Omloop Het Nieuwsblad 2023: Van Baarle triumfom napodobnil Van Aerta spred roka

Omloop Het Nieuwsblad 2023
Omloop Het Nieuwsblad 2023

zdroj: https://twitter.com/JumboVismaRoad/status/439169/photo/1

Preteky Omloop Het Nieuwsblad 2023 odštartovali dvojmesačné klasikárske obdobie strhujúcimi bojmi na belgických bergoch. Víťazom sa po viac ako 200 kilometroch stal Dylan van Baarle (TJV), ktorý záverečným sólo únikom dokonale podčiarkol celodennú kontrolu svojho tímu nad pretekmi. Druhý finišoval zo šprintu Arnaud De Lie (Lotto – Dstny) a tretí Christophe Laporte (TJV). Tím Jumbo – Visma teda aj bez účasti Wouta van Aerta dokázal byť neporaziteľný.

Slovenský cyklista Peter Sagan (TotalEnergies) z tempa vypadol 40 kilometrov pred cieľom na Molenbergu. Pri svojej poslednej účasti na Omloope sa umiestnil na 117. mieste.

Omloop Het Nieuwsblad 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/omloop-het-nieuwsblad/2023/result/today/profiles

Štart:

Sedmička na čele

Hneď po ostrom štarte sa do čela prebojovala sedmička odvážlivcov. Na kompaktný pelotón si dokázala vypracovať náskok 8 minút. Aj z toho dôvodu, že sa v nej nenachádzalo zvučné meno favorita. Pozostávala z pretekárov ako Louis Blouwe, Alex Colman, Adam de Vos, Gilles De Wilde, Mathis Le Berre, Mathias Norsgaard a Jelle Wallays. 

Postupne, ako sa pelotón približoval k rozhodujúcicm pasážam sa do čela pretekov chcela dostať šestica, ktorá vo svojich radoch mala aj Jana Tratnika (TJV). To sa jej však nepodarilo, pretože tím Lotto – Dstny na čele pelotónu pdvádzal skvelú robotu a do méty 40 kilometrov pred cieľom bolo sexteto pohltené.

Sagan a De Lie v problémoch

Od Wolvenbergu sa tempo začalo postupne zvyšovať. Diváci mohli vidieť tradičný boj o pozície pri nájazdoch do dlažobných úsekov a helingenov. V ňom za kratší koniec ťahal Peter Sagan, kedy sa síce veľakrát dokázal prepracovať do prednej časti pelotónu, no jazda v klasikárskom teréne mu „nevoňala“, a preto pred Molenbergom už nebol súčasťou hlavnej skupiny, ktorá bojovala o víťazstvo.

Ťažkosti sa nevyhli v tom čase ani Arnaudovi De Liemu, ktorý si v zákrute ustlal na zemi. Pohotovou reakciou sa však dostal späť na dve kolesá a šťahovacia jazda v jeho prípade dopadla na výbornú – ešte pred Molenbergom bol súčasťou hlavnej skupiny. Hlavné selekcie neprebehli bez neho.

Nové preteky

Počas zdolávania Molenbergu taktiež došlo k eliminácii celodenného úniku až na jednu výnimku. V predu z pôvodnej sedmičky dokázal zostať Mathis Le Berre (ARK), ktorý sa pripojil k trojici jazdcov ako Dylan van Baarle, Jonathan Milan (TBV) či Gianni Vermeersch (ADC).

Za týmto kvartetom sa na krátku chvíľi ukázala dvojica Jasper Stuyven a Kévin Genietz, no hlavné pole ich nikam nepustilo. Útoky neutíchali, na trati sa odohrávala pravá belgická cyklistika. Nové preteky začali.

Odhodlaný Van Baarle a nesmrtľný Le Berre

Ako najlepší tím sa v pretekoch ukazoval tím Jumbo – Visma, ktorý bojoval na všetkých frontoch. Azda tým najvýraznejším bojovníkom z daného tímu bol Dylan van Baarle, ktorý spoločne s Mathisom Le Berrem z pôvodného úniku tvorili čelné duo až po legendárny Muur-Kapelmuur. Na pelotón vedený mladým Čechom Mathiasom Vacekom (TFS) si udržiavali náskok 45 sekúnd. Ten sa neznížil ani pri snahe Grega van Avermaeta (ACT), Thomasa Pidcocka (IGD) či Benoita Cosnefroya (ACT).

Mathis Le Berre jazdil svoje najlepšie preteky kariéry hlavou v oblakoch. Van Baarle sa pripravoval na mokrý Muur-Kapelmuur. Dej gradoval, krv tuhla v žilách.

Mokrý Muur-Kapelmuur

Legendárne stúpanie ku kaplnke prišlo len 13 kilometrov pred cieľom. Cyklisti ho veľmi dobre poznali, no vozovka a mačacie hlavy tesne po miernom daždi ešte oveľa viac sťažili jeho prechod. V dobrom tempe ho zvládol Dylan van Baarle, ktorý si išiel po už takmer isté víťazstvo. Jeho parťák z úniku Le Berre s ním už nedokázl držať tempo, no sympaticky bojoval i naďalej.

Z hlavnej skupiny sa v priebehu helingenu oddelilo kvarteto v zložení Arnaud De Lie, Christophe Laporte (TJV), Matej Mohorič (TBV) a Tim Wellens (UAD). Zvyšok si musel cestu ku kaplnke zdolať doslova po vlastných.

Záver

Záverečným bergom na trati bol Bosberg. Otázkou bolo, či sa kvarteto dotiahne na vedúceho Van Baarleho, alebo si víťaz Paríž – Roubaix z minulého roku udrží sólo jazdu až po pásku v Ninove. Napokon to Van Baarle vydržal a v cieli si tak pokojne mohol vychutnať svoje ďalšie cenné víťazstvo na klasikách.

O druhé miesto sa napokon nebojovalo zo štvorice prenasledovateľov ale z vyselektovanej skupinky pretekárov, ktorá kvarteto dostihla 300 metrov pred cieľom. to však nezabránilo Arnaudovi De Liemu k zisku druhého miesta.

Omloop Het Nieuwsblad 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe Kuurne – Bruxelles – Kuurne 2023.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár