Preview 16. etapy TdF: Rýchla odbočka k rýchlym mužom

Tour de France 2019

Posledný deň voľna na najlepšej Tour posledných rokov sa odohral v Nîmes na juhu Francúzska. Mesto v regióne Occitánia taktiež bude hostiť 16. etapu, v ktorej by sa podľa všetkého mal radovať jeden zo šprintérov vyrovnaného poľa. Pôjde tak o jednoduchšiu odbočku od najdôležitejších častí pretekov, v ktorých sa rozhodne o neistom celkovom poradí.

Trasa

Dĺžka: 177 km
Profil: rovinatý, 1561 nastúpaných metrov
Štart: 13:30 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 17:16 – 17:37 LSEČ

zdroj: letour.fr

Pretekársky deň číslo 16 prichádza po dni voľna a pred kľúčovými dňami, čiže pre GC favoritov pôjde skôr o povinnú jazdu za účelom uchovania čo najviac síl. Preto je možné, že pri pasivite viacerých celkov sa o víťazstvo môže pobiť aj niekto z úniku na trase dlhej 177 km. Silní borci si do neho naskočia takmer hneď po odchode z Nimes, kde sa nachádza menšia rampa so širokými cestami. Po ustálení brejku, ktorý môže obsahovať aj viac ako desať jazdcov, sa pokračuje po mierne zvlnenom, no nezáživnom teréne. Aj keď v takej fáze pretekov môže nohy potrápiť aj hocijaký kopček, dnes sa nečaká nič špeciálne a pelotón by si ich mal vo veľkej rýchlosti postrážiť. Celkovo pôjde o typicky rovinatú etapu.

Šprintérska prémia prémia prichádza 65 km po štarte. Po dlhej rovinatej časti prichádza jediný kategorizovaný kopec dňa, aj keď rozhodne nie najťažší. Côte de Saint-Jean-du-Pin s 1,8 km a priemerným sklonom iba 4,2% ani nenapovie nič vo vrchárskej súťaži, ani nenarobí rozdiel. Možno sa na ňom rozhodne o cene pre najaktívnejšieho jazdca dňa, ale to je asi tak všetko.

Celá etapa trasa etapy je vlastne jeden veľký okruh po Occitánii na juhu krajiny. Od mesta Uzès sa pôjde len smerom na juh. Okrem strašidelných teplôt okolo 38 ºC, ktoré postihli „krajinu galského kohúta“, môže zajtra narobiť škodu aj protivietor. Ku koncu etapy sa predpovedá južný vietor až do rýchlosti 20 km/h, čo by pri vôli viacerých silných tímov mohlo roztrhať skupinu.

Záver ešte okorení nekategorizovaný kopec s názvom Côte-de-Saint-Nicolas, no pôjde iba o veľmi zjednodušeného ardenského menovca. Je o niečo ťažší ako skutočné stúpanie štvrtej kategórie. Je dlhé 4,3 km a dosahuje priemerné sklony okolo 3,3%, pričom v prvých troch kilometroch je to sústavne okolo 5 percent. Potom sa to vyrovná a bude nasledovať klesanie do mesta. Nepredpokladá sa, že by niekto chcel na vetre zaútočiť, šprintérske tímy by si to mali postrážiť. Taktiež by sa pri krízovej situácii práve tu dostihnúť celodenný únik.

Finále je technicky veľmi jednoduché. Profil napovedá, že ide o čisto rovinatú záležitosť. Taktiež, v poslednej päťke kilometrov sa okrem tiahlej a širokej pravotočivej zákruty nenachádza nič zložité. V poslednom, rovnom kilometri sa v druhej polovici prejde cez kruhový objazd, no bez zmeny smeru. Finišovať sa bude na priestrannej ulici. Po miernom upravení vetra by sa malo šprintovať pri bočnom vetre, čo by mohli využiť niektorí šprintéri na ľavej strane cesty, ktorí by donútili jazdcov popri nich zobrať väčšiu porciu nárazov.

zdroj: letour.fr

Nîmes

Mesto má 150-tisíc obyvateľov a je vyhľadávanou turistickou destináciou hlavne kvôli historickému námestiu. Jeho dominantou je rímsky amfiteáter, považovaný za najlepšie zachovanú antickú arénu na svete. Ročne si na miesto konania býčich zápasov nájde cestu niečo vyše 1,8 milióna ľudí.

Naposledy sa tu Tour pozrela v roku 2014, kedy víťazstvo získal po dramatickom priebehu Alexander Kristoff. Ten v posledných 70 metroch etapy prešprintoval Jacka Bauera, ktorý strávil celý deň v úniku a mohol si pripísať heroický triumf. Austrálčan je naľavo v modrom drese na fotografii, Peter Sagan vtedy skončil tretí. Veľmi podobne ako teraz, išlo o 15. etapu.

zdroj: twitter.com/esport3

Favoriti

Ak by sa radoval únik, tak na víťazstvo môže kandidovať niekto, kto v deň po „oddychu“ nájde správne nohy. Radovať sa po celodennom líderstve môžu tempári a klasikári ako Nils Politt (:kat:), Olivier Naesen (:alm:), Iván Garcia Cortina (:bmt:), Jasper Stuyven (:tfr:), Edvald Boasson Hagen (:ddd:), Soren Kragh Andersen (:sun:) alebo Lukasz Wisniowski (:ccc:).

Všetko sa to bude vyvíjať od taktiky šprintérskych celkov. Niektoré by nechceli míňať sily, keďže tímy Bora – hansgrohe, Jumbo-Visma a Deceuninck – Quick Step stále bojujú o celkové víťazstvo. V horách sa im môže zísť každý ušetrený watt. Aj keď niekde by sa našiel silný tempár ako Tony Martin (:tjb:), ktorý by svoje odrobil, stále by si holandský tím želal pokojné tempo. Ostáva to tak na Lotto-Soudal, Sunweb a možno UAE-Emirates, ktoré nemajú vrchárov vysoko. Špeciálne prvá menovaná družina by musela sama zaistiť dostihnutie úniku, či jeho kontrolovanie a redukciu na začiatku. Nevie sa, či v pokročilej časti pretekov majú borci okolo Caleba Ewana (:lts:) sily na celodenné rozdávanie.

Poďme k menoslovu favoritov v hromadnom dojazde. Medzi prvých by sme zaradili Eliu Vivianiho (:qst:), ktorý však v horskej 15. etape pracoval pre vedúceho Juliana Alaphilippa (:qst:), a to naozaj kvalitne. Veď vydržal až do druhej polovice etapy, platný bol aj v kopcoch. U Taliana je tak otázne, či ho podriadenie sa tímovej stratégii nebude stáť vlastnú možnosť bojovať o etapu.

zdroj: twitter.com/Sportschau_News

Jumbo-Visma prišla o Wouta van Aerta (:tjb:), ktorý vypadol v časovke a v závere by bol vitálnou časťou šprintérskeho vláčika. Dylan Groenewegen (:tjb:) je popri Vivianim najrýchlejším borcom na pretekoch, určite by rád získal ešte jeden triumf pred poslednou možnosťou v Paríži a potvrdil svoju vysokú rýchlosť.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Dobre vyzerá aj Caleb Ewan (:lts:), ktorý z veľkého šprintérskeho kvarteta triumfoval ako posledný. Austrálčan ešte v takejto fáze Grand Tour nebol, nevieme, ako dokáže narábať so silami. Určite sa však po prípadnej práci tímu ocitne na prvých priečkach.

zdroj: twitter.com/LottoSoudal

Peter Sagan (BOH) dokáže víťaziť aj bez tímovej pomoci, využiť môže únavu ostatných alebo chaos, ktorý možno zavládne. S menej tímami na čele to bude menej sformované a pri klasicky dobrom výbere kolesa by sa v posledných 200 metroch mohol rýchlostne pobiť o svoju druhú etapu na tejto Tour.

zdroj: twitter.com/LeTour

Tím Sunweb možno pôjde na Ceesa Bola (:sun:), možno na Michaela Matthewsa (:sun:), ktorý však šancu dostane aj zajtra v klasikárskej etape.

Tretí týždeň, prichádza čas Alexandra Kristoffa (:uae:). Nór síce bude jazdiť bez novo-objaveného šprintérskeho pomocníka Jaspera Philipsena (:uae:), no so svojou skvelou výdržou sa mu darí hlavne v neskorých častiach Grand Tour. Veď to ukázal aj minulý rok v poslednej etape.

zdroj: twitter.com/destandaard

Ďalšími jazdcami, ktorí sa dostanú do top-10 a vyššie, môžu byť: Matteo Trentin (:mts:), Sonny Colbrelli (:bmt:), Nicolo Bonifazio (Total Direct Energie), André Greipel (Arkéa-Samsic) či Jens Debusschere (:kat:).

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov si môžete pozrieť TU – na stránke nášho partnera, stávkovej kancelárie Tipsport.

Najlepší šprintéri majú po jednom triumfe na konte, prečo by to tak nemohlo ostať až do Elyzejských polí? Za víťaza tipujeme neoblomného Alexandra Kristoffa. Kurz na jeho víťazstvo je 15,00:1. Ako sme spomínali, skúsenému „tanku“ sa šance zvyšujú s počtom etáp. Ak by sa naozaj splnili predpovede o vetre, pre odolného jazdca UAE by išlo o skvelú príležitosť.

Stávkové kancelária ale najviac veria Groenwegenovi s kurzom 3,00:1Ewanovi s 3,75:1. Ich tipy na umiestenia aspoň na druhom mieste môžete využiť s kurzami držiacimi sa tesne pod hranicou 2,00:1.

Aj napriek tomu si myslíte, že zvíťazí Sagan s kurzom 7,00:1? Zaregistrujte sa TU a získajte 15 eur zadarmo. Navyše, máte možnosť bonusu až do výšky 4000 eur.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár