Olympiáda Tokio 2020/2021: cestná cyklistika na OH – časovka

Olympiáda Tokio 2020/2021: cestná cyklistika na OH – časovka

zdroj: ©A.S.O./Pauline Ballet

Časovka na OH Tokio 2020 / 2021 je jedným z mála testov, na ktorom sa stretnú všetci absolútne najlepší časovkári na svete. Olympiáda si prichystala dlhú trasu, ktorá otestuje jednoznačných špecialistov. Kto sú favoriti individuálnej časovky mužov na olympijských hrách?

Individuálna časovka mužov na OH Tokio 2020/2021 – profil:

  • 28. júl (streda): ráno, od 7:00 nášho času
zdroj: olympics.com

Trať sa nachádza v okolí okruhu Fuji International Speedway a je zostavený z dvoch prejazdov samotného autodrómu a jeho blízkeho okolia. Jeden okruh má dĺžku 22 km. Nachádza v ňom zjazd a sekcia falošných roviniek dlhá 7 km zakončená stúpaním o dĺžke 2 km s priemerom 6,2%. Zvyšok je tvorený zvlneným terénom, nastúpa sa približne 850 výškových metrov.

Časovka je tak tvorená skôr pre časovkárov s vrchárskymi sklonmi, ale stále bude potrebná hlavne absolútna sila.

Olympiáda Tokio 2020/2021: cestná cyklistika na OH (časovka) – favoriti

Wout van Aert – Belgicko

Wout van Aert časovka.
Van Aert v pozícii na časovkárskom špeciáli. ©A.S.O./Alex Broadway

Belgičan vyhral časovku na Tour de France a aj napriek vyťaženiu v cestných pretekoch je v skvelej forme. Navyše, práve jemu sedia stúpania v časovke, ide predsa o najlepšieho šprintéra-vrchára-časovkára na svete. 26-ročný jazdec bol druhý v časovke na MS v Imole, ale všetkých favoritov už raz vo svojej kariére niekde porazil. Dlhšia časovka, aká sa často nevída, bude pre neho neznámou, ale už neraz ukázal, že vo výkone do jednej hodiny nemá páru.

Remco Evenepoel – Belgicko

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel. © Fabio Ferrari/LaPresse

Aerodynamický Evenepoel mal dostatok času na špecifickú prípravu práve na celkom jedinečný typ časovky. Vo svojej kariére bol 21-ročný jazdec druhý na majstrovstvách sveta a vyhral majstrovstvá Európy, pričom hlavne prvý zmienený šampionát bol podobne dlhý a obsahoval aj niekoľko stúpaní.

Rohan Dennis – Austrália

Rohan Dennis. zdroj: twitter.com/UCI_cycling/

Dvojnásobný majster sveta ešte len donedávna hájil pozíciu absolútnej svetovej jednotky v časovke, ale doba sa zmenila. Našiel konkurenciu v ostatných, ale práve takto, nečakane, ju môže opäť zarmútiť. 31-ročnému nevyspytateľnému pretekárovi mimoriadne sedí dlhá a náročná trasa, ktorá pripomína jeho triumfálne trasy z MS v Innsbrucku 2018 a Yorkshire 2019. Dennis vynechal cestné preteky, aby sa pripravil práve na rozhodujúci moment jeho sezóny. Verí si.

Filippo Ganna – Taliansko

7. etapa Tirreno - Adriatico 2021 poradie Filippo Ganna
Filippo Ganna. © LaPresse – Fabio Ferrari

Najlepší časovkár a majster sveta z posledného roka spomenutý ako štvrtý favorit? Fenomenálnemu Talianovi je predsa len ťažšie veriť na dlhej a hlavne, kopcovitej trase. 24-ročný blesk zároveň svoju prípravu smerov aj na dráhovú cyklistiku, v ktorej má ako niekoľkonásobný majster sveta v stíhačke oveľa istejšiu zlatú medailu.

Kasper Asgreen – Dánsko

Kasper Asgreen 4. etapa Okolo Algarve 2021
Kasper Asgreen. © Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Getty Images

Ďalší človek, ktorému je potrebné veriť hlavne na stúpajúcej trati. Mimoriadne silný Dán bol druhý v časvoke na Tour de France, má vynikajúcu formu. Vo veku 26 rokov sa prepracoval na svetového klasikára, ale jeho časovkárske úspechy stále naberajú na sile. Medaila nie je mimo dosah, aj keď konkurencia je naozaj silná.

Primož Roglič – Slovinsko

Roglič
Roglic. twitter.com/lavuelta

Slovinec si naposledy časovkársky špeciál vyskúšal v prvej časovke na Tour, kde bol ale celý otlačený a bolel ho skoro každý pohyb. Aj napriek tomu našiel neuveriteľnú silu, skončil na siedmej priečke, pričom trať obsahovala množstvo zmien v sklonoch. Aj keď 31-ročný Roglič nepatrí k najlepším čistým časovkárom, vždy vie vyprodukovať kvalitný výkon, hlavne ak mu sadne trať, na ktorej sa neustále stúpa a klesá.

Tom Dumoulin – Holandsko

Tom Dumoulin
Tom Dumoulin. ©A.S.O./Gautier Demouveaux

Ešte v januári si Dumoulin dal niekoľkomesačnú prestávku od cyklistiky, aby nabral druhý dych. Ten mal prísť na olympiáde, kde bol pred piatimi rokmi na druhom mieste, za Fabianom Cancellarom. Od svojho ohlásenia príchodu na Okolo Švajčiarska sa vedelo, že práve na boj proti chronometru sa 30-ročný Dumoulin pripravoval najviac. Aj keď časovky Tour de Suisse mu nevyšli, chuť si napravil na domácom šampionáte, ktorý vyhral. Ako si však poradí s konkurenciou? To je azda aj najväčšia otázka pred stredajšou disciplínou na OH Tokio.

Stefan Küng – Švajčiarsko

stefan küng
Stefan Küng. ©Ján Melicher

Küng ako majster Európy obľubuje skôr kratšie trasy, podobne ako Ganna. Je však mimoriadne odolný a má veľkú výdrž v nohách. Švajčiara netreba podceňovať, v kopcovitejšej časovke na Tour bol druhý, pričom druhá mu nevyšla podľa predstáv, stále však skončil štvrtý.

Možné prekvapenia v časovke

Max Schachmann – Nemecko

Schachmann
Max Schachmann, © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto

Nemec má veľmi nevyrovnané výkony v časovkách, niekedy zajazdí výborne, inokedy podpriemerne. Zhodou okolností sa mu vždy darilo na zvlnených a kopcovitých skúškach. 27-ročný Nemec je preto dobrým kandidátom na prienik do top 10.

João Almeida – Portugalsko

Giro d'Italia 2021 favoriti Almeida
Joao Almeida v ružovom drese. foto: Massimo Paolone/LaPresse

22-ročný Almeida je skrytý časovkársky talent. Má veľmi dobrý, stabilný výkon a kopce mu vôbec nie sú cudzie. Z podobných trás zašiel napríklad štvrté miesto v 14. etape Giro d’Italia 2020, ktorú ovládol Ganna pred Dennisom.

Rémi Cavagna – Francúzsko

Rémi Cavagna 2. etapa Okolo Katalánska 2021
Rémi Cavagna v časovke. © A.S.O./Alex Broadway

„TGV z Clermont-Ferrand“ obľubuje náročné trasy, kde môže vyniknúť. Aj keď nepatrí medzi najlepších časovkárov, už párkrát sa mu kopcovitá trasa vydarila. Naopak, ako favorit nevyhral na Paríž – Nice. Francúzsky majster dlho nepretekal, žeby sa sústredil práve na túto individuálnu disciplínu?

Alexej Lutsenko – Kazachstan

Lucenko. © A.S.O./ Fabien Boukla

Lutsenko patrí k vrchárom s dobrou časovkou, ale celý svet prekvapil na zvlnenej trase na Critérium du Dauphiné. Jeho víťazný deň bol však omnoho kratší a ani v časovkách na Tour de France nejak nevynikol.

Ion Izagirre – Španielsko

Bask skončil s Lutsenkom na Dauphiné druhý a tiež vie dosiahnuť dobrý výkon. Na poslednej olympiáde sa dostal do top 10, čo môže byť pre neho povzbudzujúce.

Čierne kone

Talian Alberto Bettiol sa vie pochváliť dobrým tempom a v 40-minútovej, zvlnenej časovke na talianskom šampionáte v roku 2019 potrápil aj Gannu. Dobré spomienky z Innsburcku má štvrtý Michal Kwiatkowski. Poliak väčšinou v národnom drese ožíva, aj keď za posledné sezóny jeho jazda na časovkárskej koze stagnovala.

Alberto Bettiol. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Zlepšuje sa Rus Alexander Vlasov, ktorý je navyše po Gire oddýchnutý. Zato plné zuby má po práci na Tour de France Brandon McNulty, ktorý má v americkom tíme aj nevyspytateľného Lawsona Craddocka. Štvrtý v Yorkshire Patrick Bevin z Nového Zélandu. Aj napriek tomu, že sľuboval zamerianie na časovku, na jeho výsledkoch to nie je úplne vidieť. Absolútnymi žolíkmi na dobré umistenenie v top 10 môžu byť aj vrchári ako Richie Porte z Austrálie, alebo Kolumbijčan Rigoberto Urán. Posledný menovaný navyše ovládol horskú časovku na Okolo Švajčiarska, lenže na Tour de France sa poriadne vyšťavil.

Rigoberto Uran
Rigoberto Urán vyhral časovku vo Švajčiarsku. zdroj: twitter.com/UranRigoberto

Okruh favoritov je tak veľmi veľký a z popredných favoritov môže zvíťaziť naozaj každý. Záležať bude na maličkostiach, ako na regenerácii po extrémnych cestných pretekoch, aktuálnom nastavení dňa, či dokonca vetre, ktorý sa môže ozvať hlavne ku koncu pretekov.

Olympiáda Tokio 2020/2021: cestná cyklistika na OH – favoriti cestných pretekov podľa Cyklonews

★★★★ Van Aert
★★★ Dennis, Evenepoel
★★ Ganna, Küng, Dumoulin, Asgreen,
★ Roglič, Schachmann, Lutsenko, Kwiatkowski, Almeida, Cavagna, Izagirre, Bettiol, Vlasov, McNulty

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár