoločenstva, v meste Valencia, ktoré má 1,5 milióna obyvateľov.

Štart o 15:10, koniec od 17:10 – 17:20

Okolo Valencie 2022 favoriti

Vrchári

remco evenepoel 2021
Evenepoel. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Image

Remco Evenepoel (:dqt:) začne sezónu práve vo Valencii. Konečne mal veľmi dobrú zimnú prípravu, keďže vlani bojoval s veľmi ťažkým zranením. 22-ročný Belgičan bude nebezpečný v oboch kopcovitých etapách. Pomôcť by mu mali Mattia Cattaneo a Mikkel Honoré.

Pavel Sivakov
Pavel Sivakov. (c) Bettini Photo

Team INEOS Grenadiers posiela na preteky veľmi silnú zostavu. Z vrchárov môže v tretej etape prehovoriť Pavel Sivakov, víťaz Giro d’Italia 2020 Tao Geoghegan Hart, ale aj veľký španielsky talent Carlos Rodriguez. Sme zvedaví hlavne na posledného menovaného. 20-ročný vrchár mal vlani zo začiatku sezóny skvelú formu. Začne už tretí rok s tímom Ineos, čo sa určite prejaví na prejave jeho potenciálu. Svoje všestranné schopnosti bude chcieť ukázať aj domáci majster Omar Fraile.

Alejandro Valverde Vuelta 2021
Alejandro Valverde. Dario Belingheri/BettiniPhoto©2021

Po jednodňvokách na Malorke vieme, že Alejandro Valverde (MOV) je vo forme. 41-ročný Španiel vo svojej kariére obľubuje podobné preteky, z týchto má na konte štyri etapy a až tri celkové víťazstvá. Hodiť by sa mu mala hlavne prvá etapa. Dlhé stúpanie bude zaujímavou príležitosťou pre Enrica Masa (MOV).

Nibaliho premiéra v novom drese

David de la Cruz Vincenzo Nibali sú (staro)nové posily tímu Astana Qazaqstan. Vzrastie im po prestupe výkonnosť? Španiel vie na týždňových etapákoch bojovať o top 5. Skúsený Talian Nibali je pravdepodobne vo svojej poslednej sezóne, a tú si chce užiť čo najviac.

Guilio Ciccone
Giulio Ciccone. @rossbellphoto

Giulio Ciccone (:tfr:) z Talianska, Rus Alexandr Vlasov (AST), Jakob Fuglsang (:isn:) z Dánska či skúsený Bask Mikel Nieve (Caja Rural) nemajú za sebou najlepšiu sezónu. Pomyslený nový štart by si dopriali práve vo Valencii.

Juan Ayuso z UAE Team Emirates je prvý rok profesionálom a už je v hľadáčiku viacerých fanúšikov. V 19 rokoch je s Rodriguezom považovaný za záchrancu novej španielskej generácie. Stúpanie v tretej etape bude jeho prvým dlhým testom. Určite sa nečaká víťazstvo, ale aspoň náznak svojho ohromného potenicálu.

Šprintéri

Elia Viviani (:ins:) sa vrátil do štruktúr tímu Ineos po dvoch neúspešných rokoch v Cofidise. Začne víťazstvom? Šancu má v troch etapách, ale jeho šprintérsku vlak nie je nijak silný. Jedinou pomocou pre neho bude temár Jonathan Castroviejo a odolný šprintér Ben Swift.

fabio jakobsen
©Quick-Step Alpha Vinyl – ©Wout Beel

Fabio Jakobsen (:dqt:) je jedným z najrýchlejších mužov na svete, čo chce ukázať aj na Tour de France. Holanďan má k dispozícii Michaela Morkova, spoľahlivého muža do vlaku.

Giacomo Nizzolo otestuje vlak Israel Premier-Tech. Talian vyzeral na predošlých malorských klasikách pomerne vo forme.

Prekvapiť môže aj Holanďan David Dekker (:tjb:). Nór Alexander Kristoff (:iwg:) povedie tím Intermarché-Wanty-Gobert.

Zdroj: vueltacv.com“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár