Pello Bilbao venoval víťazstvo zosnulému Michelemu Scarponimu

zdroj: Francesco Rachello / Tornanti.cc

Od tragickej nehody, pri ktorej zomrel Michele Scarponi, ubehli v stredu presne štyri roky. Naposledy Talian vyhral na pretekoch Okolo Álp 2017. Na rovnakých pretekoch si jeho spomienku vo štvrtok uctil tímový kolega z vtedajšej Astany Pello Bilbao (TBV). Španiel vyhral nad Alexandrom Vlasovom (AST) a Simonom Yatesom (:bex:) po riskantnom zjazde a šprinte trojice.

„Mal som na pamäti, že dnes je výročie úmrtia ‚Scarpa‘. Chcel som riskovať a venovať mu víťazstvo,“ povedal Bilbao na on-line tlačovej konferencii.

Scarponi opustil cyklistický svet vo veku 37 rokov. V domovskom meste Filonttrana ho 22. apríla pri tréningu zrazilo nákladné auto. Bol veľmi obľúbený v pelotóne i medzi fanúšikmi. Vyhral Giro d’Italia 2011 alebo Tirreno – Adriatico 2009. Na dvoch najslávnejších talianskych pretekoch získal po tri etapové vavríny. Stál po boku priateľa Vincenza Nibaliho pri jeho triumfoch na Giro d’Italia alebo Tour de France.

„Nebol len skvelým cyklistom. Bol výnimočný pre jeho prívetivé a vtipné správanie. Mať ho v tíme bolo ako dar. Bol som s ním len rok, ale cítil som, že bol výnimočný človek. Všetci jazdci v pelotóne by sme mu podobné víťazstvo venovali,“ opísal 31-ročný Bilbao svojho bývalého kolegu z Astana Pro Team.

Bilbao Scarponimu víťazstvo venoval pred troma rokmi na rovnakých pretekoch. Vo svojich oslavách veľkých triumfov na neho mysleli napríklad aj Fabio Aru na majstrovstvách Talianska v roku 2017 alebo Jakob Fuglsang v etape na obľúbenom domácom podujatí Scarponiho Tirreno – Adriatico 2019. Taktiež Peter Sagan po zisku tretieho titulu majstra sveta v Bergene venoval víťazstvo Talianovi, ktorý by 25. septembra 2017 oslavoval svoje narodeniny.

Pello Bilbao riskoval

Zdalo sa, že v 4. etape po najťažšom stúpaní pretekov Okolo Álp Boniprati sa bude radovať jazdec zo Scarponiho tímu Alexander Vlasov, alebo priebežný líder Simon Yates. Pello Bilbao sa však riskantným a technicky bezchybným zjazdom dostal na najlepšiu dvojicu. Otvoril šprint a vyhral svoju prvú etapu po 20. etape Giro d’Italia z roku 2019.

„Dnes som mal najlepšiu príležitosť na etapové víťazstvo, ktoré som dlho naháňal. Tesne mi ušlo na Okolo Baskicka. Na Okolo Álp som prišiel s cieľom vyhrať etapu. Snažil som sa od začiatku, ale dnešok sedel najlepšie pre moje schopnosti. Kľúčom k úspechu bolo stúpanie, ale hlavne náročné a technické klesanie. So športovým riaditeľom Francom Pellizzotim sme si pred etapou prešli nebezpečné zákruty. Riskoval som, ale úspešne,“ popísal Bilbao svoju etapu.

Pello Bilbao Alexander Vlasov
Pello Bilbao porazil Alexandra Vlasova. (c) Francesco Rachello / Tornanti.cc

Jazdec Bahrain Victorious je na priebežnom treťom mieste. Piatková posledná 5. etapa neponúka mnoho príležitostí na zmenu stavu.

„Čakal som, že v predošlých etapách budem viac vpredu. Neurobil som najlepšie rozhodnutia, ale s dobrou treťou etapou som získal 50 sekúnd. Vo štvrtej som bol s Yatesom a Vlasovom a dostal som sa na celkovú tretiu priečku. Asi to tak zostane,“ povedal Bilbao.

Vrchár z Baskicka sa najbližšie pozrie na Giro d’Italia, kde bude pomáhať ďalšiemu Baskovi Mikelovi Landovi (TBV) v boji o ružový dres. Preteky začínajú 8. mája v Turíne.

„Užívam si pracovať pre ostatných. Myslím, že je dosť stresujúce viesť tím 80 alebo 90 dní v roku. Rád povediem tím na niektorých pretekoch, ale je pekné pracovať pre kamaráta ako Mikela Landu, ktorého poznám dlho,“ Bilbao skromne opísal svoje ambície v celkovom poradí.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár