Pôjde Sagan na Majstrovstvá sveta? Patxi Vila odhalil ďalšie plány po páde na Tour.

zdroj: /twitter.com/cyclesportnews

Peter Sagan (BOH) odišiel aj napriek pádu a následným zraneniam so šiestym zeleným dresom z Tour de France. Cyklistická sezóna však pokračuje a vyvrcholí Majstrovstami sveta v Innsbrucku. Rakúska trať veľmi nepomáha Saganovým ambíciam obhájiť štvrtý dúhový dres v rade. Zástupcovia tímu BORA – hansgrohe už potvrdili, že svetový šampionát ostáva cieľom Slováka v poslednej časti sezóny. Aj napriek zraneniam z Tour, ktoré je potrebné teraz doliečiť. O ďalšom postupe Petra Sagana sa vyjadril pre portál VeloNews športový riaditeľ Patxi Vila:

„Peter je trojnásobný majster sveta, bude tam aj tento rok už len kvôli rešpektu k titulu svetového šampióna a svetovej cyklistike. Peter sa tam ukáže v najlepšej možnej forme.“

Vrchársky profil v Innsbrucku nesedí Saganovým chúťkam. Počas pretekov sa nastúpa viac ako 5000 metrov a niektoré úseky budú mať sklon vyše 28%. Predošlé tituly majstra sveta Slovák získal na zvlnenom klasikárskom profile (Richmond 2015 a Bergen 2017) alebo na čistej rovine (Doha 2016). Tohtoročný šampionát je tak pre mnohých vrchárov jedinou šancou získať dúhový dres. Svoje ambície neskrývajú jazdci ako Vincenzo Nibali (:bmt:) alebo Alejandro Valverde (MOV).

Mnoho ľudí zaújimalo, či Saganova aktivita počas horských etáp na Tour nebola spojená s prípravou na septembrový šampionát. 28-ročný Slovák si tam mohol otestovať jazdu na strmších kopcoch vo vysokom tempe.

„Nie, Peter sa len snažil ísť čo najlepšie. Keď je v horksej etape, myslí iba na ušetrenie času a síl. Keď chce, dokáže toho veľa nastúpať. Chcel sa iba dostať do najlepšej pozície,“ upresnil bývalý baskický cyklista.

Aktivita počas horských etáp už neprišla po 17. etape, kedy Sagan utrpel pád na klesaní z Col de Val Louron-Azet. Sagan sa vyjadril, že podcenil zákrutu a vletel do lesa a zadnou časťou tela trafil do skaly. V nasledujúcej 18. etape sa do šprintu nezapojil a potom prišla 19. horská etapa. Vila sa vyjadril, že bude tu Sagan „pred“ a „po“ tohtoročnej Tour.

„Pre Petra to bol jeho najťažší deň na bicykli vôbec. Tento deň zmení Petra, akého sme doteraz poznali. Bolo to prvkýkrát, čo sa musel dostať na svoj absolútny limit, aby to stihol včas dokončiť. Predtým sa dostal na limit, ale to bolo kvôli víťazstvám. Keď Tour skončí, zmení sa mu zmýšľanie. O pretekoch bude rozmýšľať už inak,“ povedal 42-ročný športový riaditeľ.

Saganova sezóna mala pôvodne pokračovať na Majstrovstách Európy, ale Vila povedal, že všetko je ešte otvorené. Ďalšou zastávkou by mala byť španielska Vuelta, na ktorej bol poslednýkrát v roku 2015.

„Musíme zistiť, ako sa Peter dá dokopy po páde a po Tour a potom uvídime. Musíme vidieť, ako sa zotaví “ potvrdil Vila.

Slovenský šprintér momentálne vedie World Tour rebríček a je možné, že si bude toto prvenstvo chcieť udržať. To by ho pravdepodobne zaviedlo na dvojicu kanadských klasík v septembri. Potvrdené je ale iba to, že Sagan zavíta do Innsbrucku. Preteky Mužov Elite sa konajú 30. septembra.

„Získať štvrtý titul bude nozaj, naozaj ťažké. Už iba na základe profilu. To je Peter – ak niečo naozaj chce, tak tam bude. Z posledných majstrovstiev, ktoré jazdil, budú tieto najťažšie,“ uzavrel Patxi Vila.

Zdroj: velonews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár