Preview 20. etapy TdF: Medzi Bernalom a Parížom stojí už len jediný, no najťažší kopec pretekov

Tour de France 2019

A je to tu. Záver vrchárskej ságy na 106. ročníku Tour de France. Aj keď nie taký, aký by sme si predstavovali. Organizátori kvôli zlému počasiu a zosuvom pôdy skrátili aj 20. etapu. Na vedúceho Egana Bernala (:ins:) a Ineos tak čaká iba jediné stúpanie. Val Thorens však je asi tým najťažším stúpaním, aké si organizátori najlepšej Tour desaťročia pripravili.

Trasa

Dĺžka: 59 km
Profil: horský, 2439 nastúpaných metrov
Štart: 14:30 LSEČ

zdroj: la-flamme-rouge.eu

Štart aj cieľ sa nemenia. Oproti pôvodnej trase dlhej 130 km vypadli dve stúpania s dvoma rovnako náročnými zjazdmi, ktoré by vzbudili napätie. Jemne si dovolíme poznamenať, že v blízkosti by sa našli aj iné, alternatívne stúpania, ktoré by určite oživili túto na pohľad jednoduchú trasu. Ale zjavne žiadame priveľa, keďže „na kolene“ by sa museli riešiť uzávierky ciest či dedín. Taktiež organizátori vedia najlepšie, ako ochrániť jazdcov pred nebezpečenstvom. Možno je škoda, že Val Thorens je taká slepá ulička, nie priesmyk, z ktorého by sa dal pripraviť aj zjazd a potom ešte jeden výstup. Objavili sa aj návrhy, či neurobiť z tejto etapy časovku. Veci sa ale už nemenia.

Takto to vyzeralo na Cormet de Roseland:

zdroj: twitter.com/robbertderijk

Špekulácie bokom. Pozrime sa na to, čo nás zajtra, v posledný relevantný deň Tour, čaká. Štart v Albertville a potom presun pod stúpanie pod diaľnici, zjavne kvôli jednoduchšiemu vybavovaniu obchádzok. Vynechala sa aj šprintérska prémia.

Jediné stúpanie dňa – Val Thorens. Aj samo o sebe ide o tvrdú skúšku, len predošlé kilometre pred ňou by určite zahrali do karát. Etapa sa tak mení na „časovku“ až na vrchol. Ide o kopec dlhý 33,5 km s priemerným sklonom 5,5%. Jazdci sa dostanú do výšky 2365 m. n. m. Stúpa sa ale z výšky 600 m. n. m., čiže sa naberie poriadna dávka. Aj vďaka tomu ide o najdlhšie a najťažšie stúpanie na pretekoch. Dĺžkou mu proste žiaden kopec, ani mýtické Izoard, Tourmalet, Galibier či Iseran, nekonkuruje. Nejde vôbec o konštantné stúpanie. Sklony sa tu menia dosť často, čím si nikto neudrží rovnaký rytmus, čo môže byť nepríjemné. Taktiež bude dôležité ostať pokojný, keďže s predstavou krátkej trasy v hlave si niekto môže vypáliť svoje náboje až príliš skoro.

zdroj: letour.fr

Najstrmejšie percentá prichádzajú v prvej tretine. Počas tristo metrov sa tam cesta nakloní na hodnoty okolo 16,5%. Už tu určite prídu prvé útoky veľkých hráčov. Ďalší sektor ohraničí krátka rovina. Prostredná časť patrí s pasážami okolo 6% k tým ľahším, na jej konci sa opäť nachádza rovinka a menšie klesanie.

Posledných 10 km však bude veľmi ťažkých. Hlavne ak jazdci za sebou budú mať niečo okolo 20 km stúpania. Sklony tam dosahujú stálych 8% a v tom sa vyžijú hlavne čistí vrchári s útočnou povahou. Posledný kilometer taktiež nedá nikomu vydýchnuť, na nevyasfaltovanej ceste sa nájde aj nepekných 9%.

Zajtra sa očakáva dážď, až búrky. Nikto si však už nepraje ďalšie problémy s počasím, tých bolo v posledných dvoch dňoch až priveľa.

Favoriti

Bude to jedna veľká časovka, a tak sa k nej hlavní favoriti postavia. Tímy si už na rovinatej prvej časti sformujú svoje vláčiky, očakáva sa až vražedné tempo. Pôjde o to, kto ako najlepšie naloží so silami, ktoré ostali po 19. dňoch intenzívneho jazdenia.

Neočakáva sa žiaden únik, na jeho tvorbu a ani udržanie jednoducho nebude priestor.

Celkové poradie:

1.Egan Bernal (Col)INS78:00:42
2.Julian Alaphilippe (Fra)DQT0:00:48
3.Geraint Thomas (GBr)INS0:01:16
4.Steven Kruijswijk (Ned)TJB0:01:28
5.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:01:55
6.Mikel Landa (Spa)MOV0:04:35
7.Rigoberto Urán (Col)EFD0:05:14
8.Nairo Quintana (Col)MOV0:05:17
9.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:06:25
10.Richie Porte (Aus)TFR0:06:28

Najlepšie vyzerá žltý dres Egana Bernala (:ins:). Ten po vypadnutí Pinota zjavne nemá v kopcoch konkurenciu, pomáha mu aj jeho kolumbijský pôvod z vysokých výšok. Mimochodom, na Val Thorens sa nachádza najvyššie postavené lyžiarske stredisko v Európe, ktoré patrí aj k tým najväčším. Na Tour sa kopec Val Thorens objavil iba jediný raz. V roku 1994 sa tu radoval Nelson Rodríguez – krajan Egana.

zdroj: facebook.com/teamineos

Jeho tímový kolega Geraint Thomas (:ins:) sa vyjadril, že bude pomáhať 22-ročnému super-vrchárovi. Team Ineos tak môže ukončiť veľmi napínavú Tour tak, ako ju po minulé roky ako Team Sky robil nudnou. Od začiatku sa lídri postavia so svojimi domestikmi na čelo a budú udávať tempo, aby zmenšili šance útokov. Britský tím sa doteraz až tak silne neprezentoval, to ale nemal ani žltý dres, na ktorý bol tak zvyknutý.

Svoj silný tím bude chcieť využiť Steven Kruijswijk (:tjb:), ktorý však možno nebude chcieť riskovať a uspokojí sa s pódiom. To isté asi platí o Emanuelovi Buchmannovi (BOH). Nie je však vylúčené, že by neatakovali, no momentálne nikto nevyzerá lepšie ako Bernal.

zdroj: twitter.com/GeraintThomas86

A čo Movistar pri snahe zachrániť Tour. Popri Jumbo-Visma to bude práve partia v modrých dresoch, ktorá bude chcieť roztočiť horúce tempo. Ťažiť z toho môže Mikel Landa (MOV), ktorý je silnejší ako Nairo Quintana (MOV). Španiel sediaci na šiestom mieste by musel pozbierať až tri minúty, aby sa posunul vyššie. Preto dostatočnou motiváciou bude aspoň etapový triumf, ktorý silnému, no takticky neusporiadanému celku chýba. Všetci lídri aj s Alejandrom Valverdem (MOV) sú v prvej desiatke celkového poradia.

Julian Alaphilippe (:qst:) už na Col de l’Iseran nemal čo ponúknuť a čaká ho nesmierne ťažký boj o udržanie si druhého miesta. Je pravdepodobné, že aj to stratí a jeho manko sa bude zvyšovať. Ako však povedal, nemá sa za čo hanbiť a pódium od neho po tak nádhernej cyklistike snáď nikto ani nečaká.

Zajtra sa pôjde bez zábran, keďže už nie je na čo sa šetriť. Úplné vrchárske kvality tak už musia ukázať aj Rigoberto Urán (:efd:) alebo Richie Porte (:tfr:). V koncovej časti pretekov sa ale musí počítať aj s tým, že niekoho prestanú poslúchať nohy. To ukáže až samotné stúpanie.

K GC favoritom sa môžu pridať aj jazdci bez takýchto ambícií. Pôjde hlavne o Simona Yatesa (:mts:) v dobrej forme. Možnosť ukázať sa majú aj Romain Bardet (:alm:) v bodkovanom drese, Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Guillaume Martin (Wanty-Gobert), Vincenzo Nibali (:bmt:), Damiano Caruso (:bmt:) či David Gaudu (FDJ).

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov si môžete pozrieť TU – na stránke nášho partnera, stávkovej kancelárie Tipsport.

Egan Bernal podľa nás zvíťazí už naozaj, víťazstvo mu bude oproti 19. etape udelené. Jednoznačne vyzerá najlepšie a len ťažko si nájde súperov. Kurz na jeho víťazstvo je 2,50:1.

zdroj: twitter.com/TeamINEOS

Zaujímavým tipom môže byť umiestenie Emanuela Buchmanna v prvej trojke etapy. Kurz na tento výsledok je 4,50:1. Aj pred poslednou vrchárskou etapou máte možnosť získať 15 zadarmo s bonusom až do výšky 4000 eur. Stačí, ak sa zaregistrujte TU.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár