Preview 18. etapy TdF: Prvá kapitola alpskej trilógie v znamení troch obrov

Tour de France 2019

18 z 21, blížime sa k cieľu. Síce by sa to dalo povedať, no pre najdôležitejších mužov Tour de France to bude extrémne dôležité blíženie sa. Veď prvú šestku v celkovom poradí od seba delí iba 2:14, druhé až šieste miesto iba zanedbateľných 36 sekúnd. Začiatok konca boja o žltý dres bude obsahovať prejazd cez vrchol nad hranicou 2000 metrov nad morom, a to dokonca trikrát, čo je veľmi nezvyčajné.

Trasa

Dĺžka: 208 km
Profil: horský, 5215 nastúpaných metrov
Štart: 11:25 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 16:58– 17:41 LSEČ

zdroj: letour.fr

Veľmi dlhý vrchársky deň začne v Embrun, dedinke na západe Francúzska v departmente Horné Alpy. Hneď 13 km po štarte sa naskytne trojková rampa vhodná na vytvorenie úniku dňa. Po ňom nasleduje 40 km zvlneného až rovinatého úseku etapy. Nachádza sa v ňom aj jediná šprintérska prémia. Keďže je ešte pred horami, mohli by v nej bodovať aj vyslovení šprintéri. Peter Sagan (BOH) síce neohrozene kraľuje v súťaži o zelený dres, no nemal by zaspať.

Po nepodstatnej časti sa v 75. kilometri presúvame na prvú prekážku dňa – stúpanie prvej kategórie Col de Vars. To je dlhé aj 22 km, ak počítame prvotnú naklonenú časť, no oficiálny sprievodca hovorí o 9,3 km s priemerným sklonom 7,5%. Ide o jedno z najznámejších stúpaní v Alpách, ktoré sa však väčšinou v etapách skrýva pred väčšími hráčmi, tentokrát hlavne pred Col du Galibier. Významnosti pridáva aj štatistika, že na Tour sa tento kopec objavil 33-krát. Dnes sa prejde z južnej strany, ktorej prvá časť je jednoduchšia, no stále náročná. Druhá časť začína v piatom kilometri, kde sklony na dlhšiu dobu vyskočia aj na strmých 12% a pod 10% sa nedostanú. Ide tak o pekné stúpanie, no zajtra veľkú úlohu nezohrá. Vrcholí až 125,5 km pred cieľom vo výške 2109 m. n. m. Už na prvom stúpaní dňa tak budú brať výhodu jazdci napríklad z Južnej Ameriky, ktorí vyrastali v takýchto výškach. Z top-5 je to jasne Egan Bernal (:ins:).

Po priamom klesaní sa dostávame do doliny, aby sa z nej začalo stúpať na Col d’Izoard. Druhý obor dňa je dlhý 14,1 km a 7% zabolí ešte pred etapou. Stúpanie, ktoré naposledy zohralo úlohu na Tour 2017, je dosť nepravidelné. Ku koncu sa po častiach vyskytujú 14-percentné gradienty. Tu už bude hlavná skupina dosť preriedená, domestici budú mať čo robiť, aby pri zmenách udržovali lídrov v dobrých pozíciách. Taktiež sa v druhej polovici nešetrilo so serpentínami. Nepoľaví to ani v poslednom kilometri a už tu môžu viacerí jazdci pocítiť daň za svoje predošlé výkony či zhoršenie formy. Po dosiahnutí 2360 m. n. m. prichádza na rad technický zjazd, ktorý nedá vyčerpaným cyklistom poriadne vydýchnuť. Prvá tretina 20-kilometrového klesanie obsahuje značný počet úzkych zákrut.

zdroj: letour.fr

Po nahliadnutí do Briancon sa oklieštená skupina či brejk pozrie ešte raz hore – na mýtický Col du Galibier, najťažšie stúpanie dnešného programu. To sa na Tour objavilo 31-krát od roku 1947. Aj keď sa zvolila jednoduchšia trasa zo spomínanej obce, stále pôjde o mimoriadne náročný test. Kopec je dlhý úmorných 23 km s priemerným sklonom 5%. Naberie sa viac ako 1300 výškových metrov, čo je už dosť šialené. Najvyšší bod dňa sa nachádza vo výške 2642 m. n. m., čo je iba o kúsok nižšie ako najvyšší bod Slovenska. Riedky vzduch určite uberie na výkonnosti nejedného pretekára, aj toho najlepšie pripraveného. Ide o konštantné stúpanie, prvých 10 km sa pôjde o 4 % , na ďalších sa to zdvihne na 7% a prakticky to tak ostane až do prémie na vrchole označenej maximom – HC. Okrem 20 bodov si prvý jazdec pripíše aj 8 bonusových sekúnd. Pôjde o skúšku celkovej vytrvalosti, keďže žiaden sektor nebude príliš technický či strmý. Preto sa útočiť vyplatí až v samom závere, kedy bude mať každý toho dosť a pred klesaním sa nájdu aj viac naklonené sektory.

zdroj: twitter.com/jondonnisonbbc

Na Galibier sa nachádza „cieľová čiara“, keďže tam je potrebné zo seba vydať maximum. Potom je to už zjazd dlhý 19 km. Kľukaté to bude hlavne v prvých 10 km a zjazdárski špecialisti si tu určite budú chcieť ukrojiť čas na ostatných. Ak by tu stále vydržal únik dňa, práve tu by sa mali rozdať karty o etapový vavrín. Po technickej pasáži sa presúvame na kombináciu menej strmých ciest až roviniek. V poslednom kilometri si na jazdcov počká falošná rovinka.

V dolinách sa predpokladá horúce počasie aj do 30 ºC, na kopcoch sa to, samozrejme, ochladí. Predpoveď nevylučuje ani výskyt búrok. Dážď sa sľubuje aj na stúpaniach. Dobrá správa pre divákov, katastrofálna pre jazdcov.

zdroj: letour.fr

Favoriti

Profil je síce dosť šťavnatý, no netreba zabudnúť, že ide iba o prvú z troch veľmi obtiažnych etáp. Preto je možné, že sa dočkáme skôr defenzívneho prístupu väčšiny favoritov. Pravdepodobný je scenár, že na začiatku si do úniku skočia vrchári bez možnosti bojovať o kvalitné celkové umiestnenie. Tými by boli napríklad bratia Yatesovci (:mts:), Vincenzno Nibali (:bmt:), Ilnur Zakarin (:kat:), Romain Bardet (:alm:), Dan Martin (:uae:), Nairo Quintana (MOV), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Roman Kreuziger (:ddd:), Bauke Mollema (:tfr:), Giulio Ciccone (:tfr:), Pello Bilbao (AST) alebo Marc Soler (MOV).

zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Lenže tento prístup by bol možno vhodný pre iné Tour, akou je táto. Zatiaľ sa nenašiel žiadne dominantný kopcovitý tím a favoriti stále musia naháňať minutú a pol na Juliana Alaphilippa (:qst:). Preto je možné, že Groupama – FDJ, Jumbo-Visma alebo Inoes využijú svoju prevahu nad Deceuninck – Quick Step a napríklad už na Izoarde nasadia naozaj silné tempo.

FDJ jazdí zatiaľ výborne a určite sa pokúsi využiť najlepšiu vrchársku formu Thibauta Pinota (FDJ) a super-domestika Davida Gaudu (FDJ), aby aj dnes získal Thibaut čas na konkurentov. Kontrolovať ho bude musieť na tejto Tour v kopcoch nemastný-neslaný Team Ineos, ktorý v top-5 drží druhého Gerainta Thomasa (:ins:) a Egana Bernala (:ins:). Šancu na víťazstvo má stále aj Steven Kruijswijk (:tjb:). Tím Movistar už nemá čo stratiť. Mikel Landa (MOV) je ich najlepšou šancou na pódium a aj ten v poslednej etape získal. Navyše, patrí k tým lepším zjazdárom v pelotóne, čo sa dnes veľmi zíde. Zatiaľ veľmi konzistentne jazdí aj Emanuel Buchmann (BOH), ktorý je šiesty a môže prejsť aj do agresívneho módu. Šancu pri možnosti, že únik nezíska etapu, majú aj ďalší borci v prvej desiatke.

zdroj: instagram.com/letourdefrance

A čo samotný Alaphilippe? Ten síce doteraz podával veľmi silné výkony, no už v 15. etape stratil čas. Ak počítame s jeho minulosťou, podľa všetkého už musí prísť čas, kedy na dlhých kopcoch stratí žltý dres. Či to bude už zajtra, je pri jeho fenomenálnej Tour ťažko povedať. Aj bez jeho možného vysilenia však musíme očakávať veľké zmeny na prvých priečkach, čo z tejto Tour robí jednu z najlepších za posledné desaťročia.

Celkové poradie pred 18. etapou:

1.Julian Alaphilippe (Fra)DQT61:00:22
2.Geraint Thomas (GBr)INS0:01:35
3.Steven Kruijswijk (Ned)TJB0:01:47
4.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:01:50
5.Egan Bernal (Col)INS0:02:02
6.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:02:14
7.Mikel Landa (Spa)MOV0:04:54
8.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:05:00
9.Rigoberto Urán (Col)EFD0:05:33
10.Richie Porte (Aus)TFR0:06:30

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov si môžete pozrieť TU – na stránke nášho partnera, stávkovej kancelárie Tipsport.

Ako víťaza tipujeme Mikela Landu (MOV), ktorý už nemá čo stratiť. Patrí k najlepším čistým vrchárom na pretekoch so skvelým zjazdom. Kurz na jeho triumf je 8,00:1.

zdroj: twitter.com/GroupamaFDJ

Tipsport najviac verí domácemu Thibautovi Pinotovi (FDJ), na ktorého je vypísaný kurz 6,00:1. Ak ste novým tipérom, zaregistrujte sa TU a získajte 15 eur zadarmo s možnosťou bonusu až do výšky 4000 eur.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár