Preview 19. etapy TdF: Show pokračuje na samotnej streche Álp

Tour de France 2019

Ani 18. etapa nenapovedala toho úplne veľa, čo sa týka výsledného celkového poradia. Videli sme síce krkolomnú stratégiu v Ineos či Movistar, no na čele je stále Julian Alaphilippe (:qst:). V dnešnej, kratšej, no intenzívnejšej etape sa ho opäť pokúsi vyzliecť zo žltého dresu plejáda favoritov, keďže hra je stále veľmi otvorená. Na zmenu sa im ponúkne vôbec najvyššie ihrisko na „najvyššej Tour vôbec“.

Trasa

Dĺžka: 126,5 km
Profil: horský, 3771 nastúpaných metrov
Štart: 13:55 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 17:23– 17:50 LSEČ

zdroj: letourr.fr

Deň začína na úzkych cestách okolo Saint-Jean-de-Maurienne. Od nultého kilometra je to v podstate sústava stúpaní, ktorá vedie k hlavnému bodu dňa. Ak sa vôbec ustáli nejaký brejk, najprv si bude musieť poradiť so stúpaním tretej kategórie Côte de Saint-André dlhé 3 km o priemere 6,8%, čo nie je nič ľahké. Pokračovať to bude aj na dvojkovom Montée d’Aussois, ktoré už tak dosť unavené nohy po Galibieri potrápi počas 6,5 km o nepríjemných 6,2%. Po veľmi krátkom zjazde, rovinke, tu máme ďalšie stúpanie tretej kategórie Col de la Madelaine, už vo výške 1746 metrov nad morom. Vrchol tohto relatívne jednoduchého kopca sa nachádza v 64. kilometri dňa, približne v polovici etapy.

Jazdci už budú mať niečo okolo tisícdvesto výškových metrov za sebou, no bez výraznejšieho zjazdu či oddychovej časti. Po treťom kopci dňa je to približne 10 km pod hlavný chod 19. závodého dňa. Medzitým sa ešte prejde šprintérskou prémiou, no nebudeme si klamať, v bodovačke bolo okolo Petra Sagana (BOH) všetko vyriešené už v prvom týždni.

zdroj: letour.fr

Prichádza Col de l’Iseran – azda najťažšie stúpanie tejto Tour, a to aj vďaka nadmorskej výške, ktorá bude mať vplyv na nejedného vrchára. Samotné stúpanie je dlhé 12,9 km o priemernom sklone 7,5%. Ide však o dosť meniaci sa kopec. Väčšina stúpania sa totiž ide pri nemilosrdnom sklone 8%, priemer skrášľujú krátke pasáže so štyroma či troma percentami. Na 8. a 9. km sa nachádzajú maximá s hodnotami 15%. Časté striedanie sklonov je niečo pre útočnú cyklistiku a agresívnych vrchárov telom i dušou. Na vrchole sa nachádza časová prémia, v ktorej sa prvým trom jazdcom ujdú 8, 5 a 2 sekundy. To môže pri tak tesnej prvej šestici pretekov poslúžiť ako veľká motivácia.

Po najvyššom bode tohtoročnej Tour de France vo výške 2770 m. n. m. prichádza dlhý zjazd do lyžiarskeho strediska Val-d’Isere, ktoré sa je vzdialené až 27 km od vrcholu s ocenením Henriho Desgranga – zakladateľa Le Tour. Prvá 10-kilometrová časť je technická, niečo pre zjazdárskych špecialistov, neskôr sa pripletú aj rovinaté pasáže, aby sa neskôr opäť na posledných 8 km zrýchlilo.

zdroj: letour.fr

Akonáhle sa jazdci spamätajú z veľkých rýchlostí na klesaní, prichádza posledná prekážka dňa – Montée de Tignes. Tento kopec bol použitý iba raz, v roku 2007. Vtedy sa tu radoval Rasmussen, ktorého však radosť rýchlo prešla kvôli vylúčeniu za klamanie za účelom vyhnutia sa dopingovej kontrole ešte pred sezónou, pri ktorej by bol pozitívny, ako neskôr priznal.

Späť k stúpaniu, na ktorom sa po kvalitnej vrchárskej porcii bude bojovať o prežitie. Do výšky 2092 m. n. m. sa príde po 7,4 km, na ktorých sa dosiahne priemerný sklon 7%. Najstrmejšie to bude na začiatku, kde sa dá čakať útok, keďže v takejto fáze pretekov sa už nemá na čo čakať. Zvyšok stúpania zostáva konštantný pri priemere 8%. Zjednodušuje sa to v posledných dvoch kilometroch, pôjde sa po falošnej rovinke až do cieľa, čiže pri poslednom záťahu na vyrovnaných cestách sa pri veľkej vôli dá zmazať strata.

Predpovede nevylučujú možnosť zrážok v druhej polovici etapy.

Favoriti

Hlavný cieľ – zbaviť sa Juliana Alaphilippa (:qst:), ktorý predsa v horách „nemá čo hľadať“. Táto úloha dostala stopku v 18. etape, no dnes už môžeme čakať oveľa otvorenejšiu cyklistiku, aspoň väčšiu aktivitu viacerých tímov. Pri dĺžke a nastúpaných výškových metroch sa očakáva, že to už bude hra iba na poli celkových favoritov, nie úniku ako v predošlej etape.

Prvá možnosť pre favorizované tímy je poslať do skorého úniku svojich jazdcov. Potom až na Col de l’Iseran roztočiť také tempo, že Alaphilippe začne strácať už niekde v strede stúpania. Potom by favoriti na poslednom kopci využili pomoc svojich pomocníkov z úniku.

Druhou možnosťou priaznivou pre čistých vrchárov je jazdiť drsné tempo už od začiatku, aby Alaphilippe prišiel o spolujazdcov už pred najdlhším kopcom. Tam by Alaphilippe už nestačil. Táto stratégia by pripomínala víťazstvo Chrisa Frooma v kráľovskej etape Giro d’Italia 2018, kedy sa tiež išlo cez najvyšší bod. Obeťou vražedného tempa Sky(Ineos) sa vtedy stal Simon Yates, ktorý zaplatil za svoju aktivitu v predošlých dňoch. Tiež išlo o 19. etapu. Podobnosť čisto náhodná. Akurát tu Ineos nemusí plátať úplne veľké manko, keďže po odpadnutí Alaphilippa by boli na čele.

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Vrchársky sa včera skvele prezentoval Egan Bernal (:ins:), ktorý sa narodil v rovnakej nadmorskej výške, v akej sa nachádza najvyšší bod. Po etape a žltom drese určite sníva Thibaut Pinot (FDJ), pre ktorého by to bol ideálny scenár. Zajtra by už iba bránil maillot jaune. Taktiež môže dojsť na šprint selekcie, kde by bol silný Geraint Thomas (:ins:).

zdroj: instagram.com/letourdefrance

Nevyzerá to, že by Steven Kruijswijk (:tjb:) a Emanuel Buchmann (BOH) túžili úplne po najvyšších priečkach. Aspoň podľa minulej etapy. Veď pódium, respektíve umiestnenie v top-5 by bolo skvelým výsledkom pre každého z nich. Alebo sa s nami iba hrali a aj oni to zajtra rozpália. Spomenúť musíme rozbehnutý vrchársky tím Jumbo-Visma, ktorý sa môže postarať o ohňostroje, aj keď v prvých fázach etapy to musí byť Ineos, keďže pri druhom a treťom mieste je ich povinnosťou striasť Alaphilippa.

A čo Movistar? Tam to čo sa týka vzťahov, škrípe. Nairo Quintana (MOV) sa už do brejku nedostane. Keď dnes obehol v GC Mikela Landu (MOV), jeho úloha v tíme je neznáma. Kto napokon dostane najväčšiu dôveru ísť na celkové poradie? Tím doteraz veril dobre vyzerajúcemu Landovi, ktorý vyzerá istejší. Ale s prebudením Quintanu a spoľahlivým Alejandrom Valverdem (MOV) sa pre silný tím naskytajú nové možnosti. Bola by škoda nevyužiť ich.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Samozrejme, počítame s tým, že Alaphilippe sa dostane do poriadnej krízy. Posledné dni to vyzeralo, že sa to stane, no 27-ročný Francúz neprestáva udivovať a v mimozemských výkonoch môže pokračovať aj naďalej, aj keď s čoraz menšou šancou.

Z ostatných jazdcov na celkové poradie to nevyzerá lepšie, ako s tými, čo sme spomenuli. Samozrejme, prekvapenie sa hlavne na tejto Tour dejú.

Ak by došlo na únik, do toho sa môžu tlačiť Simon Yates (:mts:), Ilnur Zakarin (:kat:), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Bauke Mollema (:tfr:) alebo Pello Bilbao (AST). Romain Bardet (:alm:) po sklamaní v GC bojuje o reálny cieľ – vrchársky dres. Zajtrajším ziskom niekoľkých z 39 možných bodov by sa výrazne priblížil k bodkovanému Parížu.

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov si môžete pozrieť TU – na stránke nášho partnera, stávkovej kancelárie Tipsport.

Thibaut Pinot a jeho motivácia na prvý francúzsky celkový triumf od roku 1985 zvíťazia v 19. etape. Aspoň podľa nás. 29-ročný vrchár včera nezažil najlepší deň, no nestratil ani sekundu a svoje náboje môže opäť vypáliť už dnes. Kurz na jeho víťazstvo je 7,00:1.

zdroj: twitter.com/BBCSport

Celkom pochopiteľným výberom je aj Egan Bernal (:ins:), ktorý sa v predošlom dni prezentoval ako najlepší vrchár Tour. Mladý Kolumbijčan ale vôbec nie je istý, keďže môže byť zviazaný nepredvídateľnou taktikou vlastného tímu. Geraint Thomas (:ins:) s kurzom 9,00:1 je iba päť sekúnd za ním.

Ak by predsa len dominoval únik, tak tam vyberáme na víťazstvo Simona Yatesa (:mts:), ktorý by s kurzom 6,00:1 získal víťazný hetrik. Myslíte si, že viete, kto vyhrá túto krásnu horskú dráhu? Zaregistrujte sa TU a získajte bonus až do výšky 4000 eur a 15 eur zadarmo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár