Preview: Posledný monument čaká na majiteľa. Kto ovládne Lombardiu?

Okolo Lombardie

zdroj: facebook.com/pg/il.lombardia

Slnečné lúče strácajú na intenzite a pomaly, ale isto ich strieda padajúce lístie. Rovnako sa uzatvára aj európska časť cestnej sezóny. Prv než profi pelotón odloží bicykel na pár týždňov do pivnice, je na programe piaty a záverečný monument kalendára. 111. edícia pretekov Okolo Lombardie prináša náročný profil, na ktorom si to rozdajú zvučné vrchárske mená.

Il Lombardia je organizovaná spoločnosťou RCS Sport v spolupráci s tradičnou jedničkou talianskej športovej žurnalistiky – denníkom La Gazzetta dello Sport. Monument „padajúceho lístia“, ako sa sobotňajším pretekom hovorí, odštartuje v Bergame. Jazdci absolvujú 247 kilometrov s celkovým prevýšením 4 000 metrov. Cieľ v meste Como bude po takejto porcii výškových metrov naozaj zaslúženým koncom sezóny. Trasa pretekov je rovnaká ako v roku 2015, keď sa neďaleko jazera Lago di Como radoval domáci miláčik Vincezno Nibali (:bmt:).

Ako naznačujú výškové metre, profil je veľmi selektívny. Na prvé stúpanie dňa Colle Gallo nadväzuje Colle Brianza. Do tuhého pôjde už na Madonna del Ghisallo, odkiaľ sa jazdci dostanú na strašiak Muro di Sormano. Dvojkilometrový výkričník sa môže pochváliť priemerom cez 15 % a v maxime dosahuje až 27 %. Skutočná výzva aj pre horolezecky zdatnejších jedincov. Rozhodujúce chvíle prichádzajú na posledných dvoch stúpaniach – Civiglio a San Fermo della Battaglia. Kto ostane vpredu, bude môcť zaútočiť ešte v zjazde pred páskou na ulici Lungo Lario Trento. Nultý kilometer pretnú jazdci o 10:30 hod., v cieli by sme mali najrýchlejších vidieť po 16:40 hod. Prenos z pretekov môžete sledovať na televíznej stanici Eurosport.

Favoriti

Na Lombardii sa nepredstaví obhajca titulu. Kolumbijec Esteban Chaves (:ors:) sa nepríjemne porúčal k zemi v zjazde na pretekoch Giro dell’Emilia a nie príliš vydarenú sezónu definitívne uzavrel. Na jesenný vrchol sa poctivo pripravil už vyššie spomenutý Vincenzo Nibali (:bmt:). Sľubné výsledky započal štvrtým miestom na Giro della Toscana a na pódium sa dostal na Giro dell’Emilia a takisto na Tre Valli Varesine, kde sa skúmala cieľová fotografia. Na identickej trati „žralok z Messiny“ pred dvoma rokmi triumfoval a smrtiaci atak v zjazde príde možno aj tento rok.

Dni v drese Sky sa krátia Mikelovi Landovi (:sky:). Baskická hviezda je na odchode do španielskeho Movistaru, ale pred zbalením kufrov do nového pôsobiska sa chce ukázať v najlepšom svetle. Spoľahnúť sa môže na tímovú podporu v podobe Michala Kwiatkowskeho (:sky:) a korunného princa z ostatného ročníka Diega Rosu (:sky:). Landa patrí takisto k výborným zjazdárom a v jazde dole svahom si môže podať ruku s majstrami tohto remesla.

V perfektnej forme zastihla jeseň skúseného Kolumbijca Rigoberta Urana (:cdt:). Tretí muž z minulého roka si spravil chuť na „prípravných“ pretekoch pred Lombardiou, Miláno – Turín. Sólo jazda k bazilike Superga vyrážala dych nielen kolumbijským komentátorom. Talianske duo Davide Formollo (:cdt:) a Davide Vilella (:cdt:) sú viac ako obyčajní domestici. Z amerického tímu je po oznámení pokračovania v ďalšej sezóne znova cítiť elán.

O sezóne snov môže rozprávať Tom Dumoulin (:sun:). Ružový muž stého ročníka Gira zaknihoval v Bergene famózne víťazstvo v tímovej a takisto individuálnej časovke. Dá sa ísť vôbec tento rok ešte vyššie? Lietajúci Holanďan to v Taliansku vie a aj perfektná sezóna sa stále vždy dá prikrášliť. Súperi majú oči na stopkách.

Budeme sa po stýkrát opakovať. Obrovskú silu prináša na sever Talianska tím Quick-Step Floors. Zostavu belgického celku zdobia víťazi Lombardie Philippe Gilbert (:qst:) a Daniel Martin (:qst:). V pozícii lídra by sa mohol ocitnúť Julian Alaphilippe (:qst:), ktorý inicioval mohutnú akciu v záverečnom okruhu majstrovstiev sveta v Bergene. V tej chvíli sa pomyselne prezliekal do dúhového dresu, no nakoniec do seba skladačka nezapadla podľa francúzskych predstáv. Šancu má aj na sobotňajšom profile.

Taliansky majster Fabio Aru (AST) nemá za sebou sezónu z ríše snov. Víťaznú etapu na Tour považujú v Astane iba za čiastkový úspech. Celkový dojem by výrazne upravil monument v rukách. Hlad po minuloročnom druhom mieste v kazažskom tíme stále trvá. Zamotať hlavu súperom a ísť úplnú podlahu až do cieľa, to je Tim Wellens (:lot:). Stávka na dlhý únik by záveru pretekov svedčal. Uvidíme, ako sa k tejto myšlienke postaví neúnavný Belgičan. V záverečnej selekcii nebude žiadnym prekvapením Thibaut Pinot (FDJ). Francúz vie, ako chutí šampanské na pódiu Lombardie, ale na úplný vrchol ešte nevyzrel. Všetko môže zmeniť v sobotu.

Trasa:

Profil:


Dojazd:

 

Zdroj: ilombardia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár