Paríž – Nice: Benoot zavŕšil prácu Sunwebu, Schachmann stratil ale finále je otvorené

Paríž - Nice 2020

zdroj: twitter.com/sportwereld_be

Kvôli koronavírusu bol dnešná šiesta etapa predposlednou na tohtoročnom Paríž – Nice. Taktiež sme dnes v akcii nevideli tím Bahrain-McLaren. Išlo o prvú väčšiu kopcovitú etapu a keďže do konca ostávala už len jedna etapa, jazdci na celkové poradie to chceli využiť. Cieľ v Apt prišiel po šiestich kategorizovaných kopcoch a 161,5 km.

Profil:

6. etapa zdroj: paris-nice.fr

Najprv boli v úniku dňa Mads Pedersen (:tfr:), Winner Anacona (Arkea-Samsic), Alexis Gougeard, Romain Bardet (:alm:), Nicolas Edet, Anthony Perez (COF) a Stefan Küng (FDJ). Neskôr, 43 km pred koncom využil malý náskok utečencov Nikias Arndt (:sun:) a pridal sa do prednej skupiny, ktorá sa ale trieštila. Útočil aj ďalší člen Sunwebu, Soren Kragh Andersen (:sun:) a pred ním dokázali pelotónu odolávať len Edet Bardet. Únik tak dnes nedostal dostatočný priestor.

Akonáhle 15 km pred koncom zaútočil Vincenzo Nibali (:tfr:) z približujúcej sa hlavnej skupiny, nasledoval ho Tiesj Benoot (:sun:). Tomu na malý kúsok pomohol Andersen, na tempo mladého Belgičana nestačil ani Talian a Benoot pokračoval 13 km pred koncom sám.

Na skupinu favoritov v zložení Alaphilippe (:dqt), Jungels (:dqt:), Schachmann (BOH), Großschartner (BOH), Nibali (:tfr:), Pinot (FDJ), Molard (FDJ), Matthews (:sun:), Martin (COF) a Higuita (:efd:) mal náskok tridsiatich sekúnd.

Svoj náskok Benoot udržal aj na poslednej prekážke dňa na stúpaní nad Apt a prišiel si po obdivuhodné sólové víťazstvo. Za ním šprint elitnej skupiny vyhral jeho kolega Michael Matthews a tretie miesto získal Sergio Higuita (:efd:). Najlepší mladík na podujatí bol aktívny, ale jeho útoky stíhala najmä Bora – hansgrohe so Schachmannom.

Nemecký líder pretekov mal ale pri poslednom zjazde smolu. Na jednej z posledných zatáčok etapy sa mu prešmyklo zadné koleso a narazil do steny. Rýchlo sa pobral na bicykel, ale v cieli zaznamenal 20-sekundovú stratu.

Celkové poradie

Schachmann aj napriek zaváhaniu vedie Paríž – Nice. Benoot sa posunul na druhé miesto so stratou 18 sekúnd a pred zajtrajšou etapou je ešte všetko otvorené. Prvá dvojica nemá až takú silu na čistých vrchárskych etapách ako tretí Higuita s mankom 43 sekúnd. Zajtrajší finiš na Valdeblore La Colmiane tak bude ešte poriadne zaujímavý. Z vrchárov sa v prvej desiatke môžu stále ukázať aj Nibali, Pinot alebo Alaphilippe.

Slováci

Peter Sagan (BOH) dnes skončil na 79. mieste so stratou 20:58. Jeho brat Juraj stratil 26:39.

Výsledky 6. etapy:

1.Tiesj Benoot (Bel):sun:3:57:02
2.Michael Matthews (Aus):sun:0:00:22
3.Sergio Andres Higuita Garcia (Col):efd:
4.Bob Jungels (Lux):dqt:0:00:23
5.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:
6.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:0:00:26
7.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:29
8.Guillaume Martin (Fra)COF
9.Rudy Molard (Fra)FDJ
10.Nairo Quintana (Col)FDJ

Celkové poradie Paríž – Nice:

1.Maximilian Schachmann (Ger)BOH22:46:42
2.Tiesj Benoot (Bel):sun:0:00:18
3.Sergio Andres Higuita Garcia (Col):efd:0:00:43
4.Felix Grossschartner (Aut)BOH0:00:50
5.Michael Matthews (Aus):sun:0:00:52
6.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:0:01:04
7.Rudy Molard (Fra)FDJ0:01:18
8.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:01:19
9.Tanel Kangert (Est):efd:0:01:34
10.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:0:01:47
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár