Peter Sagan sa daždivého Paríž – Roubaix 2021 nebojí

Paríž – Roubaix 2021
Peter Sagan Paríž - Roubaix 2021

zdroj: © ASO/Pauline Ballet

Peter Sagan (BOH) vstupuje do Paríž – Roubaix 2021 s veľkou neznámou. Ak sa predpovede naplnia, pôjde o prvé mokré „Peklo Severu“ po 19 rokoch.

Aj keď Slovák vyhral francúzsky monument v roku 2018, mokrú edíciu – podobne ako väčšina súčasného pelotónu – ešte nezažil.

Víťazom posledného mokrého šialenstva v roku 2002 bol legendárny Belgičan Johan Museew a pri svojej prvej účasti bol na treťom mieste ďalší, teraz už legendárny belgický klasikár, Tom Boonen. Spojenie so súčasnými cyklistami má snáď už len otec Pavela Sivakova, Rus Alexej, či otec majstra Európy do 23 rokov Thibaua, Sven Nys.



Peter Sagan sa však odvoláva na rok 2014 a mimoriadne pamätnú etapu Tour de France končiacu v Arenbergu, ktorá sa išla kompletne v daždi. Etapa uvidela koniec obhajcu triumfu Chrisa Froomea, zato Vincenzo Nibali a Jakob Fuglsang urobili najlepší krok k neskoršiemu triumfu na celej Tour, zatiaľ čo sa Lars Boom radoval z najväčšieho triumfu v kariére.

Embed from Getty Images

Sagan bol v Arenbergu na štvrtom mieste.

„Na niektorých úsekoch na Roubaix je klzko po predošlých daždivých dňoch, ale nikdy nepršalo priamo v deň pretekov,“ povedal Sagan pre Belga, cituje ho belgický Het Nieuwsblad.

„Pamätám si však rok 2014. Etapy podobné Roubaix na Tour de France sú vždy iné, už len kvôli jazdcom na celkové poradie. Oni majú svoje ciele. Na jar vidíte pretekať iba klasikárskych špecialistov, na Tour ja úplne každý nervózny. Pamätám si, ako na prvom úseku sa celý pelotón rozdelil  a išlo sa veľmi rýchlo, od štartu v Ypres až po cieľ,“ spomína si Peter Sagan, ktorý vtedy pretekal ešte v drese Cannondale.

Nalini - procycling

Z dažďa nebude mať strach, hovorí Peter Sagan

31-ročný Sagan je vďaka svojím skúsenostiam a prirodzeným schopnostiam považovaný za jedného z najlepšie technicky vybavených jazdcov v pelotóne. V ovládaní bicykla sa mu môžu rovnať azda len Wout van Aert či Mathieu van der Poel. Kociek, ktoré je mimoriadne náročné prejsť len za sucha, sa rozhodne nebojí.

„Rozhodne nebudem mať z dažďa strach. Ale viem, že pôjde o niečo výnimočné. Koniec-koncov, nemôžete porovnať tých pár úsekov v etape na Tour so skutočným Roubaix. Je to tvrdá bitka a dážď ju len sťažuje,“ uviedol Sagan.

S Paríž-Roubaix má Sagan divoký vzťah

Saganovi trvalo pomerne dlho, kým sa na Paríž – Roubaix presadil. Predtým, ako najslávnejšiu klasiku vyhral, štartoval na nej šesťkrát. Jeho najlepším umiestnením do roku 2018 bolo šieste miesto o štyri sezóny skôr.

„S Roubaix mám pomerne divoký vzťah. Ak máte dobrý deň, tak potom sú pre vás Roubaix úžasné preteky. Ale ak máte smolu, môže to pre vás byť poriadne dlhé a hrozné preteky,“ priznal víťaz Okolo Slovenska 2021.

„Veď sa len pozrite na víťazov, sú veľmi rôzni. Buď vyhrajú vďaka šťastiu, alebo vďaka skvelým nohám. Môže sa stať tisíc vecí. Môžete dostať defekt alebo spadnúť. V hlúpych momentoch viete stratiť množstvo energie a potom musíte stíhať čelo pretekov. Aj keď nie ste v najlepšej forme, môžete vyhrať. To vidíte z histórie. Sú to však preteky, na ktoré sa dobre pozerá v televízii. Vtedy sme na bicykli ako bojovníci a každý cyklistický fanúšik to miluje,“ zakončil Peter Sagan, ktorý v nedeľu absolvuje svoje posledné preteky v drese BORA – hansgrohe.

Preteky Paríž – Roubaix 2021 sú na programe v nedeľu 3. októbra. Monument bol presunutý na október a koná sa prvýkrát od apríla 2019.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár