Preview 1. etapy TdF: V Bruseli sa po šprinte udelí storočná žltá

Tour de France 2019

Dátum, na ktorý čakal celý cyklistický svet, sa 6. júla naplní. Grand Départ v Bruseli oficiálne odštartuje najväčšie cyklistické divadlo na svete – Tour de France.

Prvá etapa sa bude niesť v oslavách 50. výročia prvého triumfu Eddyho Merckxa na Tour. Najlepší cyklista histórie sa práve pri belgickom hlavnom meste prvýkrát obliekol do žltého dresu, ktorý oslavuje sto rokov. 106. ročník tak začína veľkou symbolikou, ktorú cítia najmä belgickí jazdci a domáce tímy.

Trasa

Dĺžka: 194,5 km
Profil: rovinatý, nastúpaných 1533 metrov
Štart: 12:00 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 16:50 – 17:16 LSEČ

Trasa po okruhu sa začne aj ukončí v Bruseli. Samotné mesto má iba niečo okolo 150-tisíc obyvateľov, no po okolí európskej metropoly žije vyše milión ľudí. V prvej časti zamieria jazdci do klasikárskej oblasti, kde prejdú ikonickým kopcom Muur van Geraardsbergen (1,1 km; 9,2 %). Na vrchole tohto dláždeného stúpania je pre cyklistiku absolútne posvätná kaplnka. Po ňom nasleduje ďalšie stúpanie známe z Okolo Flámska – Bosberg. Je možno škoda, že tieto pekné kopce nebudú mať dopad na celkový priebeh etapy. Po ich prejazde pred pelotónom ostane 140 kilometrov.

Cesta pokračuje k Edingenu a Charleroi, kde štartovala Tour 1975. Potom sa trasa stočí na sever. Prejde sa napríklad cez známe Waterloo, Overijse a Sint-Pieters-Woluve. V posledne menovanej obci Merckx vyrástol a tu sa obliekol aj do prvého žltého dresu. To už jazdci budú na predmestí Bruselu, ktoré hostí veľký štart druhýkrát po roku 1958. Do cieľa bude ostávať 10 km. Finišovať sa bude pri Kráľovskom paláci v Laeken, sídle belgickej kráľovskej rodiny.

Posledný kilometer nie je technický, po menšej šikane pred flamme rouge (značkou posledného km) sa pôjde po rovnej ulici. To je pre šprintérov dobrá správa. Horšou je fakt, že cieľ príde po 500 metroch falošnej rovinky, v krajných prípadoch cesta dosiahne sklon štyroch percent.

Favoriti

Tour de France je bezpochyby závodom, ktorý dokáže zachrániť aj na prvý pohľad stratenú sezónu. Víťazstvo na Grande Boucle dokáže pred zrakmi miliónov divákov urobiť zázraky. Niet preto divu, že prvé etapy Tour sa tradične nesú vo veľmi stresujúcom, nervóznom duchu. Ide o veľa. Je možné, že uvidíme pády favoritov či rôzne chybičky aj tých, ktorí sa jazdou na bicykli živia.

Bude to tak na tímoch, aby si dokonale postrážili svojich lídrov, šprintérskych aj vrchárskych. Tradične najlepším šprintérskym tímom s kvalitným vlakom býva Deceuninck – Quick Step. Ten má v zostave veľmi rýchleho Eliu Vivianiho (:qst:). Elitní rozbiehači ako Max Richeze (:qst:) či Michael Mørkøv (:qst:) mu zaiste pripravia šprint na zlatom podnose. Talian sa vo Švajčiarku dvomi etapami spamätal z neúspešného domáceho Giro d’Italia a spolu belgickým tímom bude mať obrovský hlad vyhrať. Veď je to prvýkrát od roku 2014, čo sa Viviani na Tour predstaví a premiérovo si odbije úlohu lídra.

Rýchlostne mu môže konkurovať a predbehnúť azda len Dylan Groenewegen (:tjb:). Holanďan má z Tour potrebné skúsenosti, čo Viviani povedať nemôže. Na konte mu svietia tri etapové triumfy. V tejto sezóne sa 26-ročný rýchlik prezentoval desiatimi víťazstvami. Síce posledné triumfy zbieral na menších pretekoch, no o jeho sile niet pochýb. Ak mu dáte v posledných 200 metroch správnu pozíciu, jeho šanca na víťazstvo je takmer istá.Jazdec Jumbo-Visma vyhral pri jedinom stretnutí s Vivianim tohto roku, na Tri dni de Panne. Pomáhať mu určite budú Mike Teunissen (:tjb:) alebo Wout van Aert (:tjb:).

Caleb Ewan (:tjb:) disponuje taktiež kvalitným tímom, ktorý sa pred domácou kulisou bude chcieť predviesť s novou akvizíciou. Malý, no veľmi výbušný Austrálčan sa zaradil do úzkej svetovej špičky, čo potvrdil dvomi víťazstvami na Giro d’Italia proti Vivianimu či Gavíriovi. Proti nemu hovorí iba nedostatok skúseností, keďže na Tour sa postaví prvýkrát. Zlé rozhodnutia pod stresom či zlý výber pozície v zápale situácie často rozhodujú. Jeho šprintérska pozícia, navyše, stavia na správnom výbere miesta a dobrom načasovaní.

O predošlých chybách sa Petrovi Saganovi (BOH) na Tour ani len nesnívalo. Vyhlásený stratég už pár etáp dobrým výberom miesta vyhral. Síce nedosahuje najvyššie rýchlosti ako Groenewegen či Viviani, no Slovák môže dokonale využiť nervozitu prvých momentov. Do karát mu zahrá aj menšie prevýšenie v poslednom kilometri.

Po tejto štvorici najlepších šprintérov vo Francúzsku nasleduje dlhšia medzera. Medzi ďalších, ktorí môžu využiť chvíle plné tlaku patria skúsení borci ako Alexander Kristoff (:uae:), Sonny Colbrelli (:bmt:) alebo Matteo Trentin (:mts:). O slovo sa prihlásia aj šprintér Cofidisu Christophe Laporte či Michael Matthews (:sun:).

V cieli sa rozdá 10, 6 a 4 sekundy. Víťaz etapy si preberie prvý žltý dres na pretekoch, ten bude mať na sebe zobrazený bruselský monument, stavbu Atómium. Po každej etape sa totiž udelí špeciálna verzia dresu, ktorý sa „dožil“ storočnice.

Spoznáme aj priebežného držiteľa bodkovaného dresu. Na trase sa nachádzajú dve vrchárske prémie – na Muure a Bosbergu.

Naše tipy

Elia Viviani  podľa nás využije najlepší šprintérsky vlak súčasnosti a potvrdí svoju rýchlosť. Kurz na jeho víťazstvo je 4,10:1. Je síce až tretím šprintérom v poradí, no jeho motivácia a forma, ktorú si odnáša z Okolo Švajčiarska mu prinesie prvé víťazstvo na pretekoch.

Kompletný zoznam kurzov nájdete TU – na webe nášho partnera, stávkovej kancelária Tipsport.

Alebo si myslíte, že vyhrá Peter Sagan? Zaregistrujte sa TU a podajte na slovenský klenot pri kurze 4,00:1. Získate tým vstupný bonus 15 eur a možnosť bonusu až do výšky 4 000 eur.

Foto: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár