Petr Vakoč pracuje, aby ostatní víťazili. Tour de France si ale užíva

Podcast
Petr Vakoč

zdroj: facebook.com/alpecinfenix

Vidieť ho, iba ak si zapnete skoré kilometre etapy. Jediný Čech na Tour de France 2021 Petr Vakoč si pri svojej tretej účasti na najslávnejších pretekoch sveta užíva jedinečnú atmosféru.

V rozhovore pre Cyklonews spomína, že konečne si užíva Tour, nekonečné kilometre na čele etapy a neustále zvyšujúcu sa úroveň.

Rozhovor s Petrom Vakočom si môžete vypočuť aj vo forme podcastu:

Petr Vakoč: Úroveň sa zvyšuje

„Atmosféra je úžasná. Veľmi si to užívam, hlavne po tom, čo sa v posledných dvoch rokoch pretekalo bez divákov,“ opisuje rodák z Prahy. „Zatiaľ je to pre mňa skvelá Tour. Aj ten druhý týždeň vyšiel perfektne, získali sme viaceré etapové pódiá s Jasperom Philipsenom, boli sme v únikoch. Ja som dosť ťahal na špici a cítil som sa skvele.“

Najlepší prokontinentálny tím Alpecin-Fenix získal pri svojej premiére na Tour de France rovno dva etapové triumfy. Jeden prišiel s Belgičanom Timom Merlierom v mimoriadne chaotickej etape, ale úplne prvý sa zrodil vďaka fenomenálnemu Mathieu van der Poelovi. Jazdilo sa v každej etape naplno. Je to nový trend?

„Je to trend. Nehovorím, že sa takto bude pretekať stále, ale jazdí čoraz častejšie sa jazdí agresívne. Dôkazom toho bolo aj nedávne Tirreno,“ súhlasí Vakoč s otázkou, či sa väčšina pretekov bude jazdiť vo vyššom tempe.

Etapy sa idú ako klasiky

Tempo jednoznačne tvorí kolega bývalého majstra Česka. Van der Poel patril až do svojho odstúpenia v 8. etape k hlavným protagonistom Tour. Spoločne s rivalom Woutom van Aertom alebo vedúcim mužom Tour Tadejom Pogačarom tvoria všetky preteky na ktoré nastúpia. Sťažujú ich súperom, ale aj domestikom či šprintérom. Aké je to jazdiť s jedným z najlepších cyklistov súčasnej generácie?

„Jazdiť s Van der Poelom je úžasné. Je to skvelý pretekár a človek. Som rád, že môžem byť pri tom a mať aspoň malý podiel na tom, čo on predvádza. Užívam si to na maximum,“ hovorí Vakoč.

Až 37 odstúpení po 15. etape predstavuje najväčšie číslo za posledné roky. V čom vidí 29-ročný Vakoč dôvod v takomto rekordnom čísle?

„Preteká sa extrémne tvrdo. V prvom týždni sa išlo stále nadoraz a každý deň sa bral ako jednodňovka. Paradoxne, včerajšia [vrchárska 15.] etapa bola profilovo veľmi náročná, ale štýlom ako sa jazdila, tak bola jeden z mála ľahších etáp. Jazdila sa relatívne v pokoji,“ vysvetľuje víťaz klasiky Brabantský šíp 2016.

„Až sa niektorí divili, že predsa sme aj ľudia. Konečne sa preteká, ako býva zvykom.“

Za odstúpeniami sú hromadné pády, ale extrémne podmienky a následne nestihnutie časového limitu na konci etapy.

Vakoč pokračuje: „Jeden faktor sú pády, hlavne v ten prvý a tretí deň. Bohužiaľ to veľa ľudí poznamenalo. Je to vidieť aj na rozdieloch v celkovom poradí, ako sa to v top 10 prelieva. Preteká sa extrémne tvrdo, faktorom bola aj nervozita a ako sa nastavila laťka.“

Petr Vakoč si chce Tour de France hlavne užiť

V nedeľu 11. júla oslávil v 15. etape s najvyšším bodom pretekov svoje 29. narodeniny. Videli sme ho však aj pri lekárskom vozidle. Mal problémy so žalúdkom a domácu etapu si pretrpel. Na záverečnom stúpaní ho však hnala domáca atmosféra na známych stúpaniach s mnohými známymi. Aj takýto obrat počas jedného dňa znamená, že Vakoč si svoje druhé vystúpenie na Tour užíva oveľa viac ako prvé.

„Prvýkrát som bol dosť nervózny. V tomto roku som bol nervózny pred štartom, ale potom sa nám začalo dariť a dobre som si plnil úlohy. Na to, že máme za sebou 15 etáp, tak sa cítim dobre. Dal som si za cieľ si Tour užiť,“ povedal Petr Vakoč.

Petr Vakoč bol celý rok 2018 bez pretekania. Na tréningu v Južnej Afrike ho zrazila dodávka a utrpel vážne poranenie chrbtice. Pri tom, ako niekoľko týždňov nemohol ani len pohnúť hornou časťou tela, možno ani len nedúfal v návrat na najväčšie pódium cyklistiky. Do profi pelotónu sa statočne vrátil a v roku 2020 prestúpil z tímu Deceuninck – Quick-Step do Pro tímu Alpecin-Fenix.

„Opäť sa zúčastniť Tour bol bol môj cieľ a sen. Vážim si to a je to niečo, na čom som v posledných rokoch pracoval.  Bol to aj jeden z dôvodov, prečo som menil tím. Keď ma Alpecin-Fenix oslovil, hovoril, že ich cieľom je dostať sa na Tour de France a chceli, aby som toho bol súčasťou. V Quick-Stepe by to bolo zložité,“ objasňuje Vakoč.

V časoch Quick-Stepu patril k veľkým jazdcom kopcovitých jednodňových klasík. Na svojom konte má klasiku Brabatský šíp 2016, alebo francúzske Royal Bernard Drôme a Classic Sud Ardèche. Aj po návrate zo zranenia vie vyrobiť dobrý výsledok, napríklad tento rok bol 15. na náročnej jednodňovke Strade Bianche, rok predtým šiesty na Paríž – Tours.

Nezištná práca

Počas Tour by sme však Vakoča márne hľadali v boji o etapy. Nie, že by na to nemal, ale má úplne iné tímové úlohy. Na začiatku etapy, v ktorej má hlavný šprintér tímu Jasper Philipsen šancu na víťazstvo, sa postaví na čelo a kontroluje náskok malého úniku dňa. Na špici pelotónu strávi dlhé kilometre, vtedy však väčšina divákov prenos ani len nezapne.

Petr Vakoč
Vakoč, Sbaragli a Declercq na čele pelotónu. © A.S.O./Charly Lopez

Ako skutoční majstri v obore, akými sa za posledné roky stali Tim Declercq (:dqt:) alebo Tony Martin (:tjb:).

„Túto úlohu som plnil v Quick-Stepe a je to rola, ktorá mi sedí a ktorú si užívam. Pre nás je dôležité, aby sme boli vpredu a mali prehľad o nástupoch. Máme pár tímov, ktoré v úniku nechceme a vtedy nastupujeme tiež. Potom sú tu ďalšie tímy, ktoré majú záujem na ťahaní a tiež chcú šprint. Ďalší faktor, je aby skupina nebola príliš veľká,“ ozrejmil Vakoč.

Do konca Tour ostáva 6 etáp, z toho dve sú rovinaté. 19. etapa môže však patriť úniku, musia si ju postrážiť ostávajúce šprintérske celky Alpecin-Fenix a Deceuninck – Quick-Step. Posledná, 21. etapa je klasickou rovinatou rozlúčkou v Paríži.

23-ročnému šprintérovi Jasperovi Philipsenovi sa v konkurencii Marka Cavendisha (:dqt:) zatiaľ nepodarilo vyhrať, ale Petr Vakoč si myslí, že posledné dve možnosti do šprintu dostanú.

„Tim Merlier bohužiaľ nedokončil alpskú etapu do Tignes a trochu sme oslabení. S Jasperom by sa striedali podľa toho, ako by sa cítili a pomohli by si. Trochu sa cesta za víťazstvom sťažila, ale verím, že to bude možné. Jasper má určite nohy na to, aby jednu etapu vyhral,“ myslí si jediný Čech na Tour de Framce.

Podcast O Cyklistike si môžete vypočuť aj na službách:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár