Preview 17. etapy TdF: Posledná šanca pred peklom s príchuťou antiky

Tour de France 2019

Pred pekelným vstupom do Álp čaká na pelotón Tour de France ešte jedna prechodná zvlnená etapa. Na juhu Francúzska bude jedna časť poľa chcieť ušetriť čo najviac síl, druhá využiť poslednú šancu na záchranu Tour. Končí sa v Gap, ktoré je pre únik vysnívanou destináciou. Svoje spomienky na toto mesto má aj Peter Sagan (BOH).

Trasa

Dĺžka: 200 km
Profil: zvlnený, 2400 nastúpaných metrov
Štart: 12:40 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 17:12 – 17:40 LSEČ

zdroj: letour.fr

Celá etapa sa bude niesť v duchu antických pamiatok, ktoré sa v blízkosti južného pobrežia Francúzska nachádzajú. Ostrý štart sa tak odohrá na monumente Pont du Gard, najvyššom rímskom akvadukte na svete. Jazdci sa potom vydajú po kotline rieky Rhôna až ku jedinej šprintérskej prémii vo Vaison-la-Romaine. Prvých 50 km bude rovinatých, potom profil vyjde z jednoduchších parametrov. Celkovo sa v etape nastúpa 2400 výškových metrov.

Cesty budú dostatočne široké, aby sa vytvorila veľká skupina utečencov. Tí majú skvelú príležitosť uspieť v etape. Približne 110 kilometrov pred cieľom sa začína sústavná dlhá sekcia krátkych výstupov a falošných roviniek. Od doliny rieky Ouvèze sa pôjde smerom hore až ku kategorizovanému stúpaniu Côte de La Rochette-du-Buis, ktoré je oficiálne dlhé 2,3 km s priemerom 6,%. V skutočnosti sa sa bude stúpať oveľa dlhšie. Po vrchárskej prémii štvrtej kategórie sa ešte prekoná viac ako 130 výškových metrov na neoznačený vrchol Col de Mévouillon. Nejde o nič zložité a aj tu by nemal mať brejk žiadne problémy udržovať pohodlný náskok, keďže sa nepredpokladá, že by sa v pelotóne išlo svižnejšie tempo.

Posledné kilometre etapy:

zdroj: letour.fr

Potom nasleduje dlhá sekcia roviniek, klesaní a menších kopčekov dlhá 80 km. Na 15. kilometri od konca sa nachádza hlavný bod programu – Col de la Sentinelle. Práve tu sa rozhodne o víťazovi etapy, či už vytvorením si pozície do klesanie šikovným útokom, alebo držaním sa hlavných konkurentov a vyčkávaním na záverečný šprint. Ide o veľmi atraktívne stúpanie dlhé 5,2 km s priemerným sklonom 5,4%. Parametre vyzerajú celkom jednoducho hlavne kvôli polkilometrovej rovinatej časti tesne pred vrcholom. Inak sa na úzkych a kľukatých cestách nachádzajú cestičky dosahujúce sklony okolo 10%, hlavne v prvej tretine prekážky. V strednej časti to bude dosahovať hodnoty okolo 7%, to isté aj bezprostredne pred vrcholom. Stúpanie tak ponúkne mnoho príležitostí na samostatný útok.

Klesanie do Gap nie je o nič jednoduchšie, ponúkne technické sektory, kde sa bude dať riskovať. Zjazd bude dlhý približne 7 kilometrov, nájdu sa na ňom aj menšie zdvihnutia cesty či rovinky. Stále bude tak priestor na zoskupenie malej skupinky a prípadný dojazd selekcie. V poslednom kilometri, ktorý je kompletne roviantý, sa prejde  kruhovým objazdom. Od neho to bude na plný plyn až na pásku.

Očakávajú sa vysoké teploty, no už „iba“ do hranice 33°C. Vo včerajšej etape jazdcov potrápili oveľa väčšie horúčavy. Vietor by nemal hrať úlohu, vo finále sa dokonca predpovedá slabší zadný vietor, čo môže niektorých ešte povzbudiť. Meteorológovia nevylučujú ani dážď. To by zaujímavo oživilo už tak dosť záludný zjazd.

zdroj: letour.fr

Pont du Gard (štart)

twitter.com/franceintheus

Rímsky akvadukt týčiaci sa nad riekou Gardon je najvyššou takouto stavbou na svete. V zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO je zapísaný od roku 1985. Stavba pri Stredomorí bola postavená približne v roku 50 p. n. l. Rimanmi, ktorí tu ju využívali na prepravu vody od vodopádov Eure do mesta Nîmes. Svoju úlohu plnil počas päť storočí a odhadom cez jeho špeciálne upravené kanály prešlo aj 35 000 m³ vody, ktorá v rísmko-galskom meste napĺňala fontány, bazény či prepychové obytné domy vyššej vrstvy.

zdroj: twitter.com/glenistarr

Historická pamiatka vysoká 48 metrov a dlhá 360 metrov bola opustená v 6. storočí. V 18. storočí bol ku nej pridaný most, cez ktorý už mohli chodiť vozidlá. Pelotón už touto cesto prešiel v minulej etape.

Orange (32. kilometer)

zdroj: twitter.com/DaceBulte

Mesto na trase je známe hlavne svojím rímskym amfiteátrom, ktorý dal vybudovať cisár Augustus. Ide o jedno z najlepšie zachovaných rímskych divadiel. Kráľ Ľudovít XIV., ktorý si na krásu potrpel, povedal o niekoľko storočí od vybudovaniu o prednej fasáde (37 x 107 metrov), že ide o najkrajšiu stenu jeho kráľovstva.

V ďalších kilometroch si kamery helikoptéry vyberú napríklad aj dedinku Vaison-la-Romaine, ktorá bola centrom Keltsko-Ligúrskeho ľudu, až bola neskôr obsadená Rimanmi.

Gap (cieľ)

Mesto na juhovýchode krajiny v departmente Horné Alpy má 40-tisíc obyvateľov. Je rodiskom úspešného rally jazdca Sébastiena Ogiera. Obyvatelia žijú aj z cestovného ruchu, keďže v okolí sa nachádza viacero antických pamiatok a je to aj neďaleko od Álp.

Gap je známe aj vďaka viacerým hosťovaním etapy Tour de France. Častokrát ide poslednú etapu pred horskými etapami, čo platí aj tento rok. Doteraz sa tak udialo 24-krát. Prvýkrát tu triumfoval Jef Demuysere v roku 1931. Mesto je zemou zasľúbenou pre úniky, sólo výkonom sa tu predviedol Jean-François Bernard v sezóne 1986. V rokoch 2011 a 2013 tu víťazili Thor Hushovd v dúhovom drese a Rui Costa, ktorý si majstrovský dres mal ešte len obliecť.

Poslednýkrát tu Tour zavítala v roku 2015, kedy sa po celodennom úniku radoval Ruben Plaza. Ten na podobnom profile využil posledný kopec a unikol svojim spolujazdcom z úniku. Medzi nimi bol aj Peter Sagan, ktorý v 16. etape predviedol pamätný riskantný zjazd, no skúseného Španiela nedostihol a pokračoval vo svojej sérii druhých miest.

Favoriti

Etapa, ktorá kričí únikom. Dá sa predpokladať, že na začiatku sa vytvorí silná skupina. Bude už na nej, aby vynaložila dostatočné úsilie, aby ostala pred pelotónom v rozumnom odstupe. Ten sa pred triom horských etáp určite nebude nikam ponáhľať. Ak napríklad tímom Deceuninck – Quick Step alebo Ineos zahlásia športoví riaditelia, že v úniku nie je nikto nebezpečný pre celkové poradie, ťažkú hlavu si si ich stíhaním nebudú robiť.

Posledná šanca na vyťaženie niečoho z pretekov sa naskytá odolným šprintérom a klasikárom. Do úniku by sa určite radi dostali Matteo Trentin (:mts:), Michael Matthews (:sun:), Olivier Naesen (:alm:), Greg van Avermaet (:ccc:), Sonny Colbrelli (:bmt:), Michael Valgren (:ddd:), Jasper Stuyven (:tfr:), Magnus Cort Nielsen (AST), Simon Clarke (:efd:). Ak by sa tam ocitol napríklad Colbrelli, Sagan by mal kvôli stráženiu si zeleného dresu motiváciu zúčastniť sa v brejku. Tú by mohol mať aj bez Taliana, keďže profilovo mu etapa veľmi sedí.

zdroj: twitter.com/LeTour

Možnosť dostanú aj tempári alebo únikoví špecialisti ako Thomas De Gendt (:lts:), Alexej Lutsenko (AST), Toms Skujinš (:tfr:), Tim Wellens (:lts:), Tiesj Benoot (:lts:), Daryl Impey (:mts:) či Rui Costa (:uae:). Šialeným prechodom cez zjazd by nepohrdol Matej Mohorič (:bmt:). Taktiež sa môže konečne zadariť jednému reprezentantovi pro-konti scény, napríklad Lilianovi Calmejanovi (Total Direct Energie), Jesúsovi Herradovi (Cofidis) alebo Xandrovi Meurissemu (Wanty-Gobert). Etapu však stále nevyhralo 16 tímov, ktorým by sa úspechom na Tour ľahšie dýchalo.

zdroj: twitter.com/TeamSunweb

Aby sme neboli po etape prekvapení, spomenieme aj Juliana Alaphilippa (:qst:), ktorý cez túto Tour dokáže snáď všetko. Ak by ho náskok 1:35 na Thomasa (:ins:) nebavil, krátky kopec a zjazd mu môžu vyhovovať pri naháňaní sekúnd pred Alpami. Skôr sa ale prikláňame k možnosti, že aj on je iba človek a bude chcieť ušetriť čo najviac síl.

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov si môžete pozrieť TU – na stránke nášho partnera, stávkovej kancelárie Tipsport.

zdroj: twitter.com/MitcheltonSCOTT

Okruh favoritov je kvôli vysokej pravdepodobnosti úspechu úniku naozaj široký, uspieť môže prakticky väčšina štartového poľa. Zo širokej ponuky však vyberáme Mattea Trentina. Po troch víťazstvách od Simona Yatesa a Daryla Impeyho by definitívne potvrdil skvelú Tour tímu, aj keď bez zdarného pokusu Adama Yatesa na celkové poradie.

Jeho kurz na výhru je 11,00:1, rovnaký má aj Michael Matthews .

Výhodné kurzy ponúkajú aj borci Astany, ktorí stratili lídra Fuglsanga a mali by sa sústrediť už len na čiastkové úspechy. Alexej Lutsenko má kurz 25,00:1, rovnako aj Magnus Cort Nielsen. Na Omara Fraileho si môžete staviť pri kurze 21,00:1.

Tipsport však najviac verí Petrovi Saganovi, na ktorého vypísal kurz 4,00:1. Nie je isté, či sa vôbec pokúsi zabojovať o etapu v úniku, no šanca tam stále je. Pre každého nového tipéra, ktorý sa zaregistruje TU, sa naskytá možnosť získania až 4000 eur zadarmo. 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár