Paríž – Roubaix: Peter Sagan neskutočným spôsobom ovládol kráľovnú klasík

Paríž - Roubaix 2018

zdroj: twitter.com/NOSwielrennen

Kráľovná klasík. Peklo severu. Aj takéto označenia má legendárny jednodňový závod Paríž – Roubaix. Trasa viedla z mesta Compiegne a pokračovala 257 kilometrov. Jazdci museli prejsť 29 sektorov s dláždenými kockami. Finišovalo sa na starom velodróme v Roubaix.

Ani tento rok sme nemali upršané preteky. Nad severovýchodom Francúzska svietilo slnko a teplomer ukazoval 20 stupňov Celzia. Na začiatku sa vytvoril únik s viacerými jazdcami. Do neskorších fáz pretekov z neho vydržali iba Jelle Wallays (:lts:) a Silvan Dillier (:alm:). Hlavná selekcia pretekárov nastala s prvými sektormi pavé. V slávnom a náročnom Arenbergskom lese sa o útok pokúsil Philippe Gilbert (:qst:), no nevyšlo to. Závodníkom tímu Quick – Step to s útokmi veľmi nevychádzalo. Nástup predviedol aj napríklad Zdenek Štybar (:qst:), no ten sa tiež muse zaradiť do skupiny s favoritmi.

Pri pomerne ustálenom tempe prekvapivo zaútočil Peter Sagan (BOH). 54 kilometrov pred cieľom ukázal svetu, že má vôľu nastúpiť a vyskúšal dlhý atak. Slovák dlho jazdil s Wallaysom a Dillierom. Tí boli ochotní jazdcovi v dúhovom drese pomáhať. Za nimi boli 2 nebezpečné skupiny. V prvej boli minuloročný víťaz Greg Van Avermaet (:bmc:), Wout Van Aert (Vérandes Willems-Crelan) alebo Niki Terpstra (:qst:). V druhej bol hlavným favoritom Philippe Gilbert (:qst:) alebo Štybar. 25 kilometrov pred cieľom na tempo Sagana nestíhal Wallays. Náskok Sagana a švajčiarskeho šampióna Dilliera na stíhaciu skupinu bol minúta a 30 sekúnd.

16 kilometrov pred cieľom prišla vedúca dvojica na posledný ťažký úsek Carrefour de l’Arbre a náskok Slováka sa stále držal nad jednou minútou. Stíhaciu skupinu tvorili už len Van Avermaet, Terpstra, Sep Vanmarcke (:efd:) a Jasper Stuyven (:tfr:). Rozdiel medzi skupinami sa pomaly zmenšoval, ale 28-ročnému Slovákovi bolo jasné, že ak vydrži do cieľa, tak by mohol ovládnuť tretí monument sezóny.

10 kilometrov pred cieľom ostávali 2 sektory s mačacími hlavami a strata druhej skupiny klesla na 45 sekúnd. Predná dvojica stále spolupracovala. Na predposlednom úseku jazdci prechádzali okolo fotografií predošlých víťazov týchto legendárnych pretekov. Dillier aj Sagan pravdepodobne mysleli na to, že o 7 kilometrov môžu na velodróme v Roubaix niekoho z nich napodobniť. Takáto motivácia im aj pomohla, keďže náskok sa ustálil a v niektorých miestach dokonca zvýšil.

Už bolo jasné, že vyhrá buď trojnásobný majster sveta, alebo súčasný švajčiarsky šampión. V poslednom kilometri to začalo. Jazdci zavítalii na magické miesto v sprievode búrlivého fandenia divákov. V poslednom kole sa Sagan držal na zadnom kolese. 28-ročný Slovák v šprinte ovládol svoj druhý monument v kariére. Taktiež je to prvý jazdec po Bernardovi Hinaultovi, ktorý tu vyhral v drese pre majstra sveta. Naposledy sa tak stalo v roku 1981.

Pre Dilliera je to určite jeden z najlepších výsledkov v cestnej cyklistike. Švajčiar dlho pretekal aj v dráhovej cyklistike, kde má dobré umiestnenia na mládežnických a národných šampionátoch. Paradoxne dnes prehral práve na velodróme. Na treťom mieste skončil víťaz Okolo Flámska, Niki Terpstra. Tímu Quick- Step sa neporadilo tieto preteky takticky zrežírovať tak, ako to bolo na flámskych klasikách. Peter Sagan svojím útokom 54 kilometrov pred cieľom dokonale prekvapil „vlčiu svorku“.

Záverečný šprint:

Profil 116. ročníka Paríž – Roubaix:

zdroj: procyclingstats

Výsledky:

1.Peter Sagan (Svk)BOH5:54:06
2.Silvan Dillier (Swi) :alm:
3.Niki Terpstra (Ned) :qst: 0:00:57
4. Greg Van Avermaet (Bel) :bmc: 0:01:34
5. Jasper Stuyven (Bel) :tfr:
6. Sep Vanmarcke (Bel) :efd:
7. Nils Politt (Ger) :kat: 0:02:31
8. Taylor Phinney (USA) :efd:
9. Zdenek Stybar (Cze):qst:
10. Jens Debusschere (Bel):lts:

zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár