Preview 13. etapy TdF: Jediný súboj s časom rozdá karty pred horami

Tour de France 2019

Síce už v druhej etape v Bruseli sa konala časovka, no tá merala sily jednotlivých tímov. Viacerí v nej stratili či získali, no okrem šiestej etapy na La Planche des Belles Filles sa o ničom zásadnom nerozhodovalo. Počas ďalších dní sa celkové poradie začalo mierne kryštalizovať, až sa dostalo do 13. etapy – jedinej individuálnej časovky v ročníku Tour, ktorého posledný týždeň sa nesie v čisto vrchárskych etapách. 27 kilometrov v cyklisticky najznámejšom pyrenejskom meste Pau poslednýkrát upraví pozície favoritov pred vysokohorským festivalom.

Trasa

Dĺžka: 27,2 km (individuálna časovka)
Profil: zvlnený, 391 nastúpaných metrov
Štart prvého pretekára: 14:00 LSEČ
Predpokladaný dojazd posledného pretekára: 17:54 LSEČ

zdroj: letour.fr

V predošlej, dvanástej etape sa všetci favoriti šetrili na tento deň. Síce sa straty budú dať teoreticky dohnať v ďalších vrchárskych dňoch, no nikto nechce v tak pokročilom stave Tour nazbierať nepotrebné sekundy. Navyše, tí s kvalitnejšou časovkou taktiež čakali na tento deň. Po mimoriadne vyčerpávajúcom desaťdennom začiatku La Grande Boucle opäť zohrá úlohu vyčerpanosť. Postavenie časovky prichádza po dvoch dňoch od toho voľného a to môže priniesť nečakané prejavy únavy.

Nejde o rovinatú časovku, organizátori vymysleli skôr zvlnený terén, ktorý jednoznačne nefandí ani rovinárom a už vôbec nie klasickým vrchárom. Po začiatku prídu v meste technické úzke zatáčky, ktoré dajú zabrať jazdcom sediacim na časovkárskych špeciáloch. To sa udeje na rovinatej časti, na ktorej sa neskôr pridá aj rovná cesta, kde sa naberie rýchlosť. Prvé stúpanie dňa príde 4 km po štarte. Prvé tri kilometre na ňom budú najťažšie, priemerný sklon bude dosahovať hodnoty okolo 6%. Neskôr sa to narovná až do méty 7,7 km po štarte, kde sa bude nachádzať prvý medzičas. Na stúpaní mimo mesta vládnu úzke cesty obkolesené lesom, čiže vietor nebude v prvom sektore hrať výraznú úlohu.

Po zaznamenaní času sa ešte raz bude stúpať, po kratšej rovine sa cesta zdvihne, aby sa pred prvým klesaním dňa šliapalo do kopca celkovo 7 kilometrov. Zjazd na „časovkárskej koze“ bude náročný – obsahovať bude úzke kľukaté cestičky s jednou naozaj nepríjemnou vracačkou. Po kratšej rovinatej časti sa bude stúpať na Côte d’Esquillot. Na približne kilometrovú prekážku sa jazdci dostanú vo vysokej rýchlosti, ktorá im pomôže prekonať desaťpercentné sklony na začiatku. Až k vrcholu sa to bude vyrovnávať, aby celkovo mal kopec pri obci Bosdarros 6 percent.

Po ňom sa bude klesať na jednoduchom zjazde bez zákerných zákrut, využijú sa aj individuálne tempárske schopnosti a práve tu budú chcieť špecialisti využiť svoje silné nohy. Rovina bude od zjazdu trvať viac ako 8 kilometrov a bude kľúčová pri získavaní rozdielu na ostatných.

Posledných 5 km:

zdroj: letour.fr

Záver v poslednom kilometri nebude jednoduchý. Po prekročení značky flamme rouge sa najprv bude stúpať štyristo metrov o sklone 5%. Po ľavotočivej zákrute príde snáď najťažší bod programu – 17% stúpanie o dĺžke dvesto metrov. Už miernejšie sklony uberú posledné sily a následne táto veľmi zákerná stena pred cieľom všetko iba zhorší. A to všetko na časovkárskom bicykli. Zajtra sa predpovedajú vysoké teploty okolo 31 °C, bez vážnejšieho vetra.

zdroj: letour.fr

Pau

zdroj: twitter.com/Lex_Albrecht

Mesto v regióne Akvitánsko má 77-tisíc obyvateľov. Je druhým najväčším ekonomickým centrom v oblasti, hneď po Bordeaux. Známe je svojím zaujatím v ropnom, chemickom, farmaceutickom alebo aeronatickom priemysle. Toto mesto na juhozápade Francúzska je často označované ako „hlavné mesto Tour“, keďže od roku 1930 tu najväčší cyklistický závod zavíta už po 71-krát. Viac účastí má už len Paríž.

Časovka sa tu konala len v rokoch 1939 a 1981. Pri poslednej účasti tejto disciplíny tu zvíťazil legendárny Bernard Hinault.

Favoriti

Geraint Thomas (:ins:) ukázal v prvej vrchárskej etape skvelú formu a aj po viacerých problémoch či pádoch je na najlepšej ceste za obhajobou titulu. So skvelou časovkou nemá problémy, navyše, profil mu veľmi sedí. Určite by rád našiel ešte viac času na konkurentov.

zdroj: twitter.com/teamineos

Wout van Aert (:tjb:) je v tejto sezóne jednoducho neuveriteľný. Svoje doposiaľ skryté časovkárske kvality ukázal na Critérium du Dauuphiné, kde veľmi podobnú časovku s prehľadom ovládol. Tu sa úradujúci belgický majster v boji proti chronometru potrápi s vyššou konkurenciou. Od 24-ročného cyklokrosára ale musíme čakať dobrý výsledok, hlavne po tom, čo z neho opadol stres (ak vôbec nejaký mal) po fantastickej výhre v hromadnom dojazde 10. etapy.

zdroj: twitter.com/CyclingPub

Títo dvaja sú teraz najväčší favoriti pred časovkou. Kto ešte môže zahviezdiť? Po divnom opustení pretekov od Rohana Dennisa (:bmt:) vypadol azda najlepší časovkár v pelotóne a poskytol príležitosť aj iným. Dôvod jeho odstúpenia je zatiaľ neznámy, špekuluje sa o nezhodách v tíme.

Ďalšími kvalitnými borcami na štarte sú: Tony Martin (:tjb:), Kasper Asgreen (:qst:), Chad Haga (:sun:), Max Schachmann (BOH), Stefan Küng (FDJ), Alberto Bettiol (:efd:), Michal Kwiatkowski (:sky:) alebo Nils Politt (:kat:). Prekvapiť môže zatiaľ vynikajúco jazdiaci Julian Alaphilippe (:qst:), ktorý v časovkách nie je úplne stratený, práve naopak.

V celkovom poradí by mal excelovať hlavne spomínaný Thomas. Dobré časy by mohli zajazdiť favoriti ako Richie Porte (:tfr:), Steven Krujswijk (:tjb:), Emanuel Buchmann (BOH). Úplná pohroma to nemusí byť napríklad pre Thibauta Pinota (FDJ), Adama Yatesa (:mts:) alebo Jakoba Fuglsanga (AST). 

Straty na lepších sa budú snažiť limitovať borci ako Enric Mas (:qst:), Rigoberto Urán (:efd:), Mikel Landa (MOV). Tradične zlú časovku majú čistí vrchári ako Romain Bardet (:alm:), Dan Martin (:alm:) a Nairo Quintana (MOV).

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov si môžete pozrieť TU – na stránke nášho partnera, stávkovej kancelárie Tipsport.

Podľa nás dokáže Geraint Thomas získať svoje prvé etapové víťazstvo na tejto Tour a vykročiť správnym smerom k obhajobe. Kurz na jeho víťazstvo je 3,00:1.

zdroj: twitter.com/BBCSport

Zaregistrujte sa TU a získajte 15 eur zadarmo. Navyše, máte možnosť bonusu až do výšky 4000 eur. 

Štartovacie časy si môžete pozrieť tu

Ako prvý vyštartuje Yoann Offredo (Wanty-Gobert), ktorý je posledný v celkovej klasifikácii. Ako posledný vyrazí o 17:19 vedúci Julian Alaphilippe.

Peter Sagan na trať vyjde o 15:48, keďže v GC je na 58. mieste.

(Hodnoty kurzov sa od vydania článku môžu zmeniť. Posledná aktualizácia článku: 18.7.2019, 22:53). 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár