Okolo Valencie: Pogačar dominoval v prvom európskom etapáku

zdroj: zdroj: twitter.com/FrontSet

Prvé väčšie európske preteky sa konali od 5. do 9. februára. Okolo Valencie ponúkli päť etáp, tri z nich boli šprintérske, na dvoch sa do hry dostali špecialisti na kopce. Na štart závodu z kategórie Pro sa postavilo 12 tímov World Tour. Pre väčšinu jazdcov slúži Volta a la Comunitat Valenciana ako prvý styk s pretekárskou záťažou v sezóne a príprava na veľké ciele sezóny.

1. etapa | Castelló – Vila-Real | 180 km

zdroj: twitter.com/CyclingPub

Prvú etapu vyhral po šprinte Dylan Groenewegen (:tjb:). Ešte pár metrov pred cieľom to vyzeralo na víťazstvo jeho krajana, Fabia Jakobsena (:dqt:). Jeho tím tradične pracoval najlepšie na čele, 200 metrov pred cieľom holandský majster na najlepšej pozícii a začal šprintovať pomerne skoro. V samom závere však Groenewegen ukázal najrýchlejšie nohy a na páske ho predbehol. Jazdec Jumbo-Visma potvrdil svoju šprintérske schopnosti a sezónu začal tam, kde ako jazdec s najväčším počtom víťazstiev prestal. Víťaz štyroch etáp na Tour de France nemal najlepší šprintérsky vlak, vybral si však najlepšie zadné koleso a so správnym načasovaním vyrazil.

2. etapa | Torrent – Cullera | 181 km

zdroj: twitter.com/ByTheMinCycle

V druhom dni na východnom Španielsku sme sa pozreli na kopcovitú etapu. O všetkom rozhodol kopec Cullera dlhý dva kilometre a priemerným sklonom až 8%. Skvelú formu prezentoval Tadej Pogačar (:uae:). Ten sa nachádzal v selektívnej skupine, ktorá sa pred cieľom pobila o etapu. Útoky skúsil aj ďalší Slovinec z UAE –Jan Polanc (:uae:) a ešte viac preriedil grupu, všetko však ostalo pokope.

Typický útok na typickom teréne v poslednej stovke metrov predviedol Alejandro Valverde (MOV), no bol to iba 21-ročný Pogačar, ktorý v záverečnej zákrute pred páskou nabral väčšiu rýchlosť a dokonca po vonkajšej strane predbehol španielskeho majstra. 39-ročný Valverde prehral s oveľa mladším jazdcom na svojom obľúbenom type záveru. Mohol to byť iba náznak nedostatku výkonnosti zo začiatku sezóny, alebo sa po to podpisuje už vek? Samozrejme, slovinský zázrak poslednej sezóny Pogačar takéto problémy riešiť nemusel a ukázal, že okrem dlhých kopcov vie byť konkurencieschopný aj na krátkom puncheurskom stúpaní.

3. etapa | Orihuela – Torrevieja | 175 km

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Na rade bola ďalšia šprintérska skúška. V chaotickej tlačenici pred čiarou mal opäť najväčšiu rýchlosť Dylan Groenewegen (:tjb:) pred Fabiom Jakobsenom (:dqt:). Navyše, víťaz musel 30 km pred koncom riešiť pád a problém s prevodovkou a rýchly návrat do pelotónu. To sa mu aj vďaka tímovej podpore podarilo a vo finálnych metroch potvrdil svoju pozíciu medzi absolútne najlepšími šprintérmi sveta. Pred cieľom sa pohyboval na kolesách Mattea Trentina aj tretieho Mateja Mohoriča (:bmt:), aby ich poľahky prekonal. Jakobsenovi taktika s držaním sa za Groenewegenom nepomohla.

Zlé správy pre Jumbo-Visma však nakoniec predsa prišli. Ich mladá nádej Tobias Foss (:tjb:) utrpela ťažký pád a zlomeninu kľúčnej kosti. Fraktúru utrpel aj Tony Gallopin (:alm:).

4. etapa | Calp  –  Altea (Sierra de Bernia) | 167 km

Tadej Pogačar
zdroj: twitter.com/EchelonsHub

Kráľovská vrchárska etapa finišovala na Sierra de Bernia s dĺžkou 5 km a brutálnym sklonom 12%, kde posledné tri kilometre dosahovali aj dvadsaťpercentné maximá ako vystrihnuté z Vuelty. Skorý únik dňa s Gregom Van Avermaetom bol chytený na päte stúpania. Po kilometri na nič nečakal Tadej Pogačar (:uae:) a razantne zaútočil. Okamžite roztrieštil hlavnú skupinu a na strmých sklonoch si prišiel si po dominantné víťazstvo.

Skvelý sólo výkon neohrozil ani druhý Wout Poels (:bmt:) alebo tretí Tao Geoghegan Hart (:ins:). Tí došli so stratou šiestich sekúnd. Rovnakú stratu nabral aj vtedajší líder Jack Haig (:mts:), ktorý mal s Pogačarom rovnaký čas. Alejandro Valverde (MOV) nemal čo ponúknuť a do cieľa došiel s minútou. Jeho cieľom sezóny je však až olympiáda a je možné, že veterán už nemôže byť v najvyššej výkonnosti od začiatku sezóny, ako sme u neho boli zvyknutí.

5. etapa | Paterna – Valencia | 98 km

zdroj: twitter.com/ByTheMinCycle

Posledná etapa v hlavnom meste regiónu Valencii ponúkla jednoduchý profil so šprintérskym vyvrcholením. Na okruhoch dominoval vlak Deceuninck – Quick Step. Davide Ballerini (:dqt:) posadil Fabia Jakobsena (:dqt:) na najlepšiu pozíciu na čele. Pred cieľom sa nachádzali dve ostré zákruty, Jakobsen mal pri výjazde z poslednej z nich najlepšie miesto a šprintovať začal 200 metrov pred cieľom. Dylan Groenewegen (:tjb:) tentokrát na neho nestačil a Jakobsen odpovedal na dvojetapovú sériu svojho krajana. Vyhral prvé preteky v novom roku. Groenewegen skončil druhý, John Degenkolb (:lts:) v novom tíme zaznamenal sľubné tretie miesto.

Celkové poradie

1.Tadej Pogačar (Slo):uae:18:43:00
2.Jack Haig (Aus):mts:0:00:06
3.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:
4.Daniel Martin (Irl):isn:0:00:13
5.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:00:23
6.Wouter Poels (Ned):bmt:0:00:25
7.Ion Izaguirre Insausti (Spa)AST0:00:32
8.Ruben Fernandez (Spa)Fundacion-Orbea0:00:49
9.Oscar Rodriguez Garaicoechea (Spa)AST0:01:11
10.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:01:14
zdroj: twitter.com/FrontSet

Tadej Pogačar dominantne ovládol obe najťažšie etapy a zaslúžene vyhral Okolo Valencie 2020. Nie je tajomstvom, že spolu s tímom sa chce pripraviť na blížiacu sa UAE Tour, aby ju kvôli sponzorom vyhral. Preto už stihol absolvovať aj vysokohorský tréning a do Španielska prišiel v dobrej kondícii. V neskoršej sezóne sa zameria na Tour de France. Vo svojej profesionálnej kariére už získal triumfy na Okolo Algarve, Okolo Kalifornie a významné tretie miesto na Vuelte.

Druhý skončil Jack Haig (:mts:), tretí Tao Geoghagen Hart (:ins:).

„Toto víťazstvo pre mňa veľa znamená, hlavne po ťažkej práci, ktorú sme v zimnej príprave odviedli. Vyhrať na prvých pretekoch je niečo neskutočné. Moja forma je dobrá, ale nie tak dobrá ako na Vuelta a Espana [minulý rok]. Na Tour de France sa pripravím vo vysokohorskom kempe, potom príde Dauphiné a Tour. Teraz mám na konci mesiaca v programe UAE Tour, neskôr Paríž – Nice, Okolo Baskicka a ardenské klasiky,“ povedal Pogačar po pretekoch.

Bodovaciu súťaž vyhral Groenewegen. Vrchársku súťaž získal Gonzalo Serrano (Caja Rural – Seguros RGA).

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár