Paríž – Nice: Vietor totálne rozbil čelo, opäť sa radoval Groenewegen

Paríž - Nice 2019

Druhá etapa pretekov Paríž – Nice viedla z Les Bréviaires do mesta Bellegarde a mala dĺžku 163,5 kilometra. Jazdci sa presunuli zo širšieho okolia Paríža smerom na juh do regiónu Centre-Val de Loire. Išlo o rovinatú záležitosť a očakával sa šprint hlavnej skupiny. Podobne ako aj včera, pelotónu sťažil život vietor a začali sa tvoriť menšie skupiny – terezíny.

Prvotný únik vytvorili cyklisti Damien Gaudin (Direct Energie), Nicolas Edet (Cofidis) a Alessandro De Marchi (:ccc:). Neprešlo ani 30 km závodenia a hlavná skupina sa začala kvôli vetru rozdeľovať. Príležitosť využil celok Deceuninck-Quick Step a zatlačil, tým o niekoľko minút potopil šance utečencov. Favorizované celky si držali svojich lídrov v predných skupinkách, išlo hlavne o Quick Step, Sky a Jumbo-Visma. Neskôr sa pridali aj Trek s FDJ.

100 km pred cieľom spadli Warren Barguil (Arkea Samsic), Gorka Izagirre (AST) a Tao Geoghegan Hart (:sky:). Prví dvaja museli dokonca z pretekov odstúpiť a oslabili šance svojich tímov. Hlavne Barguil patril k nádejám francúzskeho pro-konti zoskupenia, ktoré má ešte šprintérske eso v podobe Andrého Greipela (Arcea-Samsic). Mechanické problémy zastihli Michala Kwiatkowskeho (:sky:) a Rigoberta Urána (:efd:).

Vietor výrazne preriedil čelo

V prednej skupine ostali v poslednej tretine závodu z vrchárskych favoritov iba Nairo Quintana (MOV), Egan Bernal (:sky:), Romain Bardet (:alm:), Bob Jungels (:qst:) a Wilco Keldermann (:sun:). Zo šprintérskych mien vypadol napríklad druhý muž GC Caleb Ewan (:lts:) alebo Sam Bennett (BOH). V ich, druhej skupine sa nachádzal aj Poliak Kwiatkowski. Jeho tím pracoval vo vedúcom terezíne. Stíhaciu jazdu predvádzal tím Bora – hansgrohe, ktorí vpredu nemal ani vrchára Konrada (BOH).

Foto: twitter.com/MitcheltonSCOTT

12 km pred koncom sa smer jazdy mierne zmenil a to nachvíľu upokojilo situáciu s vetrom. Prvé dve skupiny sa spojili a do hry sa dostali aj jazdci Bory, Simon Yates (:mts:), Kwiatkowski či Urán. K dispozícii však už nebol šprintér Quick Stepu Fabio Jakobsen (:qst:). Aktívna začala byť aj zostava FDJ s Arnaudom Démarom (FDJ), keďže v posledných 6 km sa po pravotočivej zákrute smer zmenil a vedúcu skupinu čakal bočný vietor. Zmeny narobil výber miesta jednotlivých jazdcov na kruhovom objazde. Do čela sa dostal Luke Rowe (:sky:) a vpredu ostalo 8 jazdcov. Boli tam Philippe Gilbert (:qst:), Kwiatkowski, Matteo Trentin (:mts:), Rowe, Bernal, Ivan Cortina (:bmt:), Luis Léon Sánchez (AST) a priebežný líder Dylan Groenewegen (:tjb:). Ich náskok pri stálom protivetre bol približne 15 sekúnd a Rowe to stále udržoval.

Pri zmene smeru sa odtrhla malá skupina, ktorá si to rozdala o víťazstvo

V poslednom kilometri bojovala o etapové víťazstvo predná skupina, z ktorej ešte vypadol Rowe. Jeho kolega Bernal pomáhal Poliakovi Kwiatkowskemu, tí však mali v skupine šprintérov Trentina a Groenewegena. Bol to práve Holanďan, ktorý dokázal ovládnuť etapu. Držal sa kolesa svojho talianskeho protivníka, keď Trentin nastúpil, muž v žltom drese vyrazil po druhej strane cesty. Trentinovi došli sily pomerne skoro, na pódium sa dostali druhý Iván García a tretí Philippe Gilbert.

25-ročný Dylan Groenewegen ovládol aj druhú etapu na Paríž – Nice v tomto roku, ide o jeho štvrté sezónne víťazstvo. Celkovo je to 39. v kariére.

Druhá skupina ku koncu dokázala limitovať straty a pásku preťala 5 sekúnd po víťazovi. Z GC favortiov v nej boli: Bardet, Jungels, Keldermann, Quintana, Ilnur Zakarin (:kat:) a Konrad. Straty ostatných vrchárov sú viac ako minútové.

Celkové poradie

Dylan Groenewegen po dvoch víťazných etapách ostáva na čele generálnej klasifikácie. Na druhé miesto sa dostal Kwiatkowski, Sanchez je tretí. Z vrchárov je v top 10 ešte Bernal a Bardet.

Posledný kilometer

Profil:

Foto: cyclingfans.net

 

Výsledky 2. etapy:

1.Dylan Groenewegen (Ned):tjb:3:14:04
2.Ivan Garcia (Spa):bmt:
3.Philippe Gilbert (Bel):qst:
4.Matteo Trentin (Ita):mts:
5.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:
6.Luis León Sanchez (Spa)AST
7.Egan Bernal (Col):sky:
8.Arnaud Demare (Fra)FDJ0:00:05
9.André Greipel (Ger)Arkéa Samsic
10.Mike Teunissen (Ned):tjb:

Celkové poradie:

1.Dylan Groenewegen (Ned)LOT6:31:19
2.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:0:00:12
3.Luis León Sanchez (Spa)AST0:00:13
4.Philippe Gilbert (Bel):qst:0:00:16
5.Egan Bernal (Col):sky:0:00:19
6.Matteo Trentin (Ita):mts:0:00:20
7.Tony Gallopin (Fra):alm:0:00:22
8.Rudy Molard (Fra)FDJ0:00:23
9.Romain Bardet (Fra):alm:
10.Oliver Naesen (Bel):alm:0:00:24
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár