„Pippo“ Ganna víťazom 4. etapy Étoile de Bèsseges po celodennom úniku

Filippo Ganna víťazom 4. etapa Étoile de Besseges

zdroj: https://twitter.com/INEOSGrenadiers

Talian Filippo Ganna, úradujúci majster sveta v časovke jednotlivcov z tímu INEOS Grenadiers, vyhral po celom dni strávenom v úniku štvrtú zvlnenú etapu pretekov Étoile de Bèsseges. Druhý skončil Francúz Christophe Laporte (Cofidis), ktorý v záverečnom šprinte pelotónu o druhé miesto porazil tretieho Nemca Pascala Ackermana (Bora – Hansgrohe).

Priebeh etapy

Úvod ako z učebnice

Štvrtá etapa, idúca z Rousson do Saint Siffret, merala necelých 152 kilometrov. V prvej polovici etapy boli situované dve klasifikované stúpania, avšak profil celej etapy bol mierne zvlnený, a teda dnešná etapa rozhodne nebola rovinatá. Na prvom stúpaní s názvom Côte Lussan (6,4 km; 3,2%) zaútočil Sean Bennett (EF Education-NIPPO) a Alexandre Delettre (DELKO). Ich úsilie však nevyústilo do osamoteného dvojčlenného úniku. Preto stúpanie druhej kategórie napokon vyhral nastúpivší Fillipo Ganna. S ním sa od pelotónu odtrhol aj Alexys Brunel (Groupama-FDJ) a Anthony Perez (Cofidis). Táto trojčlenná skupina jazdcov si postupne vybudovala dvojminútový náskok na svojich protivníkov.

130 kilometrov na pásku však z pelotónu zaútočila dvojica v zložení Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) a Ludovic Robeet (Bingoal WB Development Team), ktorá dokázala za desať kilometrov rozšíriť čelo pretekov na 5-členný únik. Pelotón sa v tejto časti etapy pohyboval dve minúty za hlavou pretekov. Tento časový rozostup výrazne nezmenilo ani druhé kategorizované stúpanie Côte Cavillargues, tiež ohodnotené druhou kategóriou. Napokon príchodom na záverečné okruhy sa strata pelotónu ešte navýšila na dve a pol minúty, čo stimulovalo prácu jazdcov tímu  B&B HOTELS P/B KTM na čele balíka. Neskôr sa k ním pridali aj členovia tímov Lotto Soudal, EF Pro Cycling a Total Direct Energie. Vzornou spoluprácou a odhadzovaním čo najväčších wattov skresali náskok úniku na minútu a pol.

Ide do tuhého

25 kilometrov do cieľa sa náskok 5-člennej skupiny na čele znížil na 33 sekúnd. V tom čase na čele pracovali zoskupenia EF Pro Cycling a Bora – Hansgrohe. Záverečný okruh síce neobsahoval vypísané kategorizované stúpanie, ale zato viedol naprieč malými a krátkymi stúpaniami, na ktorých sa dalo perfektne útočiť. To využívali viacerí jazdci, no najmä dvojica z tímu Total Direct Energie – Niki Terpstra a Pierre Latour. Rozbehnutý pelotón, v ktorom opäť na čele pracovalo viacero stajní, ich však rýchlo pohltil.

10 kilometrov do cieľa mal únik k dobru len 12 sekúnd a táto informácia sa ukázala ako rozhodujúca, nakoľko donútila naštartovať časovkárske motory úradujúceho majstra sveta v časovke jednotlivcov. 5 kilometrov do cieľa mal Filippo Ganna už 20 sekundový rozostup od prenasledovateľov, na pelotón dokonca 40 sekúnd, v ktorom cyklisti vyzerali, že to už vzdali. Napokon „Pippo“ Ganna vstúpil do posledného kilometra, ktorý mal stúpavý charakter, s 24 sekundovým náskokom a pokojným spôsobom oslávil prvé víťazstvo v sezóne 2021.

Top 5 dnešnej etapy

V závere ešte pelotón predsa len stiahol stratu na prenasledovateľov, a preto sa Christophe Laporte mohol tešiť z druhého miesta. Tretí skončil šprintér v službách Bory – Hansgrohe Pascal Ackerman. Nepopulárne 4. miesto obsadil Greg van Avermaet, pre ktorého sú to prvé preteky v službách nového tímu AG2R – Citroen. Piaty skončil Milan Mentel (Bingoal-Wallonie Bruxelles). Pascal Ackermann

Celková klasifikácia

Na čele celkového poradia sa nič výrazne nezmenilo. Tim Wellens naďalej vedie celkovú klasifikáciu o 44 sekúnd pred Eduardom Theunsom. Pre Tima stačí odjazdiť zajtrajšiu časovku jednotlivcov svojím štandardom a ovládne tak viacdňové podujatie na juhu Francúzska.

4. etapa Étoile de Bèsseges 2021 – výsledky:

01Filippo GannaINEOS Grenadiers03:22:59
02Christophe LaporteCofidis+ 17
03Pascal AckermannBORA-hansgrohe+ 17
04Greg Van AvermaetAG2R Citroën Team+ 17
05Milan MentenBingoal WB+ 17
06Bryan CoquardB&B Hotels p/b KTM+ 17
07Cyril BartheB&B Hotels p/b KTM+ 17
08Nils PolittBORA-hansgrohe+ 17
09August JensenDelko+ 17
10Mads Würtz SchmidtIsrael Start-Up Nation+ 17
11Edward TheunsTrek-Segafredo+ 17
12Tim WellensLotto Soudal+ 17
13Philippe GilbertLotto Soudal+ 17
14Roger AdriáEquipo Kern Pharma+ 17
15Giacomo NizzoloTeam Qhubeka ASSOS+ 17

4. etapa Étoile de Bèsseges 2021 – celkové poradie:

01Tim WellensLotto Soudal13:40:54
02Edward TheunsTrek-Segafredo+ 44
03Mads Würtz SchmidtIsrael Start-Up Nation+ 46
04Michal KwiatkowskiINEOS Grenadiers+ 48
05Philippe GilbertLotto Soudal+ 49
06Greg Van AvermaetAG2R Citroën Team+ 50
07Jake StewartGroupama-FDJ+ 50
08Nils PolittBORA-hansgrohe+ 50
09Odd Christian EikingIntermarché-Wanty-Gobert+ 50
10Michael GoglTeam Qhubeka ASSOS+ 58

Celkové poradie po dnešnej etape najdete tu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár