Paríž – Roubaix 2021 ženy: Lizzie Deignan predviedla legendárnu jazdu

Paríž – Roubaix 2021
Lizzie Deignan Paríž - Roubaix 2021

zdroj: © A.S.O./Thomas Maheux

Po 125 rokoch si brutálne kocky Paríž – Roubaix 2021 ochutnali aj ženy. Víťazkou prvej edície sa stala Britka Lizzie Deignan (Trek-Segafredo) po veľkom, 82-kilometrovom sóle.

Deignan zaútočila hneď na prvom kockovom sektore a po legendárnej jazde ovládla legendárne preteky. Majsterka sveta z roku 2015 nepovoľovala a udržovala dostatočné tempo až do velodrómu v Roubaix.

Na najťažších sektoroch dňa v posledných 25 km sa za ňou vydala Holanďanka Marianne Vos (Team Jumbo-Visma), aj zmenšila svoju stratu o polovicu, ale bolo neskoro. Najlepšia pretekárka histórie skončila na druhom mieste so stratou 1:17 min.

Na treťom mieste sa umiestnila talianska šampiónka Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo), ktorá v cieli oslavovala veľké víťazstvo svojej tímovej kolegyne.

32-ročná Deignan v cieli oslavovala s krvou na rukách, neskôr v objatí kolegyne Longo Borghini, či Vos, ktorá športovo uznala jej výkon. Po celkovom víťazstve na Okolo Švajčiarska získala britská majsterka iba druhé víťazstvo v sezóne a zapísala sa do histórie. Aj napriek tomu, že Deignan bola na materskej dovolenke, za svoju kariéru ovládla veľké klasiky, ako Okolo Flámska, Liege-Bastogne-Liege či Strade Bianche.

„Cítim sa neskutočne hrdá, že môžem povedať, že som historicky prvá víťazka. Je to veľký medzník v ženskej cyklistike, tieto preteky sú súčasť histórie. Som hrdá na môj tím, ktorý tiež tvorí históriu,“ povedala Deignan. „Tieto preteky som rozhodne nešla podľa plánu.“

Ako dnes prebehlo ženské Paríž – Roubaix 2021?

Trasa z Denain do Roubaix merala 115,6 kilometra. Až štvrtina z nich patrila kockovým sektorom. Po troch okruhoch v Denain sa pokračovalo smerom na sever, vynechal sa síce Arenberský les, ale 17 náročných sektorov s dvoma päťhviezdičkovými predstavovali pri prvej príležitosti stále veľmi náročnú skúšku.

Paríž – Roubaix žien 2021 – profil:

Paríž - Roubaix 2021 ženy profil
zdroj: paris-roubaix-femmes.fr

Po daždi

Pelotón štartoval v zamračenom počasí, ale nepršalo. Po cestách však bolo vidieť mláky, ktoré sa vytvorili v predošlých daždivých dňoch. Počas pretekov bolo sucho, ale na kockách sa držala voda a blato.

Bolo 16 °C a fúkal silný vietor zozadu.

Pokoj zbraniam

Prvých tridsať kilometrov bolo bez kociek. Dlhé kilometre sa nikomu do úniku nechcelo, na chvíľu to skúsili Emilie Moberg (Drops-Le Col supported by Tempur) a Nicole Steigenga (Doltcini-Van Eycke Sport-Proximus), ale až do kociek bol pelotón jednotný.

Deignan ako prvá zaútočila, mala dve minúty

Ako prvý prišiel 82 km pred cieľom štvorhviezdičkový sektor Hornaing á Wandignies dlhý 3700 metrov. Na ňom zatlačila bývalá majsterka sveta Lizzie Deignan (Trek-Segafredo) a oddelila sa.

Odvážny krok od Britky z jedného z najsilnejších tímov prišiel dosť skoro. Deignan viedla už s dvojminútovým náskokom 55 kilometrov do konca, mala za sebou už šesť kockových sektorov.

Pelotón sa roztrieštil

Tempo sa pochopiteľne zvýšilo s útokom jednej z najväčších favoritiek. Okamžite sa rozdelil na menšie skupiny, v zadnej sa ocitla napríklad nová majsterka svete Elisa Balsamo.

Pred vstupom do posledných 60 km sa pelotón ešte raz zväčšil na päťdesiat pretekárok, ale to dlho netrvalo.

Pády postihli aj Kopecky či Van Dijk

Po páde na skoršom kockovom sektore sa druhá veľká skupina skladala z majsterky sveta Balsamo, majsterky Európy Ellen van Dijk (Trek-Segafredo) či veľkej belgickej favoritky Lotte Kopecky (Liv Racing).

Favoritky sa oddelili veľmi rýchlo

V momentoch, keď ostávalo 50 km do konca, zaútočila luxemburská šampiónka Christine Majerus (Team SD Worx). Zobrala so sebou Marianne Vos (Team Jumbo-Visma), Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) a Marta Bastianelli (Alé BTC Ljubljana).

Neskôr sa táto elitná skupina rozrástla na 13 pretekárok pred päťhviezdičkovým sektorom Mons-en-Pévèle.

Na Mons-en-Pévèle 45 km do konca sa udialo niekoľko pádov. Na zemi sa ocitli Longo Borghini a Emma Norsgaard (Movistar) v hlavnej skupine, Balsamo v stíhacej skupine, v ktorej mala Kopecky mechanické problémy. Preteky musela opustiť Švajčiarka r pre následky pádu.

Zostáva 40 km, Deignan má stále veľký náskok

Marianne Vos (Jumbo-Visma), Christine Majerus (SD Worx), Audrey Cordon-Ragot (Trek-Segafredo), Aude Biannic (Movistar), Lisa Brennauer (Ceratizit-WNT), Marta Cavalli (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope), Marta Bastianelli (Ale’ BTC Ljubljana) tvorili stíhaciu skupinu za Deignan.

Keď sa išlo cez kratšie a ľahšie sektory, elitná skupina sa rozrástla o viaceré pretekárky až na 15 členov. Konečne sa do čela pridala Ellen van Dijk aj Elisa Longho Borghini (Trek-Segafredo), alebo Amy Pieters a Chantal van den Broek-Blaak (SD Worx) či ďalšie tri spolujazdkyne Vos z Jumbo-Visma. Práve Jumbo-Visma bolo najviac na čele, ale strata 2:30 sa zmenšovala len veľmi pomaly.

Na technicky náročnom úseku Camphin-en-Pévèle mala Deignan výrazné problémy, ale udržala sa.

Vos vs Deignan

Na Camphin-en-Pévèle nemala na čo čakať Marianne Vos a silno nastúpila. Za ňou spadli Majerus či Van Dijk. Vos sa držala len talianska majsterka Longo Borghini.

Najťažší sektor dňa – Carrefour de l’Arbre – sa Vos skvelou technickou jazdou odpútala od pretekárky Trek-Segafredo a spustila stíhaciu jazdu. 15 km pred cieľom viedla Deignan s náskokom už len jednej minúty a 15 sekúnd.

Na asfalte však náskok nepadal, Vos už dochádzali kockové sektory, kde by získala náskok. Ku koncu pretekov začalo pršať, to však už mali jazdkyne najhoršie za sebou.

Deignan si vychutnala veľké víťazstvo.

Z hlavnej skupiny sa ešte oddelila Nemka Brennaur, aby si prišla po štvrté miesto s menšou stratou na tretiu Longo Borghini. Šprint stíhacej skupiny o piate miesto vyhrala Marta Bastianelli.

Šiesta Emma Norsgaard totálne vyčerpaná v cieli:

Paríž – Roubaix 2021 ženy – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár