Preskúmajte severné Čechy na bicykli

@unsplash.com @Didier Weemaels

zdroj: @unsplash.com @Didier Weemaels

Severné Čechy ponúkajú nespočetné množstvo cyklotrás vhodných pre trekingový bicykel. My sme z nich vybrali tri, ktoré stoja za preskúmanie. Záleží iba na vás, či sa vydáte na veľký okruh Lužickými horami, do Frýdlandského výbežku alebo za ľudovou architektúrou v okolí Hamra na Jazere.

Veľký okruh Lužickými horami

Veľký okruh Lužickými horami meria niečo cez 50 km a vedie (z hľadiska prevýšenia) náročným terénom, väčšinou však po asfalte. Trasa začína a končí v obci Chřibská, odkiaľ je to iba kúsok pod horu Jedlová, ktorá je tretím najvyšším vrcholom Lužických hôr. Ak budete mať šťastie, naskytne sa vám výhľad napríklad na Ještěd, Trosky, Říp alebo najvyššiu českú horu, Sněžku.

Cyklotrasa pokračuje samým srdcom CHKO Lužické hory, až k bývalej osade Nová Huť. Po ceste budete ďalej míňať sírny prameň, ktorý sa nachádza na ľavom brehu Hamerského potoka, ľadovú jaskyňu Naděje, kde sa ľad drží počas celého roka, zrúcaninu hradu Milštejn alebo malebnú horu Klíč s náučnou trasou.

Na bicykli Frýdlantským výbežkom

Takmer 40 km dlhá trasa začína vo Frýdlante, ktorého dominantu predstavuje hrad na čadičovej skale, ktorý bol založený rodom Ronovcov. Na bicykli (alebo e-bike) sa vydajte po cyklotrase č. 3016, súbežne so žltou značkou, ktorá vás zavedie do obce Višňová. Môžete si tam prezrieť pamiatkovo chránené domy v hornolužickom štýle alebo skalný útvar Pohanské kamene.

Na rázcestí Filipovka pokračujte po cyklotrase č. 3006, ktorá vás prevedie úchvatnou prírodnou rezerváciou Meandry Smědej, rovnako ako prírodným parkom Peklo. Ku koncu výletu vám odporúčame zastávku na rýchle občerstvenie v unikátnej reštaurácii Obří sud, ktorá ponúka prekrásny výhľad do okolia.

Hamr na Jazere

Náročnejšia trasa, s často kopcovitým charakterom, uspokojí milovníkov prírody aj ľudovej architektúry. Začína v obci Hamr na Jazere, kde sa okrem iného natáčal film Dovolenka s Anjelom s Jaroslavom Marvanom v hlavnej úlohe. Odtiaľ sa vydajte po cyklotrase č. 3046, ktorá vás dovedie k pomníku Antonína Sochora a neskôr k zrúcanine hradu Stohánek.

Pokračujte okolo Novodvorského rybníka a obory Židlov, kde sa môžete pokochať pohľadom na jelene a muflónov, až k mestečku Osečná so zvyškami ľudovej architektúry. Zakrátko prídete do osady Podvrší, odkiaľ sa môžete vydať na prehliadku Lázní Kundratice a načerpať silu na náročné stúpanie k zrúcanine hradu Děvín. Ak vás návšteva hradu neláka, pokračujte po asfaltovej ceste lesom, ktorá vás zavedie opäť do Hamru na Jazere.

Než šliapnete do pedálov…

Než si začnete plánovať svoj prvý jarný cyklovýlet, zistite, v akom stave je váš trekingový bicykel. Dôkladne skontrolujte rám, brzdy a reťaz, nahustite plášte kolies a nezabudnite opäť nastriekať riadidlá a sedlo.

Pri kontrole bicykla možno zistíte, že je najvyšší čas ho vymeniť za nové. V tom prípade na nič nečakajte a pozrite si tie najlepšie hodnotené trekingové bicykle na Heuréke. Porovnajte medzi sebou ponuky niekoľkých e-shopov a vyberte si bicykel, ktorý presne spĺňa vaše požiadavky.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár