Preview 2. etapy TdF: Tímová časovka upraví štartovaciu čiaru

Tour de France 2019

Po prekvapujúcom víťaznom šprinte Mikea Teunissena (:tjb:) v prvej etape sa druhý deň bude sústrediť viac na jazdcov na celkové poradie, predovšetkým ich tímy. Už v prvej etape s viacerými favoritmi zatriaslo, no Fuglsang (AST), Thomas (:ins:) alebo Buchmann (BOH) čas nestratili.

Prvá časovka na Tour bude tímová a rozdá prvé karty v boji o žltý dres. O nič významné však z celkového hľadiska nepôjde, no aj niekoľko sekúnd k dobru môže v horách pomôcť. Motiváciu navyše by mali mať jazdci, ktorí môžu atakovať žltý dres na zvlnenom teréne ďalších etáp.

Trasa

Dĺžka: 27,6 km (tímová časovka)
Profil: mierne zlvnený, nastúpaných 330 metrov
Štart prvého tímu: 14:30 LSEČ
Predpokladaný dojazd posledného tímu: 16:45 LSEČ

Pelotón sa neposunie nikam, ostáva v európskej metropole, v Bruseli. Ulicami belgického hlavného mesta prejde 22 tímov po ôsmich jazdcoch, aby preťali pásku v čo najkratšom čase. Pravidlá hovoria, že sa počíta čas štvrtého muža na čiare. Trasa dlhá približne 28 km obsahuje niekoľko jemných kopcov, ktoré dosahujú približne 4-percentné sklony. Bulváre a ulice ponúknu široký priestor bez úzkych a kľukatých pasáží. Ideálne miesto na zmeranie tvrdého a čistého výkonu.

Štartovacia rampa sa nachádza pri Kráľovskom paláci, sídle belgickej kráľovskej rodiny a jej hlavy, Filipa Belgického. Tímy sa vydajú smerom k parku Ter Kamernbos. Z tejto južnej časti mesta je potrebné dostať sa na sever, kam sa otočia 15 km pred koncom.

Atómium už Tour videlo. Prvýkrát tu štartovala v roku 1958. zdroj: twitter.com/mellowjohnnys

Cieľ sa nachádza pri známej stavbe Atómium, ktorá bola, podobne ako Eiffelova veža, postavená pri príležitosti Svetovej výstavy v roku 1958. Táto kovová konštrukcia má predstavovať zväčšený model molekuly železa zloženú z deviatich atómov. V jednotlivých guliach monumentu vysokého 102 metrov sa nachádza napríklad terasa alebo reštaurácia.

Na trase sa nachádzajú štyri sekcie so stúpaním. Prvá sa nájde v druhom kilometri, kde sa 600 metrov cesta udrží na hodnote 4%. Podobne sa to bude držať aj počas osemstovky na desiatom kilometri. Menšia, 300-metrová časť dosiahne rovnaké gradienty na kilometri číslo 13. Keď do cieľa bude ostávať 3,3 km, posledný kopček dosiahne počas 800 metrov sklon 3,5%. Záver tvorí falošná rovinka.

Traťový riaditeľ Thierry Gouvenou prišiel s vyjadrením, že ak počasie udrží priaznivé podmienky, táto časovka dokáže priniesť nový rýchlostný rekord v tejto disciplíne na Tour. Súčasný rekord stanovil tím Orica-GreenEdge (terajší Mitchelton-Scott). Ten vyhral časovku dlhú 25 km na Tour 2013 v Nice. Priemerná rýchlosť víťaza bola 57,841 km/h.

Štartovacie časy jednotlivých tímov v LSEČ:

zdroj: twitter.com/ammattipyoraily

Favoriti

Tradične najlepší výkon bude chcieť podať tím Ineos, ktorý v TTT (z ang. team time trial) zbiera čas na konkurentov. Geraint Thomas (:ins:), Jonathan Castroviejo (:ins:), Gianni Moscon (:ins:), Michal Kwiatkowski (:ins:), Wout Poels (:ins:) alebo Dylan van Baarle (:ins:) sú vyhlásení jazdci v boji proti chronometru. V časovke sa nestratí ani spolulíder Egan Bernal (:ins:). Britský tím tak už zajtra môže vykročiť k obhajobe titulu správnym smerom. Super-tímu veria stávkové kancelária najviac a na ich víťazstvo vypísali kurz 3,30:1.

zdroj: twitter.com/twitter.com/jcastroviejo

Síce Sunweb prišiel o najlepšieho Grand Tour časovkára Toma Dumoulina, no zostava stále môže dosiahnuť kvalitný čas, ak nie víťazstvo. V súpiske majú dobrých tempárov ako Kragh Andersen (:sun:), Kämna (:sun:)Kelderman (:sun:) alebo Matthews (:sun:). Tí stáli aj pri zisku svetového titulu z tejto disciplíny v roku 2017. Na to, že sa im to na najvyššej úrovni podarí opäť, je kurz 8,00:1.

Veľkú šancu na udržanie žltého dresu so svojím tímom Jumbo-VismaMike Teunissen (:tjb:). V časovkách si vie poradiť aj sám a na pomoc bude mať aj dvojicu národných majstrov v tejto disciplíne Wouta van Aerta (:tjb:) a Tonyho Martina (:tjb:). Kvalitné nohy ukazuje aj Laurens De Plus (:tjb:). Títo jazdci môžu zlepšiť východziu pozíciu pre ich lídra na celkové poradie Stevena Kruijswijka (:tjb:). Tento tím sa v TTT tento rok tešil na UAE Tour. Žlté dresy dnes vyšli aj napriek pádu Groenewegena z etapy najúspešnejšie. Na to, že svoju sériu predĺžia aj zajtra, je šanca 4,50:1.

Za Mitchelton-Scott jazdia vo Francúzsku Michael Hepburn (:mts:), Christopher Juul-Jensen, Luke Durbridge (:mts:) a Adam Yates (:mts:). Tí boli strojcami triumfu v tímovej časovke na Tirreno – Adriatico, čo bolo dôležité meranie síl v tomto roku. Za nimi vtedy skončili Jumbo-Visma, Sunweb a Deceuninck – Quick Step. Na Tour majú ešte Simona Yatesa (:mts:) a Mattea Trentina (:mts:), ktorých časovka v poslednej dobre nebrzdí. To z nich taktiež robí horúcich kandidátov na zajtrajší triumf.

zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico

Špeciálnu motiváciu má Deceuninck – Quick Step, keďže v ďalších etapách môže vďaka bonusovým sekundám v cieli ich najväčšia hviezda Julian Alaphilippe (:qst:) zmeniť svoju farbu dresu na žltú. To by bol pre dominantného Francúza veľký zisk. Čas však získať môžu, no ich tím, ktorý je stavaný v podstate na všetko, o niečo pred vyššie menovanými stráca.

Quick Step je úradujúcim majstrom sveta, no víťaznú partiu upustili viacerí jazdci(Terpstra, De Plus). zdroj: twitter.com/quickstepteam

Čiernym koňom môže byť Bahrain-Merida, ktorý v zostave ponúkne časovkárskeho majstra sveta Rohana Dennisa (:bmt:) alebo kvalitných borcov Jana Tratnika (:bmt:), Vincenza Nibaliho (:bmt:) či Damiana Carusa (:bmt:). Prekvapiť môže aj veľmi silná zostava EF Education First, kde prím budú hrať Alberto Bettiol (:efd:), Sebastian Langeveld (:efd:), Tejay Van Garderen (:efd:) alebo Rigoberto Urán (:efd:).

zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Tím Petra Sagana (BOH) nepatrí k najlepším celkom v tomto meraní a je pravdepodobné, že stratia nejaký čas. Straty budú limitovať napríklad MovistarFDJAG2R alebo Astana.

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov na víťazstvo etape, ako aj iné súťaže na Tour, si môžete pozrieť TU – na stránke nášho partnera, stávkovej kancelárie Tipsport.

Mitchelton-Scott využije prítomnosť bratov Yatesovcov, ktorí prišli na Tour s vysokými ambíciami. Ich zohranosť na ostrej skúške na Tirrene bola spomenutá a určite túto disciplínu poctivo trénovali. Navyše, Adam Yates zacítil príležitosť aj formu na pódium, čiže celý tím sa tomu podriadi. Podľa nás austrálsky celok vyhrá TTT. Kurz na ich víťazstvo je 4,50:1.

Ak si myslíte, že vyhrá niekto iný, zaregistrujte sa TU a získajte vstupný bonus 15 eur s možnosťou bonusu až 4000 eur. 

(Hodnoty kurzov sa od vydania článku môžu zmeniť. Posledná aktualizácia článku: 6.7.2019, 21:30). 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár