Omloop Het Nieuwsblad preview: Klasikári na scénu!

zdroj: facebook.com/omloophetnieuwsblad

Milovníci jarných klasík majú nepochybne v kalendári poznačenú sobotu 24. februára. Preteky Omloop Het Nieuwsblad hlásia štart klasikárskej kampane. Nezabudnuteľné súboje na pavé lákajú viac ako piesočné etapy a pre väčšinu fanúšikov cyklistiky predstavujú až sobotňajšie preteky skutočný štart cyklistickej sezóny.

Organizátori sa rozhodli spraviť v ročníku 2018 menšie zmeny. Po 10 rokoch mení Gent status štartového a cieľového mesta. Štart v Gente ostáva, ale cieľová páska sa presunie do Meerbeke, kedysi tradičného miesta finišu pretekov Okolo Flámska. Záverečná kombinácia stúpaní Muur van Geraardsbergen a Bosberg sľubuje hektické finále. Počas 196 kilometrov zdolajú jazdci 8 pavé úsekov a 13 intenzívnych hellingenov. Najviac vyťaženým stúpaním bude Leberg, ktorý dá jazdcom zabrať až trikrát. Z vrcholu Bosbergu to do cieľa už nebude ďaleko. V prípade sólo úniku však býva 12 kilometrov nekonečných.

Favoriti

Hoci sa v Belgicku zíde takmer kompletná klasikárska smotánka, najväčšia hviezda bude chýbať. Svoju neprítomnosť už dopredu avizoval Peter Sagan (BOH), ktorý chce v apríli štartovať na pretekoch Amstel Gold Race. Z tohto dôvodu si berie ešte týždeň voľna a tretiu sezónu v dúhovom drese načne na európskej pôde až na Strade Bianche.

Favoritom číslo jeden je Greg Van Avermaet (:bmc:). Práve triumfom na Omloop Het Nieuwsblad sa Belgičan dostal v ostatnom roku na víťaznú vlnu, ktorou zmetal súperov počas celej jari. Obhajca vlaňajšieho prvenstva si spravil chuť v Ománe, odkiaľ si okrem opálenia odniesol aj víťaznú etapu. Tím BMC sa navyše môže oprieť o služby skúseného Jurgena Roelandtsa (:bmc:).

Ani centimeter priestoru navyše nebude chcieť dať van Avermaetovi jeho krajan Philippe Gilbert (:qst:). Aké to je spraviť rozhodujúci atak na Kapelmuure veľmi dobre vie. Minuloročný kamikadze útok na Okolo Flámska bol jedným z vrcholov jari. Pri pohľade na zostavu Quick-Stepu si však domáci celok môže vyberať, s akými jazdcami a kde prebrať iniciatívu v pretekoch. S menami ako Zdeněk Štybar (:qst:), Niki Terpstra (:qst:), či Yves Lampaert (:qst:) je všetko mimo pódia neúspechom. Fernandovi Gaviriovi (:qst:) profilovo určite viac sadne nedeľňajšie Kuurne-Brusel-Kuurne.

Viete že Omloop svieti ako jediné klasikárske víťazstvo v palmarès Sepa Vanmarckeho (:efd:)? Domáci špecialista prežíva už šesťročné suchoty a márne čaká na ďalší klasikársky zápis. Ak je niekto, kto si za svoju konzistentnosť zaslúži víťazstvo, tak je to dlháň v ružovej prilbe.

Austrálčan Michael Matthews (:sun:) sa vracia na Omloop po piatich rokoch. „Blingovi“ je určite sympatickejší ardenský týždeň, ale neodpisujme ho bez boja. Na štarte uvidíme Olivera Naesena (:alm:), ktorý sa už predchádzajúcu jar motal okolo pódiových priečok. Otázne je, ako ho bude limitovať jeho nos po páde na Ruta del Sol.

Domáce nádeje sa vkladajú aj do nôh Jaspera Stuyvena (:tfr:). Oveľa väčšiu pozornosť však púta iný Belgičan. Pozvánku obdržal tím Vérandas Willems-Crelan čo znamená, že na štarte uvidíme trojnásobného majstra sveta v cyklokrose Wouta Van Aerta. Ten netají svoje ambície nadviazať na úspešnú zimu. Na ceste nie je žiadnym nováčikom. Jeho kariéru zdobí päť profesionálnych víťazstiev, hoci nutno dodať, že ide o preteky s menšou prestížou. Bude zaujímavé sledovať, ako si výbušný typ tento rok poradí s päť-šesť hodinovým nasadením.

Trasa

Profil

Zdroj: omloophetnieuwsblad.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár