Preview 14. etapy TdF: Magická hranica sa prekoná na legende

Tour de France 2019

Po prekvapivom výsledku jedinej individuálnej časovky sa cyklisti pozrú prvýkrát nad hranicu 2000 metrov nad morom. Začne sa toľko sľubovaný vysoký vrchársky festival. V štrnástej etape na pelotón čaká výstup na legendárny pyrenejský kopec Tourmalet.

Trasa

Dĺžka: 117,5 km
Profil: horský, 3379 nastúpaných metrov
Štart: 14:00 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 17:54 LSEČ

zdroj: letour.fr

14. etapa začne v meste Tarbes, aby pokračovala na prvý menší kategorizovaný kopec dňa. Po ňom to bude 20 km po rovine až na Col du Soulor, ktorý je v prvej kategórii a rozohreje nohy hlavným ašpirantom na etapový triumf. S dĺžkou 13 km a priemerným sklonom 7,1% s maximami okolo 9% ešte nepôjde o nič závažné.

Po zjazde sa jazdci dostanú na rýchlostnú prémiu, od ktorej sa po falošnej rovinke vydajú na legendárny kopec Col du Tourmalet, na ktorom sa nachádza cieľ. Oficiálne sa bude šplhať 19 km o priemernom sklone 7,4%. Ide o konštantné stúpanie, náročnosť sa zvýši hlavne pred koncom. Finišuje sa prvýkrát na tejto Tour nad magickou hranicou 2000 m. n. m., konkrétne vo výške 2215 metrov.

Na Tour de France sa Tourmalet použije 57-krát, no iba tretí raz bude tvoriť cieľové stúpanie. Prvýkrát sa tak udialo v roku 1947, kedy sa radoval Jean-Pierre Danguillaume, neskôr až v roku 2010 sa najznámejší pyrenejský kopec stal korisťou pre Andyho Schlecka.

zdroj: letour.fr

Favoriti

V prvej pyrenejskej skúške sa v celkovom poradí zmeny nediali, posúvalo sa hlavne v časovke. Tentokrát by sa to však malo zmeniť a víťazstvo by sa mali pobiť najlepší z najlepších. Trať sedí čistokrvným vrchárom, akými sú Dan Martin (:uae:), Mikel Landa (MOV), Thibaut Pinot (FDJ), Adam Yates (:mts:), ktorí už musia naháňať potrebné sekundy v celkovom poradí. Vo forme jazdí aj obhajca titulu Geraint Thomas (:ins:).

A čo najväčší zjav tohto ročníka Julian Alaphilippe (:qst:)? Ak by sa mu zajtra podarilo udržať sa v skupine favoritov, bolo by to definitívne potvrdenie jeho fenomenálnej univerzálnosti a výnimočného talentu. Veď, napokon, žltý dres „dáva krídla“.

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov si môžete pozrieť TU – na stránke nášho partnera, stávkovej kancelárie Tipsport.

Podľa nás sa bude radovať Thibaut Pinot, ktorý je s kurzom 6,50:1 druhým najväčším favoritom podľa bookmakerov. Odporúčame staviť aj na to, že Geraint Thomas (:ins:) dôjde v prvej trojke, keďže si bude chcieť strážiť najväčších rivalov.

Zlým tipom nemusí byť ani Enric Mas (:qst:), ktorý bude oblečený v bielom drese a kurz na jeho víťazstvo je 9,50:1. Zaregistrujte sa TU, stavte si a získajte bonus 15 eur zadarmo. Navyše, môžete dostať až 4000 eur. 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár