Paríž – Nice: Schachmann ovládol akčnú veternú etapu, Sagan ho zachránil

Paríž - Nice 2020

Dnes sa konala prvá etapa pretekov Paríž – Nice. Išlo o prevažne zvlnenú záležitosť končiacu po krátkom kockovom technikcom kopci v Plaisir, kde sa mali vyžiť hlavne klasikári. Tí sa pretekov zúčastnili, keďže súbežné talianske klasiky a Tirreno-Adriatico boli kvôli koronavírusu zrušené. Na štart sa však nepostavili všetky tímy World Tour,  Ineos, Jumbo-Visma, UAE alebo CCC účasť odriekli.

Profil:

1. etapa zdroj: paris-nice.fr

Na severe Francúzska dnes panovali ťažké poveternostné podmienky. Pršalo a na otvorených rovinách fúkalo. Na začiatku zaútočili Romain Combaud (Nippo Delko) a Jonathan Hivert (Total Direct Energie). Akonáhle sa v pelotón za nimi dostal na pasáže s bočným vetrom, zabral silný tím Deceuninck – Quick Step. Hlavná skupina sa rozdelila na dve časti. V zadnej boli napríklad Richie Porte (:tfr:), Guillame Martin (COF) alebo Pierre Latour (:alm:) spoločne s domestikmi iných tímov. Neskôr sa ale situácia ustálila a pelotón sa opäť spojil.

V polovici etapy, 78 km pred koncom bol únik dostihunutý. To ukázalo, aké silné tempo sa celý deň šlo. Ešte raz však zaútočil Hivert a na druhej vrchárskej prémii opäť naplno bodoval. So ziskom šiestich bodov sa Francúz zajtra oblečie do bodkovaného dresu. To mu bohate stačilo a zaradil do poľa.

O niekoľko kilometrov neskôr zatlačil tím Sunweb, využil zosilnený bočný vietor a opäť sa to výrazne delilo. V prednom terezíne boli viacerí jazdci Quick Stepu, vrchári z EF, Nairo Quintana (Arkéa Samsic), Vincenzo Nibali (:tfr:) či Thibaut Pinot (FDJ). Síce s problémami, ale po viacerých minútach v druhej skupine, Peter Sagan (BOH) sa 25 km pred koncom dostal do prednej skupiny spoločne s ďalšími zaostalcami. Vpredu však bolo s ním iba 36 jazdcov. Zvyšný pelotón strácal minútu a tridsať sekúnd.

Medzitým spadli Warren Barguil (Arkéa Samsic) a Romain Bardet (:alm:). Francúzske nádeje museli doháňať stratu, čo im silný vietor a nastolené tempo neuľahčilo a dnes stratili čas.

23 km pred koncom si po tri bonusové sekundy prišiel Julian Alaphilippe (:dqt:). Útočil v spoločnosti Tiesja Benoota (:sun:). Dvojica sa šikovne oddelila od prednej skupiny a pokračovala vo svojom snažení. Vytvorili si náskokoch tridsiatich sekúnd, zacítili šancu a spoupracovali.

Alaphilippe si prišiel po ďalšie tri bonusové sekundy 17 km pred koncom. Stále mal v spoločnosti Belgičana tridsaťsekundový náskok na druhú skupinu, kde tempo utvárali tímy Bahrain-McLaren a aj Bora-Hansgrohe, ktorá mala v hre po spojení všetky silných jazdcov. Väčšina rovinatých šprintérov dnes vpredu chýbala, stala sa z toho čistá klasikárska záležisosť. Šancu pri prípadnom hromadnom dojazde ešte mali Matthews (:sun:), Nizzolo (:ddd:), Degenkolb (:lts:) alebo Sagan (BOH).

zdroj: twitter.com/ADSportwereld

10 km pred koncom spolupráca stíhacej grupy mala medzery a Alaphilippe a Benoot mali už 40 sekúnd k dobru. Pomocnú ruku podávali aj Loto Soudal alebo Bahrain, ale pred Côte de Neauphle-le-Château (1.4km; 7,8%) mali utečenci stále tridsať sekúnd. Alaphilippe mal pred kopcom 5 km na pásku, toho dosť, očividne bojoval s chladom.

Na Côte de Neauphle-le-Château sa medzera zmenšovala, stíhaciu skupinu ťahali Cortina (:bmt:) a Konrad (BOH). Pred vrcholom sa museli jazdci popasovať s mokrými kockami, no Benoot s Alaphilippom to prežili so stálym náskokom 20 sekúnd. Zo zadu sa k nim začali približovať Max Schachmann (BOH) a Dylan Teuns (:bmt:), ktorí úspečne zaútočili.

Peter Sagan po kopci nevedel udržať kontakt s hlavnou skupinou. Slovák však dnes pracoval pre svoj tím a lídra Maxa Schachmanna (BOH), ktorého potiahol na dobrú pozíciu po tom, čo nemecký šampión stratil miesta po kruhovom objazde pri delení pelotónu.

Záver

2 km pred koncom sa predné dvojice spojili a Schachmann ihneď nastúpil a vypracoval si menší náskok. O víťazstvo si to mala rozdať novovzniknutá štvorica Schachmann, Teuns, Alaphilippe, Benoot. Tá sa pod flamme rouge ešte raz zoskupila.

Pri vstupe do posledného kilometra sa na šprint nemohol spoľahnúť Benoot a zaútočil, no neúspešne. Chytil ho Alaphilippe a o etapu sa rozhodlo v zriedenom šprinte. Na páske bol prvý Max Schachmann. Druhý skončil TeunsBenoot tretí. Alaphilippe už nemal žiadnu silu v poslednej stovke metrov a zaplatil za svoju prácu počas poslednej tretiny etapy. Francúz zároveň pracoval aj na trhaní pelotónu. Odniesol si ale bonusové sekundy do ďalších dní.

Max Schachmann:

„Plánoval som ísť do Talianska, ale Francúzsko sa ukázalo ako dobrá náhrada. Vo skutočnosti sa dnes veľa veci kazilo, pretože pred časťou so zadným vetrom som sa ocitol na zlej strane cesty, kde do mňa fúkalo, takže som bol skoro na poslednej priečke. Ale krok po kroku som sa dotiahol. Musím poďakovať tímu, lebo v istom momente ma Peter Sagan naozaj zachránil, a po ňom Felix Großschartner predviedol skvelú robotu.“

Peter Sagan dnes skončil na 30. mieste s polminútovou stratou.

Celkové poradie

Schachmann si 9. kariérnym víťazstvom zaistil žltý dres pre celkového lídra. Najviac dnes stratili Bardet (:alm:) a Porte (:tfr:), ktorí sa rozlúčili s celkovými ambíciami hneď v prvom dni.

Záznam:

Výsledky 1. etapy:

1.Maximilian Schachmann (Ger)BOH3:32:19
2.Dylan Teuns (Bel):bmt:
3.Tiesj Benoot (Bel):sun:
4.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:0:00:03
5.Cees Bol (Ned):sun:0:00:15
6.Nils Politt (Ger):isn:
7.Giacomo Nizzolo (Ita):ddd:
8.Sergio Higuita (Col):efd:
9.Felix Großschartner (Aut)BOH
10.Yves Lampaert (Bel):dqt:

Celkové poradie:

1.Maximilian Schachmann (Ger)BOH3:32:09
2.Tiesj Benoot (Bel):sun:0:00:02
3.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:00:04
4.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:0:00:07
5.Pello Bilbao (Spa):bmt:0:00:24
6.Rudy Molard (Fra)FDJ
7.Cees Bol (Ned):sun:0:00:25
8.Nils Politt (Ger):isn:
9.Giacomo Nizzolo (Ita):ddd:
10.Sergio Andres Higuita Garcia (Col):efd:

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár