Paríž – Roubaix 2021 preview: Nedeľné peklo v jeseni

Paríž – Roubaix 2021
Paríž - Roubaix 2021

zdroj: © ASO/Pauline Ballet

V nedeľu sa po 903 dňoch uskutoční najslávnejšia klasika cyklistiky, Paríž – Roubaix 2021. Na štarte budú viacerí predošlí víťazi, ako Peter Sagan alebo Greg Van Avermaet, ale zrak sa upiera na dvojicu Wout van Aert a Mathieu van der Poel, a samozrejme na celý tím Deceuninck – Quick-Step,

Predošlí víťazi Paríž – Roubaix

Philippe Gilbert s kockou
Philippe Gilbert s kockou. © ASO/Pauline Ballet

2009 Tom BOONEN
2010 Fabian CANCELLARA
2011 Johan VAN SUMMEREN
2012 Tom BOONEN
2013 Fabian CANCELLARA
2014 Niki TERPSTRA
2015 John DEGENKOLB
2016 Mathew HAYMAN
2017 Greg VAN AVERMAET
2018 Peter SAGAN
2019 Philippe GILBERT

Program Paríž – Roubaix 2021:

Nedeľa 3. októbra 2021

  • Ročník: 118. (od roku 1896)
  • Prezývka: Peklo Severu, Kráľovná klasík, Nedeľa v pekle
  • Dĺžka: 257,7 km
  • Štart: 11:00  v Compiègne (Francúzsko)
  • Predpokladaný dojazd: ~17:20 v Roubaix (Francúzsko)

Živé vysielanie v TV, live prenos Paríž – Roubaix 2021 online:

  • Eurosport Player naživo od 10:55 do 17:30
  • Naživo na Eurosport 1 od 10:55 do 17:30
  • Naživo na RTVS Dvojka od 14:00

Trasa Paríž – Roubaix 2021

Najslávnejšia jarná klasika sa až na tohtoročnú výnimku koná v apríli a jej trasa sa drasticky nemení. Je rovnako brutálna, už od sezóny 1886. Nedeľná edícia má 257,7 kilometra a viac ako pätina sa prejde po dláždených cestách s mačacími hlavami – pavé. Profil je rovinatý, ale aj napriek absencii stúpaní ide o najselektívnejšie preteky roka.

Dobrovoľnícka skupina Priateľov Roubaix mala v posledných týždňoch dosť práce, aby očistila kocky od machu a buriny a umožnila pretekanie.

Úvodná stovka kilometrov je jednoduchá. Nejde sa síce od Paríža, ale od mesta Compiègne, kde bolo podpísané zloženie zbraní na konci Prvej svetovej vojny. Pomyselná bitka na ceste však len začne o niekoľko desiatok minút po štarte.

Profil Paríž – Roubaix 2021:

zdroj: paris-roubaix.fr

Prvý kockový sektor príde v Troisvilles po 93 kilometroch. Na ďalších desiatich sektoroch sa bude pelotón postupne zmenšovať. Síce sa nebude rozhodovať, ale riedenie skupiny a postupné zvyšovanie tempa bude dôležité pred ikonickou a najviac obávanou časťou celých pretekov.

Trouée d’Arenberg – Arenberský les je prvým päťhviezdičkovým sektorom pretekov. Príde 95,3 kilometra do cieľa. Pred vstupom to „tunela“ medzi stromami pokrytom drsnými kockami zvyčajne rastie nervozita až tak, že pády a technické chyby sú až nevyhnutnosťou. Platí otrepaná fráza: „Preteky sa v Arenbergu vyhrať nedajú, ale rozhodne ich tu môžete prehrať“. Sektor meria nekonečných 2300 metrov, v prvej časti mierne klesá, čiže sa naberie vysoká rýchlosť.

Defekt v zlom okamihu je snáď aj odzvonené šanciam na dobrý výsledok. Od tohto momentu preteky nespomaľujú. Kto neminul energiu, aby sa udržal vpredu, ju určite minie, aby sa vrátil naspäť.

O sedem sektorov a 15 kilometrov kociek neskôr, prichádza Mons-en-Pévèle – 48.6 km pred cieľom. Trojkilometrový sektor má tiež päť hviezdičiek a tu už sa robia podstatné rozdiely. Najlepší jazdci na kockách sa tu vedia oddeliť a „oddeliť hrušiek od jabĺk“.

Sektory prichádzajú po sebe, prestávky medzi nimi sa skracujú, sily ubúdajú a ešte zďaleka nie je po všetkom. Počas dvadsiatich kilometrov sa prejde cez 7 úsekov.

17,2 km do konca, jazdci budú mať za sebou už 25 sektorov z 30, ale ten rozhodujúci ešte len príde. Tretí a posledný päťhviezdičkový sektor s názvom Carrefour de l’Arbre. „Križovatka stromu“ meria viac ako 2000 metrov a obsahuje obávané zákruty. Ak chcú špecialisti na kocky zasiahnuť, tento sektor je možno aj poslednou možnosťou.

Do cieľa ostane ešte ľahší sektor Gruson, trojhviezdičkový Willems à Hem a len symbolický chodník v Roubaix, na ktorom sa len zvýši napätie pred nájazdom do cieľa.

Finiš sa odohrá na magickom, ikonickom a legendárnom velodróme v Roubaix. Jeden a pol kola na korunovačnom mieste šampiónov rozhodne, kto sa zapíše do zoznamu nesmrteľných.

Paríž – Roubaix 2021 mapa:

Paríž Roubaix 2021 mapa a trasa
© A.S.O.

Počasie

Počas dňa má byť 15 ºC a fúkať má zozadu jazdy, takže možné sú aj rôzne variácie s rozbitím pelotónu. Čo je však najdôležitejšie, na severovýchode Francúzska má tri dni pred pretekmi pršať a dážď by nemal ustúpiť ani v nedeľu poobede, aj keď menej.

Pravdepodobne sa tak dočkáme prvej mokrej edície od roku 2002. Pôjde sa tak pomaly, pády budú na každom mieste a pôjde o súboj na prežitie. Pekný obraz pre divákov, hororový pre jazdcov.

Favoriti Paríž – Roubaix 2021

„Môže sa stať tisíc vecí. Môžete dostať defekt alebo spadnúť. V hlúpych momentoch viete stratiť množstvo energie a potom musíte stíhať čelo pretekov. Aj keď nie ste v najlepšej forme, môžete vyhrať,“ povedal Peter Sagan v nedávnom rozhovore pre Belga.

Ide predsa o jedny z najťažších a najnepredvídateľnejších pretekov celého kalendára.Väčšinou sa končí po šprinte malej skupiny, ale nie je vylúčený aj o dosť sladší sólo výkon.

Wout van Aert

Wout van Aert
Van Aert. © SWPix

Na náročné podmienky sa hodí Wout van Aert (:tjb:). Najlepší klasikár sezóny je sklamaný z domácich majstrovstiev sveta, kde nemal dobrý deň. Jeho forma je však stále dobrá, má za sebou dve Paríž – Roubaix. Pri premiére skončil v top 15 a v roku 2019 podal jeden zo svojich najlepších výkonov, keď v Arenbergu spadol a bojovne sa vracal naspäť.

27-ročný jazdec je pre svoje schopnosti, tempárske, šprintérske a technické schopnosti najväčším favoritom. Zabudnúť netreba ani na kolegu Mikea Teunissena (:tjb:), ktorý bol na Roubaix 7. a 11.

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel
©A.S.O./Pauline Ballet

Proti nemu stojí Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Holanďan mal v poslednom mesiaci zdravotné problémy, ale ôsme miesto na MS dokazuje, že je na dobrej úrovni. Posledné cestné preteky v sezóne budú jeho premiéra na Paríž – Roubaix. 27-ročný fenomén však ukazuje, že skúsenosti na veľké výsledky nepotrebuje ako ostatní. Kombinuje podobné vlastnosti ako Van Aert.

Jeho otec Adrie pripomína, že na Roubaix môže byť na tom ešte lepšie ako na šampionáte v Leuvene.

Zdeněk Štybar a Deceuninck – Quick-Step

Kasper Asgreen a Zdeněk Štybar. Dirk Waem – Pool/Getty Images

Zdeněk Štybar, Yves LampaertFlorian Sénéchal a Kasper Asgreen sú všetci možní víťazi z tímu Deceuninck – Quick-Step.

Štybar skončil na MS na siedmom mieste a po problémoch so srdcom je na najlepšej ceste zabojovať o triumf na klasike, kde bol dvakrát s trpkou príchuťou druhý. 36-ročný Štybar má skúsenosti, ktoré sú na podobných pretekoch určite výhodou. Zároveň je v dobrej forme a má za sebou najsilnejší tím, ktorý sa v Roubaix radoval trikrát za posledné desaťročie a obhajuje triumf.

Florian Sénéchal Vuelta 2021
Florian Senechal. ©Stuart Franklin / Getty Images

Lampaert bol pred dvoma rokmi dôležitým mužom pre Philippa Gilberta. Belgický tempár vie jazdiť po kockách ako doma a jeho najlepšou šancou je dlhý únik. Rovnako skvelým tempárom je Dán Asgreen, ktorý môže pridať cenné double Flámsko – Roubaix. Šprintérom tímu bude Sénéchal, ktorý je vo forme a pred dvoma rokmi vyhral šprint stíhacej skupiny.

Peter Sagan

Peter Sagan 3. etapa Okolo Slovenska 2021
© Igor Stančík, okoloslovenska.com

Peter Sagan (BOH) absolvuje posledné preteky za tím BORA – hansgrohe. Je víťazom z roku 2018. Síce nebude najväčším favoritom, ale spomínané skúsenosti sú veľmi dôležitým prvkom. Jeho forma nie je na úrovni ako pri svojom víťazstve, ale pripomína sa rok 2019, keď mal pred sezónou zdravotné problémy a v Roubaix skončil piaty.

V jeho tíme je druhý muž roka 2019, Nils Politt (BOH). Nemec sa hodí na skorý útok a teraz sa práve ukáže, prečo si ho nemecká stajňa vybrala ako nového klasikárskeho lídra.

Dylan van Baarle

Dylan van Baarle Dwars door Vlaanderen
Dyla van Baarle. zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers/

Vicemajster sveta Dylan van Baarle (:ins:) má vynikajúcu formu a práve jeho typ jazdca sa na Roubaix hodí. Je to kvalitný časovkár a tempár, pričom takticky je na tom vo veku 29 rokov veľmi dobre. S Ineosom sa lúči Gianni Moscon (:ins:), ktorý bol na velodróme v top 5.

Mads Pedersen

Mads Pedersen Okolo Nórska 2021
© Kjetil Birkedal Pedersen

Dážď? Vtedy s výkonom rastie Mads Pedersen (:tfr:). Odolný Dán a majster sveta z roku 2019 sníva o triumfe na Roubaix. Vie udržať silné tempo na rovine a má zabijácky šprint, v ktorom by potrápil aj Van Aerta či Sagana. Zároveň má v tíme víťaza monumentu Miláno – San Remo Jaspera Stuyvena (:tfr:), ktorý patrí k najlepším špecialistom na kocky.

Greg Van Avermaet

Van Aert a Van Avermaet
Van Aert a Van Avermaet. © ASO/Pauline Ballet

Greg Van Avermaet a Oliver Naesen (ACT) je kvalitná belgická dvojica, ktorá však nie je vo vhodnej forme. Nepredvídateľné preteky im však môžu prísť vhod. Určite nebudú najnebezpečnejšími mužmi, takže víťaz z roku 2017 môže zahrať odvážnu kartu.

Sonny Colbrelli a Matej Mohorič

Sonny Colbrelli ME v cyklistike 2021
Colbrelli. zdroj: twitter.com/BeneluxTour

Tímovú taktiku môžu rozohrať borci z Bahrain Victorious. Sonny Colbrelli či Matej Mohorič (TBV) zažívajú životnú sezónu. Roubaix je však pre nich veľká neznáma, majster Európy Colbrelli dokonca na Pekle Severu nikdy neštartoval. Slovinec Mohorič bol v roku 2019 na zadných priečkach. Oveľa lepšie bol na tom v minulosti Austrálčan Heinrich Haussler (TBV). Pre 37-ročného bývalého Nemca ide o vrchol sezóny.

Philippe Gilbert a John Degenkolb

John Degenkolb
John Degenkolb. © A.S.O./Fabien Boukla

Dvojica Philippe Gilbert (:lts:) a John Degenkolb (:lts:) by pred pár rokmi patrila k najlepším, ale časy sa zmenili. Obhajca triumfu má už 39 rokov a jeho úroveň sa pochopiteľne znížila, to isté platí o víťazovi z roku 2015. Nemec Degenkolb by si prial čo najľahšie preteky, v tejto sezóne už ukázal niekoľko kvalitných výkonov, ale k najväčším favoritom rozhodne nepatrí.

Kto sú menší favoriti?

Stefan Kung. twitter.com/TourDeRomandie

Pridávajú sa tempári, ako Stefan Küng (FDJ) alebo Sep Vanmarcke (:isn:), ktorý vie na Paríž – Roubaix vždy vyprodukovať najlepší výkon sezóny. Viackrát však Belgičana postihne smola v podobne defektu či pádu.

Taco van der Hoorn. © Massimo Paolone/LaPresse

Zabudnúť netreba na muža vo forme, ktorým je Taco van der Hoorn (:iwg:). Na menších belgických pretekoch s kockami bol v poslednom mesiaci vždy vpredu a Kráľovná klasík je častokrát zdrojom prekvapivých víťazov.

Anthony Turgis. © A.S.O./Pauline BALLET

Čiernym koňom môže byť Anthony Turgis z tímu TotalEnergies. Pri sebe bude mať bývalého víťaza Nikiho Terpstru. Drsné podmienky môžu sedieť Nórovi Alexandrovi Kristoffovi (:uae:) či Dánovi Sorenovi Kraghovi Andersenovi (DSM), prekvapiť môže mladý Holanďan Nils Eekhoff (DSM) či Victor Campenaerts (:tqa:), ktorý je po novom klasikár.

Nováčikom na pretekoch je Michael Valgren (:efn:), bronzový medailista z nedávnych MS. Dánovi síce chýbajú skúsenosti, ale forma je jednoznačne na vysokej úrovni.

Úseky s kockami – sektory pavé:

Prvý sektor má označenie 30, posledný 1. Uvedené kilometre predstavujú vzdialenosť po štarte. Jedna hviezdička znamená ľahký sektor, päť najťažší.

30. 96.3 km Troisvilles do Inchy, dĺžka 2.2 km ***
29. 102.8 km Viesly do Quiévy 1.8 km ***
28. 105.4 km Quiévy do Saint-Python 3.7 km ****
27. 110.1 km Saint-Python 1.5 **
26. 116.6 km Haussy do Saint-Martin-sur-Écaillon 0.8 **
25. 120.9 km Saint-Martin-sur-Ecaillon à Vertain 2.3 **
24. 127.3 km Capelle do Ruesnes 1.7 ***
23. 136.3 km Artres do Quérénaing 1.3 **
22. 138.1 km Quérénaing do Maing 2.5 **
21. 141.2 km Maing do Monchaux-sur-Écaillon 1.6 ***
20. 154.2 km Haveluy do Wallers 2.5 ****
19. 162.4 km Trouée d’Arenberg 2.3 *****
18. 168.4 km Wallers do Hélesmes 1.6 ***
17. 175.2 km Hornaing do Wandignies 3.7 ****
16. 182.7 km Warlaing do Brillon 2.4 ***
15. 186.2 km Tilloy do Sars-et-Rosières 2.4 ****
14. 192.5 km Beuvry-la-Forêt do Orchies 1.4 ***
13. 197.5 km Orchies 1.7 ***
12. 203.6 km Auchy-lez-Orchies do Bersée 2.7 ****
11 .209.1 km Mons-en-Pévèle 3 *****
10. 215.1 km Mérignies do Avelin 0.7 **
9. 218.5 km Pont-Thibault do Ennevelin 1.4 ***
8. 223.9 km Templeuve (L’Épinette) 0.2 *
8. 224.4 km Templeuve (Moulin-de-Vertain) 0.5 **
7. 230.8 km Cysoing do Bourghelles 1.3 ***
6. 233.3 km Bourghelles do Wannehain 1.1 ***
5. 237.8 km Camphin-en-Pévèle 1.8 ****
4. 240.5 km Carrefour de l’Arbre 2.1 *****
3. 242.8 km Gruson 1.1 **
2. 249.5 km Willems a Hem 1.4 ***
1. 256.3 km Roubaix (Espace Charles Crupelandt) 0.3 *

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár