Pohľad redaktora: Neuveriteľná kauza so Saganom, skvelý Kittel či nezmyselne ťažká etapa

Lutsenko

zdroj: twitter.com/astanateam

Tohtoročná Tour de France má za sebou už 9 etáp. Dnes je prvý voľný deň a tak nastal čas na prvé bilancovanie. Pozrieme sa našimi očami na tri najzaujímavešie momenty doterajšieho priebehu.

Kauza Sagan

Asi nikomu na Slovensku neunikla kauza Sagan. Náš reprezentant sa vo štvrtej etape dostal do kontaktu s Markom Cavendishom (:ddd:), po ktorom skončil Brit na zemi a spolu s ním ďalšia dvojica jazdcov. Tourminátor bol najprv potrestaný pol minútovou stratou v celkovom poradí a odobratím 80 bodov z bodovacej súťaže. Približne o dve hodiny neskôr prišlo šokujúce rozhodnutie – Peter Sagan je diskvalifikovaný z pretekov. Komisári argumentovali, že sa jednalo o nebezpečný šprint, ktorý spôsobil pád jazdcov. Spomalené zábery, ktoré sa objavili však ukázali pravý opak. Brit sa tlačil zo zadu a to neprimeraným spôsobom, dokonca sa natlačil na Sagana a vodítkom sa o neho zachytil. Petrova reakcia bola, že chcel ruku vyháknuť a zdvihol lakeť. Dalším faktorom bol odtokový kanál, kde podľa záberov začal Cavendishov pád. Nepochopiteľné je, že túto analýzu boli schopní urobiť i obyčajní ľudia vo svete a komisári nie. Bora – Hansgrohe sa skúšala odvolať na arbitrážnom súde, no ten to rezolútne odmietol a nezaoberal sa týmto prípadom. Tour tak prišla o najväčšiu hviezdu cyklistiky.

Skvelý Kittel

Veľmi dobrou formou sa na Tour de France prezentuje Marcel Kittel (:qst:). Nemec si po prvej časti pripísal už tri prvenstvá a aktuálne je najúspešnejším cyklistom na pretekoch. Vďaka tomu je i na čele bodovacej súťaže. Ako by to bolo s konkurenciou v podaní Petra Sagana môžeme len špekulovať, no fakt je ten, že Kittelov tím v záveroch pracuje ako hodiny. Kým je náš reprezentant väčšinou v závere osamotený, tak vláčik Quick – Stepu „svieti“ na čele. Zo súťažou sa už rozlúčil Nemcov dvorný domestik Matteo Trentin (:qst:). Ten nezvládol časový limit brutálnej deviatej etapy, na ktorú zaostríme o chvíľu.

Nezmyselný risk

Na Tour sme už videli kadečo, no včerajšia etapa bola až zbytočne náročná. Organizátori si povedali, že dajú jazdcom zabrať a na 181,5 kilometroch pripravili tri vrchárske kategérie typu Hors. Názov sa dá preložiť ako „mimo kategórie“ čo napovedá nejakú tu obtiažnosť. Jazdcov čakali i tri extrémy smerom dole. Už tak ťažké zjazdy pokropil dážď a o „zábavu“ bolo postarané. Po pádoch v zjazde odstúpili Geraint Thomas (:sky:), Richie Porte (:bmc:), ktorý bol rád, že si zlomil iba kľúčnu kosť a panvu. Robert Gesink (:lot:) si zlomil kostrč a zajtra čakáme ako dopadne Rafal Majka (BOH), ktorý nevyzeral veľmi dobre. Svoje si zažil i Alexey Lutsenko (AST), ktorý je na úvodnej fotke. Časový limit tejto etapy navyše nedala približne desiatka jadzcov a tak to organizátorom veľmi nevyšlo.

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár