Paríž – Nice preview: Kto prelomí trojročnú nadvládu Sky?

zdroj: facebook.com/parisnicecourse

V nedeľu 4. marca nastúpia jazdci na štart 76. ročníka pretekov Paríž – Nice. „Preteky za slnkom“ opäť zvádzajú konkurenčný boj s podujatím Tirreno-Adriatico a pri pohľade na štartovú listinu je zrejmé, že väčšiu prestíž môžeme tento rok očakávať v Taliansku.

Osem etáp ponúka rôznorodé profily pre všetky tipy jazdcov. V prvých troch etapách sa dá očakávať hromadný záver, aj keď typicky šprintérska je iba etapa číslo 2. Do boja o celkové poradie výrazne prehovorí časovka na 18,4 kilometra počas štvrtého dňa. Cestu z Fouillouse do Saint-Étienne sťažia dve stúpania, ktoré sa postarajú o úpravu priebežného poradia. Druhú polovicu osemdňového programu absolvuje pelotón už na slnečnom juhu. Od relaxu na Francúzskej riviére to však bude mať ešte ďaleko. Na piatu a šiestu kopcovitú etapu nadviaže kráľovská etapa z Nice na vrchol stúpania Valdeblore la Colmiane. 16-kilometrov dlhé stúpanie privítajú skôr vrchári s „dieselovými“ nohami, ktorým bude vyhovovať takmer konštantný sklon na úrovni 6-7 %. Paríž – Nice zvyknú rozhodovať sekundy, preto ešte ani pred záverečnou etapou nebude o víťazovi rozhodnuté. Práve naopak. Stúpania prvej a druhej kategórie v okolí Nice sa budú dať využiť na rozhodujúci atak. Jazdcov čaká boj o každú bonusovú sekundu.

Zloženie minuloročného pódia: zľava Alberto Contador, Sergio Henao a Daniel Martin. Foto: facebook.com/parisnicecourse

Favoriti

Ostatné tri ročníky nenašiel premožiteľa tím Sky. Richie Porte (:bmc:), Geraint Thomas (:sky:) a Sergio Henao (:sky:) spravili z tradičného etapáku baštu britského celku. Obhajca titulu Sergio Henao (:sky:) sa postaví na štart aj v tomto ročníku. Okrem kolumbijského majstra posiela Sky do Francúzska Wouta Poelsa (:sky:), Diega Rosu (:sky:), či Davida de la Cruza (:sky:). Športový riaditeľ „nebeského“ tímu Gabriel Rasch prezradil serveru cyclingnews.com deľbu líderskej pozície: „Wout a Sergio budú obaja lídrami a myslím, že majú dobrú šancu. Wout je hladný po výsledkoch a Sergio pochopiteľne pred rokom zvíťazil. Pri znížení počtu jazdcov z osem na sedem je fajn mať viac možností. Debatovali sme aj o tom, koľko jazdcov zoberieme na roviny a nakoniec sme to zložili takto.“

Zálusk na pódium má aj Mitchelton-Scott v zostave s Estebanom Chavesom (:mts:) a Simonom Yatesom (:mts:). Najmä druhý menovaný sa tento rok výsledkovo ešte neprebudil, preto bude zaujímavé sledovať jeho ďalšie výkony. „Na Paríž – Nice sa teším, sú to vždy skvelé preteky s rozličnými výzvami pred príchodom do Nice a dúfam, že tento rok tam uvidíme aj slnko. V minulom roku sa mi tu podarilo vyhrať jednu etapu, na ktorú mám krásne spomienky. Vzhľadom na časovku v strede týždňa budeme musieť reagovať na situáciu po nej, pretože nejaký čas asi stratíme. Máme ale silný tím a agresívnou jazdou sme schopní zmazať straty. Roman Kreuziger sa ukázal v skvelej forme v Abú Zabí, takže na budúci týždeň sme pripravení,“ zhodnotil svoje ambície Simon Yates na tímovom webe.

Katusha – Alpecin sa v boji o žltý dres spolieha na Ilnura Zakarina (:kat:). Domácich fanúšikov plánujú potešiť Warren Barguil z Fortuneo – Samsic, Julian Alaphilippe (:qst:) a Tony Gallopin (:alm:).

Sľubný štart do sezóny zaznamenal Tejay van Garderen (:bmc:). Tretie miesto z portugalského Algarve mu dáva nádej na konečne vydarený rok. „Naposledy som jazdil na Paríž – Nice v roku 2015, kde som prežil katastrofálny deň v chlade. Verím, že sa poučíme z chýb z minulosti a budeme solídne atakovať celkové poradie. So silou, skúsenosťou a motiváciou akou prichádza tím BMC na Paríž – Nice, by sme sa nemali uspokojiť s ničím iným ako najlepším výsledkom,“ srší optimizmom van Garderen.

O celkové poradie zabojujú takisto Ion Izagirre (:bmt:), Daniel Martin (:uae:), Bauke Mollema (:tfr:), či Jakob Fuglsang (AST).

Šprintérsky úvod si nenechajú ujsť Arnaud Démare (FDJ), Nacer Bouhanni z Cofidisu, André Greipel (:lts:) a najmä vo famóznej forme jazdiace trio Alexander Kristoff (:uae:), Dylan Groenewegen (:lot:) a Elia Viviani (:qst:).

Vo farbách tímu Bora – hansgrohe môžu slovenskí fanúšikovia sledovať aj výkony Erika Bašku (BOH) a Juraja Sagana (BOH).

Trasa

To najlepšie z Paríž – Nice 2017

 

Zdroj: paris-nice.fr, cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár