Peter Sagan: Máme zatiaľ najkomplexnejší tím na klasiky

zdroj: twitter.com/CycleKings

Peter Sagan (BOH) pred začiatkom sezóny 2019 chváli zloženie svojho tímu Bora – hansgrohe. Páči sa mu hlavne klasikárska časť, do ktorej pribudli v prestupovom období viaceré nové tváre. V rozhovore sa venoval aj svojmu programu, v ktorom nastali zmeny.

Nemecký celok bol už aj minulý rok kľúčovým hráčom v jarnej časti sezóny. Vďačil za to hlavne triumfu Sagana na pretekoch Paríž – Roubaix, ale aj angažovaniu skúseného pomocníka Daniela Ossa. K nim v prestupovom období ešte pribudli Luxemburčan Jempy Drucker z tímu BMC a Talian Oscar Gatto z Astany a z Quick-Stepu prišiel mladý nemecký všestranný jazdec Maximilian Schachmann.

„Myslím si, že na ďalší rok budeme mať najkomplexnejší tím na klasiky, aký sme doposiaľ mali,“ povedal Sagan.

Nové posily

Očakáva sa, že 24-ročný Schachmann sa zameria hlavne na trio ardénskych klasík. Tento rok sa dokonca dostal do prvej desiatky na prestížnej ardénskej jednorazovke Valónsky šíp. Drucker a Gatto majú už po tridsiatke, no svoje skúsenosti z kockovaných pretekov vo Flámsku a severnom Francúzsku môžu využiť pri pomáhaní Slovákovi. Talian Gatto sa dokonca so Saganom stretol pri spoločnom pôsobení v tímoch Cannondale a Tinkoff.

„Posilujeme každý rok a je pekné vidieť, ako sa tím zlepšil. Uvidíme, čo do tímu prinesie Gatto. Dá nam cenné skúsenosti a dokáže zvládnuť rôzne problémy v dôležitých momentoch. Nebudem mu musieť vysvetľovať všetko to ako mladým jazdcom. Vieme, že bude pracovať a že má dostatočnú silu. Neurobí chyby, možno s vekom niečo stratil, ale na druhej strane vie, čo robí. To znamená, že môžem byť oddýchnutý a sebavedomý. Viem, že pri mne bude v správny moment,“ povedal Sagan.

Iba čas ukáže, či prestupová stratégia tímu bola správna. Zrejme už nikomu sa nepodarí napodobniť dominanciu tímu Quick-Step z už ukončenej sezóny. Možno už ani samotnému Quick-Stepu, keďže z belgického celku odišli silní jazdci ako Niki Terpstra, Laurens De Plus alebo Fernando Gaviria a líder Philippe Gilbert v lete dovŕši vek 37 rokov. Ich dominantné výkony však vychádzali zo silnej tímovej práce.

Triumf na velodróme v Roubaix; zdroj: twitter.com/bikecomesfirst

„Konkurencia pozostáva zo silných jazdcov a to znamená, že aj ja musím byť pripravený podať dobrý výkon. Vieme, že Quick-Step vyhrával nielen kvôli individuálnym výkonom, ale kvôli tomu, že celkovo mali veľmi silný tím. Tým si mohli prispôsobovať taktiku počas pretekov. Ak by sme mohli prísť s niečím podobným, možno by všetko bolo inak,“ pokrčoval 28-ročný Slovák.

Do programu sa dostáva novinka

Kalendár Petra Sagana by sa od iných rokov nemal veľmi líšiť. Azda najväčšou zmenou je ohlásená účasť na poslednom jarnom monumente Liège – Bastogne –  Liège. Z „ardénskeho triptychu“ sa Sagan predtým zúčastnil na klasikách Amstel Gold Race a Valónsky šíp.

„Uvidíme, ako sa to s Liège vyvinie. Dúfam, že sa dostanem na závod, ale uvidíme. Je načase nabrať nové skúsenosti z týchto pretekov, ktoré som nikdy nejazdil. Nejdem tam s veľkými očakávaniami. Možno nepôjdem na Valónsky šíp. To všetko bude závisieť od formy, ktorú si prinesiem z Paríž – Roubaix,“ objasnil trojnásobný majster sveta.

Zakliate Miláno – San Remo

Prvým cieľom na jar bude talianska klasika Miláno – San Remo. Tam skončil v prvej šestke dokonca päťkrát, no monument „La Classicissima“ nikdy nevyhral.

„Pokúsim sa byť pripravený na San Remo, ale robíme iba malé zmeny v programe. Môžu sa vyplatiť, no môže to skončiť zle. Zistíme to až vtedy, keď začneme pretekať. Som zvedavý.
San Remo sú preteky, ktorých priebeh sa nedá predpovedať. Nemôžete byť na štarte a povedať si ‚budem najlepší a každého porazím‘. Miláno – San Remo nie je o tom byť najlepší, sú tam aj iné faktory. Je to iné ako jazdiť vo Flámsku, kde ak ste najlepší, máte kúsok šťastia a neurobíte hlúpu chybu, vyhráte,“
vyhlásil Sagan.

„Na Miláne – San Reme môžete už z víťazov vidieť, že stále je to odlišný štýl pretekania. Myslím si, že to tie preteky robí pre mňa špeciálnymi. Sú to najdlhšie preteky, najľahšie na skončenie, ale veľmi, veľmi komplikované a nikdy neviete, čo sa môže stať. Raz som klesal z Poggia a predo mnou prebehol pes. Preskočil som ho, ale pri šprinte sa mi koleso dotýkalo bŕzd,“ povedal Sagan.

Prvé preteky absolvuje Sagan v Austrálii na Tour Down Under. Etapové preteky začínajú 15. januára 2019.

Zdroj: cyclingnews

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár