Pohľad redaktora: Tour aká tu roky nebola, prvá štvorka v pol minúte

zdroj: facebook.com/letour

Tohtoročná Tour de France má za sebou už 15 etáp. Jazdci si dnes užívajú druhý voľný deň a my sa poďme pozrieť, čo priniesol druhý týždeň francúzskej Grand Tour.

Unáhlené rozhodnutia pokračujú

Rozhodcovský zbor sa na Tour de France „vyfarbil“ aj v druhom týždni. Po prísnom vylúčení Petra Sagana (BOH), pokračuje šéf jury Philippe Marien v ďalších kontroverzných rozhodnutiach. Jazdci zdolávali posledné kilometre prvej pyrenejskej etapy, keď si Rigoberto Uran (:cdt:) a George Bennett (:lot:) pomohli fľašou vody už v zakázanej zóne. Regule UCI stanovujú pásmo 50 kilometrov po štarte a 20 kilometrov pred cieľom, v ktorom jazdci nemajú povolené brať občerstvenie z tímového auta alebo od kohokoľvek popri ceste. Predposledné stúpanie na Col de Peyresourde zastihlo vyššie spomenutú dvojicu bez vody a ak nechceli pretrpieť záver dehydrovaní, museli siahnuť po neskoršom drinku. Po etape sa rozhodcovia uzniesli na tom, že takéto konanie neostane bez povšimnutia a naparila obom 20-sekundovú penalizáciu. Síce je toto pravidlo pri horských etapách poriadne pritiahnuté za vlasy, pravidlá boli porušené a penalizácia asi bola na mieste. Manažér tímu Cannondale – Drapac Jonathan Vaughters sa ale s trestom nestotožnil a poslal kompetentným z UCI zábery, ktoré usvedčili z rovnakého konania aj víťaza etapy, domáceho Romaina Bardeta (:alm:). Trest bol do rána minulosťou a šou pokračuje ďalej. Vtipom v celej kauze ostáva fakt, že aplikovanie trestov stojí a padá na (ne)zainteresovaní vyvolených a chránených jedincov v pelotóne.

Dresy, ktoré dávajú krídla

Známe klišé Tour hovorí o prekonávaní osobných limitov pri nosení žltého dresu. „Maillot jaune“ dodáva energiu, núti vydať zo seba všetko a ešte viac. Asi najviac o tom vedia ale tí, ktorí mali tú česť najcennejší dres Tour obliekať. Tento rok oplývajú magickou silou aj zelený a bodkovaný dres. Marcel Kittel (:qst:) aj naďalej pokračuje v honbe za etapovými triumfami a s číslom päť je zatiaľ neohrozeným kráľom hromadných dojazdov. Súperi po zapnutí nemeckého turbo režimu už iba pozorujú, ako sa muž v zelenom rúti na pásku. Krídla v kopcoch rastú etapu za etapou Francúzovi Warrenovi Barguilovi (:sun:). Frustráciu z fotofinišu v Chambéry hodil rýchlo za hlavu a bodkovaný dres mu dodal sebavedomie. Dres, ktorý bol vnímaný ako cena útechy za tesné druhé miesto sa zmenil na cieľ. Počas celého druhého týždňa Barguil hýril aktivitou v kopcoch, naskakoval do únikov a umne si vedel rozložiť sily, aby v pravú chvíľu bol na prémii prvý. Radosť v cieli etapy si zopakoval vo Foix, tentoraz už oprávnene. Barguil sa postaral o francúzske víťazstvo na deň výročia dobytia Bastily, navyše v drese pre najlepšieho vrchára. Poraziť pri tom Alberta Contadora (:tfr:) a Naira Quintanu (MOV) v ťažkej pyrenejskej etape, bolo už iba sladkou čerešničkou na torte.

Tour, aká tu roky nebola

„Stará dáma“ zvykla v ostatných rokoch upadnúť do stereotypu a strojové tempo tímu Sky rozhodovalo o víťazstve Chrisa Frooma (:sky:) už v druhom týždni. Trojnásobný víťaz Tour si aj v tomto roku užíva chvíle v žltom, ale konkurencia nespí. Pocit straty pôdy pod nohami zažil Brit vo výbušnom závere v Peyragudes. Vynorili sa taktiež špekulácie o zrade vo vnútri tímu, keď Mikel Landa (:sky:) nečakal a nechal svojho lídra takpovediac v štichu. Už o dve etapy neskôr vyslal Froome do sveta signál, že išlo iba o chvíľkové zaváhanie. V Rodez nechal Fabia Arua (AST) vykúpať sa v podobnej situácii a žltý dres si v cieli prebral. Jedným z najpríjemnejších prekvapení doterajšieho priebehu je tímový výkon francúzskeho AG2R. Romain Bardet (:alm:) sa môže oprieť o služby svojich kolegov a tí vedia narobiť v stúpaniach poriadny vietor. Pri pohľade na prvú štvorku, ktorá je natlačená v pol minúte, sa v treťom týždni črtá napínavý súboj o parížske pódium. Mnohokrát odpisovaný Rigoberto Uran (:cdt:) zažíva svoju životnú Tour. Vo svojich troch prechádzajúcich pokusoch neskončil ani raz v top 10, teraz klope na dvere prvej trojky. Energiu v nohách cíti aj taliansky majster Fabio Aru. Žltý dres síce po etape číslo 14 odovzdal, ale v Alpách bude chcieť do boja ešte prehovoriť. Všetky tromfy ale drží v rukách obhajca Chris Froome. Pokiaľ ustojí ataky v alpských stúpaniach, v časovkárskych kilometroch v uliciach Marseille by si mal žltý dres poistiť. Už Giro však naznačilo, že papierové predpoklady sa čas od času zvyknú mýliť.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár