Peter Sagan reaguje na svoje víťazstvo. Aj na sťažnosti proti nemu.

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/SuperSportTV

Peter Sagan (BOH) po chaotickom závere ovládol druhú etapu Tour de France. Aj kvôli pádu viacerých konkurnetov si do zajtrajšej tímovej časovky oblečie žltý dres pre celkového lídra. Slovák získal víťazstvo po šprinte menšej skupiny, ktorá vznikla po páde Fernanda Gaviriu (:qst:) alebo Michaela Matthewsa (:sun:) v predposlednom kilometri. Sagan sa kolízii úspešne vyhol a bol si vedomý veľkej príležitosti, ktorá sa naskytla.

V šprinte si to s ním rozdali Sonny Colbrelli (:bmt:), Arnaud Démare (FDJ), André Greipel (:lot:) alebo John Degenkolb (:tfr:). Práve posledný menovaný priamo na trati nervózne zdvihol ruku na znak protesu. Nemcovi sa zdalo, že Sagan mu nepovolene zúžil šprintérsky priestor. Slovák bol zaveseny na kolese Démara. Degenkolb dokonca čakal na rozhodnutie rozhodcov z UCI. Tí sa aj pomocou videorozhodcu zhodli, že pravidlá neboli porušené.

„Myslím si, že som predviedol čistý šprint. Nevidel som to v televízii, ale myslím si, že sú tu rozhodcovia na to, aby rozhodli o tom, či sa niečo porušilo,“ povedal Sagan.

Zároveň odmietol porovnanie s minuloročným incidentom s Markom Cavendishom, kedy bol Slovák okamžite diskvalifikovaný.

„No, to bolo minulý rok, nebola to moja chyba. Minulý rok sa každý posúval doprava a on [Cavendish] mal zozadu vysokú rýchlosť a čo stalo, sa stalo. Nemyslím si, že to bola moja chyba a myslím si, že UCI to na konci sezóny povedala. Už na to nemyslím, je to minulosť a sústredím sa na tento ročník.
Každý šprint je iný. Nerobím veci naschvál,“
 uzavrel trojnásobný majster sveta.

Sagan sa viac sústredí na prítomnosť. Na svoje konto si pripísal deviatu víťaznú etapu z Tour de France.

„Musím povedať, že ďakujem všetkým mojim kolegom z Bora – hansgrohe. Posledných 10 kilometrov ma držali vpredu, bolo to veľmi technické so stúpaniami, klesaniami a zákrutami.
Posledná časť bola priama, ale išlo to nahor. Videl som Démara na mojom kolese a bol som za Greipelom. Dúfal  som, že Démare začne šprint a stalo sa tak. Nasledoval som ho a začal šprintovať. Bom som šťastný, že som vyhral aj kvôli záveru Colbrelliho. Bol to dobrý záver dňa. Som šťastný,“
priblížil momentálny držitel žltého a zeleného dresu.

Colbrelli mal skutočne silný záver. Potvrdila to aj grafika maximálnych rýchlostí. Opäť sa potvrdilo, že Sagan si vie šprint veľmi dobre načasovať.

zdroj: twitter.com/letourdata

„Nebál som sa, že by ma porazil, lebo nie je žiaden čas mať takéto myšlienky v takých chvíľach. Nebojím sa ničoho, možno nikedy v noci…“ zavtipkoval 28-ročný Slovák.

Sagan po tretíkrát v kariére nastúpi do etapy v žltom drese pre celkového lídra. Naposledy sa mu to poradilo v dvoch etapách v roku 2015.

„Myslím si, že vždy je to špeciálny deň, keď si oblečiete žltý dres,“ potvrdil Sagan a pridal, že žltý dres si odloží do budúceho múzea na Slovensku a plyšového leva dá svojmu synovi Marlonovi. Mať na sebe žltý dres je výnimočná chvíľa, no ťažko to porovnať s víťazstvom na Paríž – Roubaix.

„Nemôžete porovnať jeden deň v žltom s výhrou na Paríž – Roubaix. Nikto mi nemôže zobrať môj kameň z Roubaix. Možno len zlodej.
Som veľmi šťastný a keby som ho udržal do Paríža, vtedy by to bolo iné. No ja ho nebudem nosiť do Paríža, ja určtite nie, to nedokážem. Dúfam, že zelený si udržím,“
uzavrel dnešný víťaz.

Zdroj: cyclingnews.com

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár