Paríž – Nice: Šprintérsky záver veternej etapy ovládol Groenewegen

Paríž - Nice 2019

zdroj: twitter.com/sports_fr

Dnes sa začali etapové preteky Paríž – Nice. Prvá etapa mala dĺžku 138,5 kilometra a ponúkla prevažne rovinatý profil. Štart a cieľ sa nachádzal v meste Saint-Geramin-en-Laye. Na trati fúkal silný vietor a ten v neskorších fázach závodenia priniesol početné selekcie.

Do úniku sa dostali Damien Gaudin (Direct Energie), Amael Moinard (Arkea-Samsic) a Romain Combaud (Delko Marseille Provence). V prvej tretine etapy spadol Michael Matthews (:sun:) a hneď sa musel s pretekmi rozlúčiť. Následne spadli Kolumbijčania Ivan Sosa (:sky:) a Rigoberto Urán (:efd:), no tí sa dostali späť do pelotónu. V poslednej polovici sa kvôli vetru začala skupina deliť, postarali sa o to klasikári ako Oliver Naesen (:alm:) alebo Tony Gallopin (:alm:). Temmpo diktovali aj celky Trek-Segafredo či Team Sky. To vyústilo až do toho, že na trati sa objavilo šesť skupín. Brejk bol chytený 40 km pred koncom.

Početné selekcie

Na čele sa pohybovala početná skupina, ktorú ovládal Team Sky. Viacero favoritov sa zaseklo v zadných radoch a v cieli museli počítať so stratami. Vrátiť sa stihol aj Simon Yates (:mts:) a v hlavnom balíku tak doplnil mená ako Romain Bardet (:alm:), Bob Jungels (:qst:), Urán (:efd:) alebo Egan Bernal (:sky:). Na šprintérskych prémiách boli aktívni hlavne Luis León Sánchez (AST) a Michal Kwiatkowski (:sky:), keď si každý odniesol 4 bonusové sekundy, ktoré sa môžu hodiť v neskoršom boji o celkový triumf.

2 km pred koncom zaútočil Philippe Gilbert (:qst:), no jeho náskok zmazal vláčik Jumbo-Visma. Ten mal prichystanú pozíciu pre Dylana Groenewegena (:tjb:). Holanďan si správne počkal na otvorenie šprintu a zvíťazil v prvej etape. Za ním sa viezol Caleb Ewan (:lts:), ktorý nastúpil príliš neskoro a jeho protivník ho dokázal na páske udržať za sebou iba o pár centimetrov. Ako prvý začal šprintovať Sonny Colbrelli (:bmt:), dlhý šprint vyskúšal aj Matteo Trentin (:mts:). Napokon sa v čistom rýchlostnom súboji sa najlepšie predviedol 25-ročný Groenewegen a pripísal si tretie víťazstvo v sezóne, prvé na úrovni World Tour.

Tesný finiš:

Zdroj: twitter.com/ammattipyoraily

Celkové poradie a straty lídrov

Do žltého dresu sa oblečie víťaz etapy Groenewegen. Druhý je Ewan a vďaka bonifikáciím z prémií je tretí Sánchez. V cieli stratili napríklad Miguel Ángel López (AST), Esteban Cháves (:mts:), Daniel Martínez (:efd:), minuloročný víťaz Marc Soler (MOV), Ion Izagirre (AST) alebo Domenico Pozzovivo (:bmt:). Títo schopní vrchári sa tak prakticky pripravili o možnosť v závere etapáku bojovať o celkové poradie.

Zajtra je na programe ďalšia šprintérska etapa.

Posledný kilometer a šprint

Profil:

Zdroj: procyclingstats

Výsledky 1. etapy:

1.Dylan Groenewegen (Ned):tjb: 3:17:35
2.Caleb Ewan (Aus):lts:
3.Fabio Jakobsen (Ned):qst:
4.Sam Bennett (Ire)BOH
5.John Degenkolb (Ger):tfr:
6.Matteo Trentin (Ita):mts:
7.Arnaud Demare (Fra)FDJ
8.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
9.Bryan Coquard (Fra)Vital Concept-B&B Hotel
10.Anthony Turgis (Fra)Direct Energie

Celkové poradie:

1.Dylan Groenewegen (Ned)LOT3:17:25
2.Caleb Ewan (Aus):lts:0:00:04
3.Luis León Sanchez (Spa)AST0:00:05
4.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:
5.Fabio Jakobsen (Ned):qst:0:00:06
6.Egan Bernal (Col):sky:0:00:09
7.Rudy Molard (Fra)FDJ
8.Sam Bennett (Irl)BOH0:00:10
9.John Degenkolb (Ger):tfr:
10.Matteo Trentin (Ita):mts:
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár