Pogačar sa bojí horúcich dní, ale brutálnu 9. etapu Tour de France si užil

Tour de France 2021
Tadej Pogačar

zdroj: ©A.S.O./Pauline Ballet

Austrálčan Ben O’Connor (ACT) dokázal po etape z vlaňajšieho Giro d’Italia vyhrať aj vrchársku etapu na Tour de France. 9. etapa sa končila v Tignes a aj keď austrálsky víťaz mal na dosah žltý dres, nekompromisný Tadej Pogačar (:uae:) si všetko postrážil.

Počas etapy sme videli odísť niekoľko jazdcov. Na pretekoch skončil víťaz tretej etapy a jeden z najrýchlejších šprintérov Tim Merlier (Alpecin-Fenix). Časový limit nestihol Francúz Arnaud Démare (FDJ), ktorý ukončil svoje trápenie na domácej Grand Tour.

V pondelok je na programe prvý voľný deň Tour de France.

Ben O’Connor – víťaz 9. etapy Tour de France:

„Vždy to bol sen. Už len byť na Tour bol splnený sen, a toto je niečo… Je to dôkaz všetkým ľuďom, ktorí mi verili. Ďakujem mojej snúbenici, rodičom, kamarátom v Austrálii, v Andorre, Girone. Bola to divoká cesta a je to neskutočné,“ hovoril v televíznom rozhovore.

25-ročný Austrálčan v cieli oslavoval 17 víťazstvo tradičného francúzskeho tímu AG2R. Na páske prišiel po silnom sólo úniku.

Ben O’Connor a Sergio Higuita. ©A.S.O./Pauline Ballet

 „O tomto vždy snívate, je to naplňujúce a prináša mi to radosť. Som veľmi vďačný tímu AG2R Citroen, veľmi mi verili. A je krásne vidieť, aké úspechy a radosť nám naša práca priniesla.“

Na zatiaľ najťažšej etape Tour sa útočilo od začiatku a k náročnosti prispel aj dážď a chlad.

„Vlastne som ani nemal byť v úniku. Ale vytvorila sa veľká skupina a ja som sa do nej nejak dostal. Nevedel som, čo mám robiť. Ale počul som, že máme niekoľkominútový náskok a vedel som, že môžem získať nejaký náskok v celkovom poradí. Neskôr som si uvedomil, že po ťažkom dni mám šancu vyhrať. Bola to šialená etapa, podmienky boli otrasné.“

Tadej Pogačar – celkový líder Tour de France

22-ročný Slovinec Tadej Pogačar bol opäť útočnou silou pretekov. Na poslednom stúpaní v Tignes zaútočil a v cieli získal 30-sekundový náskok na Richarda Carapaza (:ins:) a ďalších jazdcov v celkovom poradí.

„Ku koncu som sa celkom bál o žltý dres, Ben O’Connor bol veľmi silný. Zaútočil som, aby som sa uistil, že si dres udržím,“ vravel Pogačar pre organizátorov pretekov.

Obhajca titulu sa nachádza na prvom mieste celkového poradia, druhý je O’Connor so stratou 2:01 min. Tretie miesto patrí Rigobertovi Uránovi (:efn:) s mankom 5:18.

„Počasie bolo veľmi zlé. Už včera to bolo strašné, ale dnes [v nedeľu v 9. etape] to bolo ešte oveľa horšie. Bolo chladno, pršalo. Množstvo jazdcov trpelo.“

“Som veľmi rád, že mám žltý dres a že zajtra je voľný deň. Celkom sa obávam o horúce etapy. Na nich trpím viac a moja konkurencia to vie. Takže som sa snažil užiť si dážď.

Mattia Cattaneo – 2. miesto v 9. etape TdF

„Som neuveriteľne šťastný. Viem, že druhé miesto je prvé pre porazených, ale druhé miesto na takejto etape Tour de France pre mňa znamená mnoho. Dúfam, že si podobnú úroveň udržím do konca pretekov,“ hovoril pre taliansku televíziu RAI.

„V prvej časti etapy som dosť trpel, videl som ako ostatní útočia, ale ja som si išiel vlastné tempo. Myslím, že to bolo viac o hlave ako o nohách.“

Sonny Colbrelli – 3. miesto v etape

„Snažil som sa ísť do úniku pre nejaké body na šprintérskej prémii. Som šťastný, že som na nej získal maximum bodov,“ povedal taliansky majster v tlačovej správe tímu Bahrain-Victorious.

Sonny Colbrelli

Mark Cavendish vedie bodovaciu súťaž so 168 bodmi. Druhý je Matthews, ktorý stráca 38 bodov, Colbrelli 47. Druhý aj tretí muž bodovali na predošlých dvoch prémiách naplno. Colbrelli bral maximum, 20 bodov na prémii a 15 bodov v cieli.

Sedemnásobný víťaz zeleného dresu Peter Sagan je na 8. priečke s mankom 96 bodov. Slovák etapu dokončil 31:37 min po víťazovi.

„Potom som zistil, že mám dobré nohy a snažil sa získať čas do tímovej súťaže. Na Tour budem mať ešte ďalšie príležitosti a budem bojovať o zelený dres,“ pokračoval Colbrelli po životnom vrchýrskom výkone.

Mark Cavendish – líder bodovacej súťaže

„Tohto dňa som sa veľmi obával. Tieto preteky si však užívam a som rád, že v nich budem pokračovať. Ale najhoršie na nich budú dni ako tieto,“ opisoval Cavendish v rozhovore po etape.

Časový limit 37:20 min sa počítal od víťazstva Austrálčana Bena O’Connora (ACT).

Mark Cavendish
Mark Cavendish po piatich rokoch zelený. © A.S.O./Charly Lopez

Arnaud Démare (FDJ), Jacopo Guarneiri (FDJ), Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic), Stefan De Bod (AST), Nic Dlamini (TQA), Loic Vliegen (IWG) a Bryan Coquard (B&B Hotels) stratili niekoľko minút na 21-kilometrovom stúpaní do lyžiarskeho strediska Tignes. Z Tour de France musia odstúpiť.

Cavendish bol v cieli dve minúty pred vypršaním časového limitu.

„Posledné dva roky som pozeral Tour v televízii a závidel som šprintérom v tíme Deceuninck – Quick-Step, že vždy mali niekoho, kto im pomáhal. Pritom pri mojej poslednej účasti [v roku 2018] som musel všetko robiť sám. Dnes som sa však mohol spoľahnúť na Michaela Morkova a Tima Declercqa. Som im veľmi vďačný, aj keď na dne svojich fyzických síl.“

Nairo Quintana – nový líder vrchárskej súťaže

Nairo Quintana
©A.S.O./Pauline Ballet

„Bol to dobrý deň, v ktorom sme pracovali na vrchárskom drese. Keď sme sa dostali do úniku, zamerali sme sa na body do vrchárskej súťaže. Nezostalo mi však veľa síl a nemohol som tak bojovať o etapu. Bodkovaný dres je mojím cieľom a budeme sa snažiť, aby sme ho dosiahli.“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár