Paríž – Roubaix preview: Rozviaže Sagan gordický uzol menom Quick-Step?

zdroj: facebook.com/UnionCyclisteInternationale

Dvojitá omotávka, pridané brzdové páčky na riadidlách, široké galusky, prach, blato a šmykľavé dlažobné kocky. Ingrediencie, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou najprestížnejších jednodňových pretekov v kalendári UCI. Vitajte v Pekle severu!

Už túto nedeľu sa tí najodolnejší jazdci vydajú na strastiplnú cestu cez 29 pavé sektorov, s vidinou víťazného gesta na bájnom velodróme v Roubaix. Preteky Paríž – Roubaix sú epicentrom pozornosti jarných klasík. Dva dni po Ronde ide všetko dianie bokom a pozornosť sa plne sústredí na sever Francúzska.

Pelotón čaká dlhý a tvrdý deň v sedle. Tento rok absolvujú jazdci 256,3 kilometra vrátane 54,5 kilometra na pavé úsekoch. Náročnosť jednotlivých sektorov je už tradične odstupňovaná hviezdičkami. Iba tri sektory majú „česť“ nosiť 5 hviezdičiek za svojím názvom – Trouée d’Arenberg, Mons-en-Pévèle a Carrefour de l’Arbre.

Prvý sektor udrie jazdcom do tela na 93. kilometri v Troisvilles (***). Štvorhviezdičkový sektor Quiévy (****) je naplánovaný na kilometri č. 111.

Napätie v balíku a pred televíznymi obrazovkami sa začne stupňovať pred vstupom do Arenbergského lesa. Trouée d’Arenberg (*****) je miestom, kde sa preteky vyhrať nedajú, ale rozhodne sa dajú stratiť. Na celej trase nenájdeme úsek, v ktorom je tak dôležitá pozícia na špici balíka ako práve tu. „Posvätnosť“ tohto miesta znásobuje fakt, že počas roka býva táto cesta uzavretá. Vyše dvojkilometrová kocková diaľnica sa pravidelne stará o defekty a bohužiaľ aj o ťažké pády. Kto sa bojí, nech nechodí do lesa.

Ďalší kritický bod číha na 208. kilometri – Mons-en-Pévèle (*****). Ani tu päť hviezdičiek neznamená stupeň luxusu, ale cyklistiku all-inclusive.

S maximálnym tepom rátajte na treťom päťhviezdičkovom sektore Carrefour de l’Arbre (*****). Na tomto dvojkilometrovom úseku sa zvykne lámať chlieb a takisto kto sa nechce spoliehať na záverečný šprint, musí 16 kilometrov pred cieľom začať potiť krv.

Meno víťaza 116. ročníka sa dozvieme na staručkom velodróme v Roubaix. Zvonenie do záverečného kola je po náročnom dni blaženým zvukom a zároveň signálom na zmobilizovanie posledných síl. Iba pre jedného gladiátora je prichystaná tematická trofej a zápis do zoznamu nesmrteľným mien.

Kompletný zoznam pavé sektorov

29 – Troisvilles (km 93.5 – 2.2 km) ***
28 – Briastre (km 100 – 3 km) ***
27 – Saint-Python (km 109 – 1.5 km) ***
26 – Quiévy (km 111.5 – 3.7 km) ****
25 – Saint-Vaast (km 119 – 1.5 km) ***
24 – Verchain-Maugré (km 130 – 1.2 km) **
23 – Quérénaing (km 134.5 – 1.6 km) ***
22 – Maing (km 137.5 – 2.5 km) ***
21 – Monchaux-sur-Ecaillon (km 140.5 – 1.6 km) ***
20 – Haveluy (km 153.5 – 2.5 km) ****
19 – Trouée d’Arenberg (km 162 – 2.4 km) *****
18 – Hélesmes (km 168 – 1.6 km) ***
17 – Wandignies (km 174.5 – 3.7 km) ****
16 – Brillon (km 182 – 2.4 km) ***
15 – Sars-et-Rosières (km 185.5 – 2.4 km) ****
14 – Beuvry-la-forêt (km 189 – 1.4 km) ***
13 – Orchies (km 197 – 1.7 km) ***
12 – Bersée (km 203 – 2.7 km) ****
11 – Mons-en-Pévèle (km 208.5 – 3 km) *****
10 – Avelin (km 214.5 – 0.7 km) **
9 – Ennevelin (km 218 – 1.4 km) ***
8 – Templeuve – L’Epinette (km 223.5 – 0.2 km) *
8 – Templeuve – Moulin-de-Vertain (km 224 – 0.5 km) **
7 – Cysoing (km 230.5 – 1.3 km) ***
6 – Bourghelles (km 233 – 1.1 km) ***
5 – Camphin-en-Pévèle (km 237.5 – 1.8 km) ****
4 – Carrefour de l’Arbre (km 240 – 2.1 km) *****
3 – Gruson (km 242.5 – 1.1 km) **
2 – Hem (km 249 – 1.4 km) ***
1 – Roubaix (km 256 – 0.3 km)

Krompáče, rýle, lopaty, fúriky, kladivá a poriadna dávka entuziazmu. Priatelia Paríž – Roubaix v akcii. Foto: facebook.com/pg/Les-Amis-de-Paris-Roubaix

Favoriti

Les Amis de Paris – Roubaix alebo priatelia Paríž – Roubaix. To sú ľudia, vďaka ktorým vôbec máme možnosť sledovať Peklo severu v takej podobe ako ho poznáme. Skupinka skutočných nadšencov sa pravidelne stará o pavé úseky a udržiava ich v prevádzkovom režime. Bez tejto partičky by sa pravdepodobne jazdilo po blate alebo by organizátori zvolili inú trasu pretekov. Klobúk dole a obrovská vďaka za každú jednu opravenú kocku!

Morálni víťazi sú teda jasní, ale kto bude mať tú česť stáť na najvyššom stupienku v Roubaix?

Ostatné týždne nám ukázali skutočnú silu tímu Quick-Step Floors. Zohratá štvorica Philippe Gilbert (:qst:), Niki Terpstra (:qst:), Zdeněk Štybar (:qst:) a Yves Lampaert (:qst:) má v nedeľu široký priestor na realizáciu svojich plánov. „Vlčia svorka“ je v neuveriteľnej forme a konkurencia iba s ťažkosťami hľadá recept na rozviazanie gordického uzla. Víťazstvo v Roubaix by bolo pre Štybara sladkou odmenou za odvedenú prácu v prospech tímu počas klasikárskej jari.

Peter Sagan (BOH) po skončení Ronde volal na vytvorenie koalície proti rozbehnutej modrej mašine. Ak je však v pelotóne jazdec, proti ktorému sú ostatné tímy ochotné sa spojiť, je to práve aktuálny majster sveta. Ako sa hovorí, pomocnú ruku nájdeš na konci svojho ramena. Sagan sa tak bude musieť spoľahnúť na svoj tím a ušiť lepšiu taktiku ako na flámskych hellingenoch. Po ruke bude mať brata Juraja, Daniela Ossa (BOH), Marcusa Burghardta (BOH) a aj Macieja Bodnara (BOH).

V tieni Quick-Stepu ostávajú na jar naďalej aj predošlí víťazi Greg Van Avermaet (:bmc:) a Alexander Kristoff (:uae:). Vedenie BMC už dlhšiu dobu avizuje, že tím sa bez ďalších sponzorov nedožije ďalšej sezóny. Bitku o nový tok finančných prostriedkov si určite inak predstavoval aj Van Avermaet. V Roubaix má ideálnu príležitosť na hodenie záchranného kolesa.

Nálepku favorita večne čakajúceho na víťazstvo by chcel konečne zahodiť Sep Vanmarcke (:efd:). Peklo severu sedí urastenému Belgičanovi azda najviac, ale úspech mu zaručí asi iba sólový príjazd na velodróm.

Preteky jari pre Wouta van Aerta (Vérandas Willems-Crelan)? Cyklokrosová hviezda udivuje svojimi výkonmi na ceste a neotesané kocky by mal hravo hltať jednu za druhou. Obrovská výzva pre miláčika publika.

Na štarte sa objavia ešte dvaja jazdci, ktorým zdobí obývačku víťazná trofej. Veterán Mathew Hayman (:mts:) čakal na svoj deň D dlhých 15 rokov. Oplatilo sa. V ostatnom ročníku, rok po svojom víťazstve, skončil na 11. mieste. Na jediných pretekoch v roku kde je lídrom tímu ho nemožno vylúčiť z okruhu favoritov ani teraz.

V odlišnej situácii sa nachádza John Degenkolb (:tfr:). Jeho dvojročné hľadanie formy z čias Giantu zatiaľ supluje Jasper Stuyven (:tfr:). Mladý Belgičan ostal stáť v minulom roku tesne pod pódiom a jeho tohtoročné výsledky ho jasne stavajú do pozície lídra tímu.

Potrebnú dávku šťastia môžu pokojne mať aj Gianni Moscon (:sky:), Arnaud Démare (FDJ), Oliver Naesen (:alm:) alebo Edvald Boasson Hagen (:ddd:).

Trasa

Zostrih Paríž – Roubaix 2017

 

Zdroj: www.paris-roubaix.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár