Omloop Het Nieuwsblad 2022: Fantastický Van Aert potešil Belgicko, Sagan na konci prvej stovky

Wout van Aert

zdroj: Kristof Ramon / Red Bull Content Pool

Preteky Omloop Het Nieuwsblad 2022 sa stali korisťou Wouta Van Aerta (:tjb:). Belgičan rozhodol na poslednom stúpaní dňa. Na Bosbergu bol najsilnejší a nedal konkurentom šancu. Prvý štart na ceste tak premenil na prvé víťazstvo v sezóne. Po tridsiatich rokoch dominoval na pretekoch ako belgický šampión. Druhý skončil Sonny Colbrelli (:tbm:), tretí Van Avermaet (:alm:). Peter Sagan (TotalEnergies) skončil na 98. mieste.

Profil

Profil Omloop Het Nieuwsblad 2022
zdroj: omloophetnieuwsblad.be (fanguide)

Pred štartom

Priebeh Omloop Het Nieuwsblad 2022

Únik dňa

Ihneď po začiatku pretekov nastúpila skupinka jazdcov. Napokon sa do úniku dňa dostala sedmička cyklistov. Skupina bola v zložení Ben Healy (:efd:), Juri Hollmann (MOV), Alexander Konychev (:bex:), Quentin Jauregui (B&B Hotels – KTM), Ruben Apers (Sport Vlaanderen – Baloise), Donavan Grondin (Team Arkéa Samsic) a Morten Hulgaard (Uno-X). Náskok skupiny sa dostal na úroveň siedmich minút, no po polovici pretekov začal klesať. 90 kilometrov pred cieľom to bolo 5 minút. O ďalších dvadsať kilometrov spadol náskok o dve minúty a s únikom to nevyzeralo veľmi dobre. Medzičasom sa na čele pelotónu pohyboval i Peter Sagan (TotalEnergies).


65 kilometrov pred cieľom začal boj v hlavnom balíku – Magnus Sheffield (:ins:) odskočil a stíhal jazdcov v úniku. Následne na Valkenbergu zabral Gilbert (:lts:) a natiahol pelotón. V posledných 50 kilometroch začala poriadna bitka, tempo a riziko sa zvyšovalo. Nervozita ihneď priniesla pád, v ktorom bol namočený i čierny kôň pretekov Victor Campenaerts (:lts:). Kasper Asgreen (:dqt:) taktiež riešil technické problémy, no auto ho doťahovalo do čela.

Nalini - procycling

V čele bola už len šestica jazdcov, z hlavnej skupiny sa približovala dvojica Vliegen (:iwg:) – Vermeersch (:lts:). Pelotón bol už len približne minútu ďaleko. Problémy riešil i Anthony Turgis (TotalEnegies), na kockách dostal defekt. Na jednom zo stúpaní spadol Fernando Gavíria (:uae:), ihneď sa držal za rameno, čo neveštilo nič dobré. Čelná skupina mala stále k dobru 30 sekúnd. O niečo neskôr bol v záberoch kamery Peter Sagan (TotalEnergies), defekt na zadnom kolese prišiel v najmenej vhodný moment. Slovák bol však o niekoľko minút späť v pelotóne.

Rozhodujúce stúpania

Veľmi aktívny bol tím Jumbo-Visma, na stúpaniach tlačil hlavne Tiesj Benoot (:tjb:). V útoku pokračoval Van Aert (:tjb:), spolu s ním ďalšia štvorica jazdcov. Otvorila sa drobná medzera, Quick-Step Alpha Vinyl musel reagovať. V tento moment zvesil nohy Peter Sagan (TotalEnergies), po technických problémoch došla Slovákovi energia. Skupina okolo Van Aerta čoskoro dostihla skupinu v čele pretekov. 11 jazdcov malo na pelotón 35 sekúnd.



Dvadsať kilometrov pred cieľom nastúpil Tiesj Benoot (:tjb:), Van Aert (:tjb:) blokoval spoluprácu a pomohol Belgičanovi získať náskok. Skupina bola okamžite dostihnutá. Muur Kapelmuur však poriadne premiešal karty, Benoota dotiahla skupina favoritov. Mal sotva desať sekúnd. Čakalo už iba posledné stúpanie – Bosberg. Pri nájazde na spomínané stúpanie bol v akcii Van Aert (:tjb:). Belgičan sa odpútal od konkurencie a upaľoval do cieľa.

Záver

Rozdiel bol desať sekúnd, tím Bahrain Victorious tak neskladal zbrane. Spolupráca však viazla a Belgičan získaval sekundu po sekunde. Tri kilometre pred cieľom mal 30 sekúnd a nemohlo ho už nič zastaviť. V skupine za ním sa bojovalo už len o druhé miesto. To pre seba uchmatol Sonny Colbrelli (:tbm:).

Výsledky Omloop Het Nieuwsblad 2022

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár