Paríž – Nice: Na Col de Turini sa tešil mladík Martínez, mení sa majiteľ žltého dresu

Paríž - Nice 2019

zdroj: twitter.com/EFprocycling

Siedma etapa pretekov Paríž – Nice mala označenie „kráľovská“. Mala 181,5 kilometra, išlo sa z Nice a finišovalo sa na Col de Turini. Toto stúpanie má dĺžku 15,3 km a jeho priemerný sklon dosahuje hondotu 7,1%. Pred pomyselnou „čerešničkou na torte“ celých pretekov sa jazdci museli popasovať s až šiestimi kategorizovanými stúpaniami.

O body na vrchárskym prémiách sa pokúšal priebežný držiteľ bodkovaného dresu Thomas De Gendt (:lts:). Belgičan získal prvú prémiu, následne sa aj začlenil do úniku dňa. Bolo v ňom 39 jazdcov, medzi nimi mená ako Simon Yates (:mts:), Mikel Nieve (:mts:), Miguel Ángel López (AST), Magnus Cort Nielsen (AST), Philippe Gilbert (:qst:), Mathias Frank (:alm:), Sergio Henao (:uae:), Nicolas Edet (Cofidis), Giulio Ciccone (:tfr:), Daniel Martinez (:efd:) alebo Alessandro De Marchi (:ccc:).

Z pretekov odstúpil vtedajší držiteľ zeleného dresu a víťaz dvoch etáp – Sam Bennett (BOH). Ďalšie dve horské prémie si uchmatol De Gendt. Na Côte de Pelasque začal výrazne pracovať Nieve, ktorý chcel dostať Simona Yatesa na prvé miesto v etape. Pred Col de Turini mal únik náskok šiestich minút. Ako prví zaútočili Miguel Ángel López a Yates. Títo vrchári strácali v GC niekoľko minút. Pridali sa k nim Edet a Martínez.

Skupina nepracovala príliš ochotne, každý sa snažil o prerušenie tempa či nástup. Útočil Edet, vydal sa za ním Kolumbijčan López a pochoval nádeje Francúza. Strácať začal Gilbert. Predná štvorica sa však opäť zoskupila a pokračovala v taktizovaní. V hlavnej skupine na tempo nestačil priebežne vedúci Michal Kwiatkowski (:sky:) a začal sa prepadať 2 km pred cieľom. Z jeho tímu tak prevzal vedúcu úlohu Egan Bernal (:sky:), ktorý zápasil s Nairom Quintanom (MOV). Svižne sa odpútali od ostatnách a mladý Kolumbijčan vedel, že sa dostane do žltého dresu.

Na méte kilometer do cieľa zaútočil Kolumbijčan Daniel Martínez a zavesil sa za neho krajan López. Prvý menovaný však v cieli dokázal nájsť potrebné sily a prešpritnoval svojho protivníka. Iba 22-ročný jazdec si pripísal druhé víťazstvo v kariére, tento rok získal národný titul v časovke. Edet a Yates nemali dosť dynamiky v sebe, aby dokázali reagovať na útoky Kolumbijčanov.

Štyri minúty po víťazovi sa v cieli objavil Egan Bernal a obliekol sa do žltého dresu pre celkového lídra. Druhý je po heroickom výkone Gilbert, ktorý na 22-ročného pretekára tímu Sky stráca 45 sekúnd. Tretí je Quintana, štvrtý Kwiatkowski.

Zajtra je na programe ďalšia vrchárska etapa po okolí Nice.

Posledný kilometer:

Výsledky 6. etapy:

1.Daniel Martinez (Col):efd:4:55:49
2.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:06
3.Nicolas Edet (Fra)Cofidis0:00:2
4.Simon Yates (GBr):mts:
5.Jonathan Hivert (Fra)Direct Energie0:00:55
6.Giulio Ciccone (Ita):tfr:0:02:03
7.Julien El Fares (Fra)Delko Marseille
8.Sergio Henao (Col):uae:0:02:08
9.Victor De La Parte (Spa):ccc:0:02:13
10.Alessandro De Marchi (Ita):ccc:0:02:15

Celkové poradie:

1.Egan Bernal (Col):sky:26:35:26
2.Philippe Gilbert (Bel):qst:0:00:45
3.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:46
4.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:0:01:03
5.Jack Haig (Aus):mts:0:01:21
6.Romain Bardet (Fra):alm:0:01:45
7.George Bennett (NZl):tjb:0:02:20
8.Ilnur Zakarin (Rus):kat:0:02:32
9.Rudy Molard (Fra)FDJ0:03:02
10.Bob Jungels (Lux):qst:0:03:06
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár