Paríž – Nice: Cousinova tvrdá taktika mu priniesla víťazstvo

Paríž - Nice 2018

zdroj: twitter.com/TeamSky

Piata etapa pretekov Paríž – Nice zaviedla bližšie k horám. Končilo sa v mestečku Sisteron, ktoré sa nachádza na predhorí Álp. Etapa dlhá 163,65 kilometrov obsahovala 4 kategorizované stúpania. To prílákalo únik, v ktorom jazdci mali možnosť získať body do vrchárskej súťaže. Čelo pretekov tak dlhý čas tvorili 4 jazdci Cousin (Direct Energie),  El Fares (Delko Marseille Provence KTM), Edet (Cofidis) a Politt (:kat:). Najviac bodov na stúpaniach si zobral Cousin, ktorý do zajtrajšej etapy nastúpi v bodkovanom drese.

Niekoľko kilometrov pred cieľom ostala iba dvojica Cousin-Politt. Prvý menovaný vôbec nechcel Polittovi striedať, šetril si sily až do konca. Počas prenosu bolo niekoľkokrát počuť volania Nemca, no Cousin  bol stále zavesený na protivníkovom kolese. Politt sa pokúsil zaútočiť, no jazdec Direct Energie bol silným súperom. Na cieľovej rovinke bol už Politt vyčerpaný a z víťazstva sa tak tešil 28-ročný Francúz, ktorýsi si pripísal dôležité víťazstvo na domácich pretekoch.

Tesne za víťazom došla aj hlavná skupina, v ktorej sa nachádzal aj priebežný líder celkovej klasfikikácie, Luis Leon Sanchez (AST). Ten si pred hlavnými vrchárskymi etapami udržal náskok 15 sekúnd pred Poelsom (:sky:).

V poslednom kilometri nastal aj pád, v ktorom spadli 4 jazdci. Medzi nimi sa nachádzal aj favorit na celkové poradie, Esteban Chaves (:mts:). Podľa tweetu jeho tímu má podstúpiť lekársku prehliadku a je otázne, či nastúpi na zajtrajšiu etapu.

Slováci

Vo Francúzsku pretekajú aj dvaja Slováci z tímu Bora – Hansgrohe. Juraj Sagan (BOH) skončil na 25. mieste. Erik Baška (BOH) obsadil 101. priečku.

Záver etapy:

Výsledky 5. etapy:

1.Jerome Cousin (Fra)Direct Energie3:57:25
2.Nils Pollit (Ger):kat:      0:02
3.André Greipel (Ger):lts:      0:04
4.Magnus Cort (Den)AST
5.Alexander Kristoff (Nor):kat:
6.Christophe Laporte (Fra)Cofidis
7.Matteo Trentin (Ita):mts:
8.Mike Teunissen (Ned):sun:
9.Matti Breschel (Den):efd:
10.Koen de Kort (Ned):tfr:

Celkové poradie:

1.Luis León Sanchez (Spa)AST17:45:26
2.Wout Poels (Ned):sky:0:00:15
3.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:00:26
4.Marc Soler (SpaMOV
5.Gorka Izagirre (Spa):bmt:0:00:34
6.Felix Grossschartner (Aut)BOH 0:00:35
7.Ion Izagirre (Spa):bmt: 0:00:42
8.Tim Wellens (Bel):lts:
9.Sergio Henao (Col):sky: 0:00:48
10.Simon Yates (GBr):mts:

 

zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár