Peter Sagan po sezóne 2020: Všetko sa mení. Ešte som tu

Peter Sagan po sezóne 2020

zdroj: Foto Massimo Paolone/LaPresse

Peter Sagan po sezóne 2020 vie, aké je to prejsť dva preteky Grand Tour v priebehu 57 dní. Tour de France aj Giro d’Italia po 21 etapách ukončili sezónu 30-ročného Slováka. Na jej konci má na konte jedno víťazstvo.

Vyhral 10. etapu Giro d’Italia 2020 vo veľkom štýle – po celodennom úniku. A síce išlo o jednu z najslabších sezón žilinského fenoménu, sám sa však na veci pozerá typicky pozitívne.



Peter Sagan po sezóne 2020:

„Ak vyhrávate často, zvyšujete očakávania ľudí, ale často sú medzi prvým a druhým miestom iba centimetre. Robím všetko, čo je v mojich silách, nepozerám sa na to, čo o mne ľudia hovoria,“ začal v rozhovore pre La Gazetta dello Sport, ktorý citoval aj portál Cyclingnews.

„Doposiaľ som nemal vo svojom palmarès víťazstvo na Giro d’Italia, teraz už mám. To ma robí šťastným. Páči sa mi, ako som vyhral: útočil som, trpel a bojoval za to. Myslím, že ľuďom sa páčilo, ako som zvíťazil. To je pre mňa dôležité. Nemôže sa to rovnať s titulom majstra sveta alebo niečím takým, ale už to vždy bude mať špeciálne miesto v mojom srdci.“

Peter Sagan 10. etapa Giro d'Italia 2020
Peter Sagan víťazí v 10. etape Giro d’Italia 2020. Foto Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

O príprave pred skrátenou sezónou

„Nemyslím si, že pre nikoho nebolo ľahké sa pripraviť na sezónu počas ‚lockdownu‘. Možno jazdci, ktorí mohli trénovať vonku a neboli v tvrdej karanténe mali nejaké výhody. Ak ste museli ostať doma a jazdiť iba na valcoch a cvičiť v posilňovni šesť týždňov, určite ste si všimli rozdiel. Ale mali sme čas sa pripraviť na pozmenenú sezónu. Tento rok som bol som na viacerých tréningových kempoch ako po minulé roky. Bola to krátka, ale veľmi intenzívna sezóna.“

Sagan strávil celé mesiace prvej vlny pandémia v Monaku. Nie je zástancom indoorového tréningu, takže aj to mohlo mať dopad na neskoršie výsledky.



Časy sa menia

„Všetko sa mení. Nikto nezostáva rovnaký ako pred desiatimi rokmi. To platí aj o nás, pretekároch. Ale stále chcem pretekať. Stále mám rád cyklistiku. Som spokojný s vplyvom, aký mám a ako sa fanúšikom páči, čo robím. Nie som si istý, či každá sezóna je viac a viac ťažšia. Myslím, že každá sezóna je odlišná. Ak vyhrám 20 pretekov v roku 2021, som si istý, že ľudia ihneď povedia, že som späť. To by bolo tiež istým spôsobom nesprávne. Som však tu, ešte som neskončil.“

Za svoju kariéru vyhral 114 profesionálnych pretekov. Stal sa 100. jazdcom histórie, ktorý vyhral etapy na všetkých troch Grand Tours (Giro d’Italia, Tour de France, Vuelta a Espaňa). V tejto sezóne odjazdil 64 závodných dní (vrátane Vuelta a San Juan a Paríž – Nice vo februári a marci), pričom 10-krát bol v prvej trojke pretekov. Nazbieral šesť druhý miest. Prvýkrát v histórii sa stalo, že Tour de France nedokončil so zeleným dresom na sebe.

Stále ide o jedného z úplne najlepších jazdcov pelotónu, ktorý sa umiestňuje na popredných miestach rovinatých, klasikáskych a stredne kopcovitých pretekov.

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

2 responses to “Peter Sagan po sezóne 2020: Všetko sa mení. Ešte som tu

  1. Odporúčam redakcii potrénovať na slovenčine:
    ,,Peter Sagan po sezóne 2020 vie, aké je to prejsť dve preteky Grand Tour“
    Dva pivá, dve preteky…

Pridaj komentár