Paríž – Nice: Posledná etapa priniesla dramatický súboj o žltý dres

Paríž - Nice 2018

zdroj: twitter.com/TeamSky

Preteky Paríž – Nice dnes mali na programe poslednú etapu. Trasa dlhá 110 kilometrov zaviedla jazdcov do okolia Nice. O pokojnom pozorovaní francúzskej riviéry sa ale nedalo hovoriť. Profil tvorili 4 stúpania druhej kategórie a 2 kopce patrili dokonca do prvej kategórie. Pretekom, ktoré patria do skupiny World Tour sa hovorí aj „preteky za slnkom“. Toto označenie pre tento ročník určite neplatí, lebo aj dnes pršalo. Na štart etapy sa postavilo 110 jazdcov, čo je o 44 cyklistov menej ako v prvej etape. Takéto straty sú hlavne kvôli počasiu a vrchárskemu profilu posledných etáp.

Prvý pokus o únik nevyšiel, ešte pred prvým stúpaním bol balík opäť spolu. Prvú šprintérsku prémiu vyhral Gorka Izagirre (:bmt:). Pripísal si body, ale aj bonusové sekundy, ktoré by sa mu mohli hodiť. Na vedúceho Simona Yatesa (:mts:) strácal v generálnej klasifikácii pred etapou 12 sekúnd.

Vyformoval sa nový únik zo siedmich jazdcov. Boli v ňom Julian Alaphilippe (:qst:), Jakob Fuglsang (AST), Omar Fraile (AST), Thomas De Gendt (:lts:) či Tony Gallopin (:alm:). Z nich ostali už len Alaphilippe, Fraile a Fuglsang. Posledný menovaný má tento týždeň smolu a to sa mu opäť potvrdilo. Dán totiť spadol a začlenil sa do skupiny prenasledovateľov. V nej sa nachádzalo približne 40 jazdcov. Medzi nimi aj držiteľ žltého dresu, Yates.

40 kilometrov pred cieľom Fraile zrýchlil a nechal za sebou Alaphilippeho. Francúz sa onedlho začlenil do skupiny zo žltým dresom. Z nej však medzitým vyskočili jazdci Marc Soler (MOV) a David de la Cruz (:sky:) a začali doháňať Fraileho na čele. Z balíka vystúpil aj Ion Izagirre (:bmt:) a vydal sa na stíhaciu jazdu. Tento pokus ale nebol úspešný.

Na stúpaní Côte de Peille sa čelo zjednotilo a vznikla španielska trojica Fraile, Solerde la Cruz. Pre Solera to bola veľká príležitosť získať žltý dres. Pred začiatkom etapy Španiel viedol súťaž mladých jazdcov a na Yatesa strácal v celkovej klasifikácii 37 sekúnd. Soler vyhral druhú šprintérsku prémiu a pripísal si tri sekundy k dobru.

Na klesaní z kopca Col d’Éze zaútočil Fraile a začal sólovú jazdu do Nice. V skupine so žltým dresom tempo udávali hlavne jazdci Bahrain – Merida, bratia Izagirreovci, ktorí držali nádej na celkový triumf. Na stúpaní Col des Quatre Chemins zaútočil mladší z bratskej dvojice, Ion. Na jeho útok nereagoval Simon Yates a začal sa pomaly prepadať.

David de la Cruz si šetril sily na záver a zbavil sa Freileho. Zdalo sa, že Soler už stratil šance, no ale na vrchole stúpania dobehol de la Cruza a mal veľmi dobré šance na celkové víťazstvo.

Na mokré francúzske cesty doplatil Ion Izagirre. Spadol a na tento pád doplatil aj jeho brat, Gorka. Takto sa španielska dvojica pripravila o víťazné pozície. Tento pád dal veľkú šancu aj Timovi Wellensovi (:lts:). V najlepšej situácii však stále bol Soler.

Španielska trojica, ktorá celý čas viedla etapu, sa opäť zjednotila a rozdala si to o víťazstvo v etape. Prvý v cieli bol David de la Cruz, ktorý na páske predebhol Omara Fraileho. Tretí skončil Marc Soler. Yates sa aj vďaka bratom Izagirreovcom vrátil do skupiny prenasledovateľov. Náskok mu však nestačil, druhá skupina stratila 38 sekúnd.

76. ročník závodu Paríž – Nice vyhral 24-ročný Španiel Soler. Jazdec Movistaru mal náskok štyroch sekúnd pred Yatesom. Tretiu priečku obsadil Gorka Izagirre. „Preteky za slnkom“ opäť potvrdili to, že má cenu bojovať o každú sekundu. Soler je prvým španielskym cyklistom, ktorý od roku 2010 ovládol tieto preteky. Naposledy sa to podarilo Albertovi Contadorovi.

Životné víťazstvo Solera mu samozrejme prinieslo aj výhru v súťaži do 25 rokov. Bodovaciu súťaž vyhral Tim Wellens. Najlepším vrchárom je Thomas De Gendt.

Slováci

Juraj Sagan (BOH) a ani Erik Baška (BOH) etapu nedokončili.

Profil 8. etapy

zdroj: procyclingstats

Záver etapy

Výsledky 8. etapy

1.David De La Cruz (Spa):sky:02:53:06
2.Omar Fraile (Spa)AST
3.Marc Soler (Spa)MOV0:00:03
4.Patrick Konrad (Aut)BOH0:00:38
5.Tim Wellens (Bel):lts:
6.Simon Yates (GBr):mts:
7.Dylan Teuns (Bel):bmc:
8.Richard Carapaz (Ecu)MOV
9.Gorka Izagirre (Spa):bmt:
10.Ion Izzagirre (Spa):bmt:

Celkové poradie

1.Marc Soler (Spa)MOV30:22:41
2.Simon Yates (GBr):mts:0:00:04
3.Gorka Izagirre (Spa):bmt:0:00:14
4. Ion Izagirre (Spa) :bmt: 0:00:16
5. Tim Wellens (Bel):lts:
6. Dylan Teuns (Bel) :bmc: 0:00:32
7. Patrick Konrad (Aut) BOH 0:00:44
8. Alexis Vuillermoz (Fra) :alm: 0:01:54
9. David De La Cruz (Spa) :sky: 0:02:15
10. Felix Grossschartner (Aut) BOH 0:02:35

 

zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár