Pealock – elektronický zámok na bicykel

Pealock

zdroj: pealock.com

Dnes sa pozrieme na kickstarter, kde svoj výrobok prezentuje česká firma www.pealock.com. Pealock prichádza s inteligentnou zámkou na športov vybavenie. Malá dizajnová zámka dokáže ochrániť lyže, bicykle, snowboardy, kolobežky a mnoho iných vecí. Zámka Pealock je prepojená s mobilnou aplikáciou, vďaka čomu máte neustály prehľad o chránenom vybavení. Financie na výrobu revolučnej zámky chce Pealock získať na americkom Kickstarteri. Kampaň odštartovala 21. júla 2020 a jej cieľom je cieľ vybrať aspoň 30 tisíc dolárov.

Vznik

Nápad na inteligentnú zámku na športové vybavenie vznikol náhle, keď jeho tvorcu Mareka Valu okradli na svahu o jeho úplne nové lyže Atomic v hodnote  800 Eur. Po nahlásení udalosti poisťovni zistil, že na túto situáciu sa poistenie nevzťahuje, pretože lyže neboli zamknuté.

„Ako sa neskôr ukázalo, neboli sme jediní – v tom čase ukradli 4 páry lyží. Mysleli sme si, že vďaka špeciálnemu poisteniu športového vybavenia to nebude až taká strata, ale keďže lyže neboli zamknuté, nedostali sme od poisťovne ani jedinú korunu. Napadlo mi, že také veci by nemali byť možné. Veď svoj mobil, ktorý má rovnakú cenu ako nové lyže, tiež nenecháte ležať bez dozoru, no nie? Pri lyžiach sa to ale bežne stáva,“

detailne popísal Marek Vala vznik nápadu zámky na športové vybavenie.

Výskum

Oficiálne čísla iba potvrdzujú Marekovu skúsenosť. Napríklad len v roku 2017 sa na území Rakúska odcudzilo lyžiarske vybavenie v celkovej hodnote približne 16 miliónov Eur. Počas roka 2018 vo Veľkej Británii odcudzili viac ako 96 000 bicyklov, čo je však iba zlomok v medzinárodnom meradle. Cena vybavenia navyše každým rokom rapídne stúpa.

Technológia

Pealock nie je obyčajná zámka, obsahuje množstvo technologických vylepšení, ktoré znepríjemnia deň aj tomu najlepšiemu zlodejovi. Zámka sa skladá zo samotného tela, v ktorom je umiestnená elektronika. Má snímač pohybu, integrovaný alarm, GSM a technológiu Bluetooth 5 pre pripojenie k aplikácii, LED indikátor stavu zámky a NFC technológie pre zamykanie/odomykanie, takže ju môžu používať aj ľudia, ktorí nemajú vlastný inteligentný telefón. Ďalšou dôležitou súčasťou zámky je ochranná páska, pomocou ktorej Pealock pripnete k chránenému predmetu. Vo vnútri pásky vyrobenej z mimoriadne odolného a elastického materiálu sú oceľové lanká, ktoré zabraňujú prípadnému prerezaniu a vodiče, ktoré spúšťajú alarm v podobe hlasného zvuku vychádzajúceho priamo zo zámky a upozornenia v mobilnom telefóne používateľa. V mobilnej aplikácii Pealock sa zobrazujú oznámenia odoslané priamo zo zámky a je možné monitorovať stav batérie a spravovať ďalšie nastavenia pre jeho pohodlné používanie. Okrem toho je v rámci aplikácie možné spravovať viac zámok naraz, napríklad zámky vašich detí. Vďaka týmto funkciám a technológiám je Pealock ľahko použiteľné a kompaktné zariadenie. Hoci prvotná myšlienka bola vytvoriť zámku na lyže, vďaka svojej všestrannosti a dvom rokom vývoja je použiteľná pre ochranu všetkého, čo sa dá ukradnúť.

Prevencia

Takmer každý má skúsenosti s krádežou majetku a čísla sú hrozivé. Pealock ich môže výrazne znížiť a práve preto, aby sa mohol dostať do celého sveta a chrániť majetok všade tam, kde je to potrebné, sa spustí crowdfundingová kampaň na americkej platforme Kickstarter. Kampaň sa spustila 21. júla a zapojiť sa do nej môže každý zakúpením inteligentnej zámky Pealock. Viac informácií nájdete na webovej stránke www.pealock.com.

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Zdroj: www.pealock.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár