Paríž – Nice: Sam Bennett má vynikajúcu formu

Paríž - Nice 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Dnes sa konala šiesta etapa pretekov Paríž – Nice. Jej profil bol zvlnený, na záver 176-kilometrovej etapy prišlo na šprint zriedeného pelotónu. Išlo sa z mesta Peynier do Brignoles. Obsahovala tri kategorizované stúpania druhej a tretej kategórie. Posledný kopec Cote de Sainte-Philomene mal dĺžku 8,1 kilometrov, no s percentom sklonu 3% nešlo o úplne ťažkú prekážku.

Únik inicioval domáci Lilian Calmejane (Direct Energie), pridali sa k nemu Iván García (:bmt:), Alex Kirsch (:tfr:), Laurent Pichon (Arkea-Samsic) a Mauro Finetto (Delko-Marseille-Provence). Prvý útočník bol pomerne vysoko v celkovom poradí a Team Sky s vedúcim Michalom Kwiatkowskim (:sky:) si na neho musel dať pozor. Tí tak nasadili tvrdšie tempo a Calmejane sa nemohol udržať na čele.

Na kopci Côte de la Sainte-Baume začal pracovať tím Deceuninck-Quick Step a vedúce trio dohnal. Na nasledujucej šprintérskej prémii si tri sekundy k dobru zobral Bob Jungels (:qst:), ktorý bude mať záujem o dobrú pozíciu v celkovom poradí. Prechodom cez stúpanie Côte de Mazagues sa pelotón aj kvôli bočnému vetru rozdelil a v zadnej skupine sa ocitli napríklad aj Dylan Groenewegen (:tjb:) či vedúci jazdec horskej klasifikácie Thomas De Gendt (:lts:). Po bonifikáciu si na ďalšej rýchlostnej prémii došiel celkovo tretí Luis León Sánchez (AST).

Poslednú prekážku Côte de Sainte-Philomene ovládal Luke Rowe (:sky:), približne 40-členná vedúca skupina sa zmierila s hromadným šprintom. Medzitým sa k nej pridali aj Alexander Kristoff (:kat:), Romain Bardet (:alm:) či Arnaud Démare (FDJ). Jeho tím FDJ začal bojovať s Quick Stepom o pozíciu na záverečný špurt. Posledné bonusové sekundy si zobral Kwiatkowski a zvýšil si náskok na čele. Za nimi sa udial pád. Na zemi sa ocitli Christoph Laporte (Cofidis), Tao Geoghegan Hart (:sky:) či Caleb Ewan (:lts:).

Záver

Groupama-FDJ poskytla Démarovi jednoznačne najlepší rozbeh, ten sa na vetre ocitol iba 150 metrov pred cieľom. Bol to však Sam Bennett (BOH), ktorý sa dokázal prekľučkovať cez ostatných šprintérov a dobehnúť Démara, ktorý si vytvoril menší náskok. V posledných desiatkach metroch sa od neho dokázal odpútať a zrýchliť. Ír vyhral etapu po skvelom načasovaní záverečného úderu. Tretí skončil Matteo Trentin (:mts:).

Sam Bennett získal už druhé etapové víťazstvo na Paríž – Nice. Pred začiatkom sezóny patril v tíme Bora – hansgrohe po Ackermannovi a Saganovi až na tretie špritnérske miesto a dokonca sa nedostal do nominácie na Giro d’Italia, kde minulý rok vyhral tri etapy. V tejto sezóne však má zatiaľ výbornú formu a dokázal získať štyri triumfy v dosť nabitej šprintérskej konkurencii na pretekoch Vuelta a San Juan, ale hlavne UAE Tour.

Celkové poradie

Paríž – Nice majú pred sebou už iba dve etapy, pôjde však o rozhodujúce vrchárske skúšky pre jazdcov na celkové poradie. „Pole position“ zatiaľ drží Kwiatkowski, Poliak má pred kolegom Bernalom (:sky:) náskok 18 sekúnd. Tretí je L. L. Sánchez so stratou 22 sekúnd. Štvrtý Wilco Keldermann má manko jednej minúty.

Posledný kilometer:

Výsledky 6. etapy:

1.Sam Bennett (Irl)BOH4:12:35
2.Arnaud Demare (Fra)FDJ
3.Matteo Trentin (Ita):mts:
4.John Degenkolb (Ger):tfr:
5.Bryan Coquard (Fra)Vital Concept-B&B Hotel
6.Anthony Turgis (Fra)Direct Energie
7.Florian Senechal (Fra):qst:
8.Oliver Naesen (Bel):alm:
9.Alexander Kristoff (Nor):uae:
10.Egan Bernal (Col):sky:

Celkové poradie:

1.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:21:35:36
2.Egan Bernal (Col):sky:0:00:18
3.Luis León Sanchez (Spa)AST0:00:22
4.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:01:00
5.Bob Jungels (Lux):qst:
6.Nairo Quintana (Col)MOV0:01:04
7.Felix Großschartner (Aut)BOH0:01:08
8.Jack Haig (Aus):mts:0:01:17
9.Rudy Molard (Fra)FDJ0:01:21
10.Romain Bardet (Fra):alm:0:01:24
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár