Paríž – Roubaix: Nádherné preteky ovládol Van Avermaet, Sagana zastavili technické problémy

Avermaet

zdroj: twitter.com/paris_roubaix

Dnes sa konal tretí monument sezóny Paríž – Roubaix. Tento podnik ukončuje jarnú sériu klasík. Peklo severu neostalo svojej povesti nič dlžné a veľa jazdcov si to dnes „užilo“. Strhujúce preteky ovládol Greg Van Avermaet (:bmc:). Ten si prešiel v začiatkoch technickými problémami, no vďaka tímovým kolegom sa z toho „vylízal“ a do záveru mal šancu na triumf. Svoju príležitosť využil a 30 kilometrov pred cieľom bol vo vedúcej trojke, ktorá mala na Boonenovu skupinu náskok 45 sekúnd. Na cieľovom ovále v Roubaix vyzval Belgičana Zdeněk Štybar (:qst:). Čechovi však chýbalo asi 20 metrov k senzačnému triumfu. Tretie miesto vybojoval Sebastian Langeveld (:cdt:).

Životná forma Štybara

Veľmi aktívny bol v pretekoch Zdeněk Štybar (:qst:). S tlakom na jeho osobu sa vyrovnal bravúrne. V prvej tretine pretekov totiž odstúpili Yves Lampaert (:qst:) a Niki Terpstra (:qst:) a o Boonena (:qst:) sa tak musel starať 31-ročný Čech. Ten však pracoval výborne a mal skvelé nohy. Likvidoval nástupy protivníkov a dokonca sa 30 kilometrov pred cieľom ocitol v útoku spolu s Gregom Van Avermaetom (:bmc:). Taktika bola jasná, nespolupracovať a čakať na Boonena. Vývoj pretekov ho však nakoniec „doniesol“ až do súboja o prvenstvo. Na cieľovej rovinke nastúpil a chcel prekvapiť Van Avermaeta, no ten ma dobré nohy a nedovolil Čechovi ovládnuť legendárne preteky.

Rýchlostný rekord

Technické problémy Petra Sagana

Peter Sagan (BOH) vyzeral takmer 200 kilometrov vo výbornej forme. 75 km pred koncom zaútočil s tímovým kolegom Bodnarom (BOH). Spolu s nimi sa vyviezli ďalší dvaja jazdci – Stuyven (:lts:) a Oss (:bmc:). Náš reprezentant však na úseku pavé dostal defekt a skupina prenásledovateľov ho pohltila. 32 kilometrov pred cieľovou páskou, keď sa lámal chlieb a nastupovalo sa so železnou pravidelnosťou, tak si osud znova vybral nášho reprezentanta. Ďalší defekt však už mal fatálne následky a Saganovi sa vzdialilo čelo pretekov. Boonenovu skupinu dostihol, no na viac už nemal. Technické problémy ho stáli veľa síl. Tourminátor nakoniec skončil vo štvrrtej desiatke.

Posledné preteky pre legendu

Už pred sezónou bolo jasné, že „Tomeke“ Tom Boonen (:qst:) ukončí kariéru po Paríž – Roubaix. Jeho tím mu vyšiel v ústrety a dovolil mu podpísať netradičnú zmluvu s koncom uprostred sezóny. Belgičan bol často v zábere kamier, bol aktívny, no zaváhal približne 30 kilometrov pred cieľom, keď si nepostrážil Van Avermaeta (:bmc:) a to sa mu stalo osudným. Legenda cyklistiky tak nepridala piaty titul na svoje konto a rozlúčila sa s cyklistikou 13. miestom na svojom obľúbenom podniku.

Záver Paríž – Roubaix

Výsledky

1.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:05:41:07
2.Zdeněk Štybar (Cze):qst:
3.Sebastian Langeveld (Ned):cdt:
4.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
5.Gianni Moscon (Ita):sky:
6.Arnaud Démare (Fra)FDJ00:00:12
7.André Greipel (Ger):lts:
8.Edward Theuns (Bel):tfr:
9.Adrien Petit (Fra)Direct Energie
10.John Degenkolb (Ger):tfr:




zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár