Preview 21. etapy TdF: Najslávnejší šprintérsky deň pri oslavách Bernala

Tour de France 2019

Najlepšia Tour de France, na akú si väčšina z nás dokáže spomenúť, sa chýli ku koncu. K definitívnej korunovácii Egana Bernala (:ins:) za nového víťaza a Petra Sagana (BOH) za samostatného kráľa zeleného dresu je potrebné si ešte užiť poslednú, ceremoniálnu etapu po cyklisticky magickom bulvári Champs-Élysées.

Na chuť si tradične prídu šprintéri, veď prvý muž na páske pod Víťazným oblúkom získava najprestížnejšie etapové víťazstvo – neoficiálne nazývané aj „majstrovstvá sveta v šprinte“. Navyše, finišovať sa bude počas západu slnka, čo umocní krásu, ktorú nám 106. Tour priniesla.

Trasa

Dĺžka: 128 km
Profil: rovinatý, 778 nastúpaných metrov
Štart: 18:10 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 21:10 – 21:29 LSEČ

zdroj: letour.fr

Priznajme si, profil prvých 70 km nie je podstatný. Síce sa tam nachádzajú dve vrchárske prémie, no podľa zvyku by mali padnúť do rúk Romainovi Bardetovi (:alm:) – lídrovi vrchárskej klasifikácie. Ten na tejto Tour získal iba jednu prémiu. Bodoval iba v posledných dôležitých etapách a súťaž o bodkovaný dres tak nepatrila k úplne najzáživnejším, no Francúzom triumf ich krajana vadiť určite nebude. Tempo  bude veľmi príjemné, porovnateľné s nami, bežnými smrteľníkmi (aspoň raz). Možno jeden zo starších jazdcov dostane možnosť zajazdiť si „úniku“ a užiť si posledné chvíle na Tour. Minulý rok sa takto s kariérou lúčil Chavanel, tento rok však Francúzsko nemá podobného borca.

Akonáhle sa však z prímestských častí Paríža dostaneme na Elyzejské polia, začne sa závodenie. Do konca bude ostávať 54,5 km. Prezentovať sa určite pokúsi pár odvážlivcov v samostatnom úniku, ktorí sa však nikam nedostanú. Tí si užijú svoje minúty slávy, až kým ich nepohltia organizované šprintérske vlaky.

Jedno kolo:

zdroj: la-flamme-rouge.eu

Odjazdí sa osem kôl, na ktorého konci je istý hromadný dojazd. Aj keď stále sa nájdu odvážlivci, sila jednotlivých vlakov ich vždy prekoná. Až kým nie ste Vinokourov a nežijete v roku 2005, kedy sa poslednýkrát radoval nejaký útočník, nie šprintér.

Jazdí sa proti smeru hodinových ručičiek. Na samotnú cieľovú rovinku ich navedie ulica Rue de Rivoli, kde sa nachádza 900-metrová rovina. Tam príde v poslednom kole na rad záverečné zápolenie o pozície do šprintu. Výber miesta bude kľúčový, výhodu majú organizované šprintérske vlaky na dosť širokej ceste. Do série dvoch 90-stupňových zákrut je potrebné vojsť v ideálnej pozícii. V minulých rokoch vzišiel víťaz z najviac ôsmeho miesta v tejto šikane. Ideálna pozícia je niekde za tretím, štvrtým kolesom špice.

Po vyjdení z poslednej ľavotočivej zákruty je to už iba 400 metrov na pásku. Ide sa po vydláždených cestách. Aj keď to nie je brutálne pavé ako z Roubaix, v rýchlostiach okolo 70 km/h vie narobiť rozdiel. Svoje by vedel rozprávať „Kráľ Elyzejských polí“ Mark Cavendish, ktorý tu vyhral štyrikrát a vyjadril sa, že dôležitým bodom je nájdenie ideálnej stopy na dlažbe. Skúsenosti tak môžu prísť veľmi vhod.

Šprint sa naplno rozbieha niekoľko metrov za métou 300 metrov do cieľa. Ide tak o čistý rýchlostný súboj na dlhú trať.

Favoriti

Dylan Groenewegen (:tjb:) je prvým spomenutým jazdcom na pretekoch z troch, ktorý tu triumfoval – v roku 2017 sa svetu predstavil ako vychádzajúca šprintérska hviezda. Teraz patrí medzi najrýchlejších mužov planéty. Otázkou bude, akú daň si u neho vypýtali kopce.

zdroj: twitter.com/CLICKRADIO1090

Elia Viviani (:qst:) sa v kopcoch išiel roztrhať pre Alaphilippa, ubralo mu to šance na víťazstvo? A čo jeho vlak? Francúz v žltom drese počas svojej púte v žltom drese neprekonával len sám seba, ale aj svoj, na prvý pohľad najlepší, šprintérsky tím. Vivianimu štací však naplno zapnúť v poslednom kilometri, na čo kvality jednoznačne má.

zdroj: twitter.com/Sportschau_News

Caleb Ewan (:lts:) sa ukázal ako jediný šprintér na pretekoch, ktorý zvíťazil v dvoch etapách. Všetci ostatní top-favoriti majú po jednej etape, čo a z poslednej epizódy robí veľmi vyrovnanú hru. Zdá sa, že  výkonnostne vyzerá na tom najlepšie, veď dvakrát porazil Vivianiho aj Groenewegena v priamom rýchlostnom súboji. V neprospech hovoria skúsenosti 24-ročnej „vreckovej rakety“.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Peter Sagan (BOH) je v Paríži po siedmy raz, šesťkrát finišoval v top-10, dvakrát z toho bol druhý. Síce nie je najlepším špurtérom na rovinách, no kopce určite zvládal najlepšie spomedzi špičky rýchlikov. Hovorí sa, že z veľkých triumfov mu chýba len Miláno – San Remo a práve táto etapa. Motivácia je tak veľká. Ukáže sa to aj v posledných metroch proti úplne najlepším borcom v danej situácii?

twitter.com/bisikletta

Alexander Kristoff (:uae:) tu vyhral minulý rok, no v oveľa menšej konkurencii. Jeho schopnosť regenerácie po troch týždňoch je známa, no bude to stačiť na najrýchlejších borcov sveta? Nič tomu nenasvedčuje.

Spomenieme ešte druhého víťaza parížskej etapy na pretekoch, trápiaceho sa Andrého Greipela (Arkéa-Samsic). V šprintoch bol tento rok neviditeľný. Ak by sa ukázal práve na pôde, na ktorej triumfoval dvakrát, išlo by o hotový športový zázrak.

V prvej desiatke uvidíme napríklad aj šprintérov druhého sledu, akými sú Michael Matthews (:sun:), Matteo Trentin (:mts:), Sonny Colbrelli (:bmt:), Nicolo Bonifazio (Total Direct Energie).

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov si môžete pozrieť TU – na stránke nášho partnera, stávkovej kancelárie Tipsport.

V našom poslednom preview tipujeme Petra Sagana (BOH) prvýkrát v rovinatej etape. V tých sa tento rok nepresadil, no využije svoje skúsenosti, skvelú orientáciu v balíku a hlavne silnú motiváciu, aby napokon zvíťazil aj v etape, ktorá mu uniká. Odvážny kurz na jeho víťazstvo je 6,50:1.

zdroj: twitter.com/SwaganP

Aj vy si myslíte, že konečne zvíťazí slovenská jazdec Bora – hansgrohe? Zaregistrujte sa TU, získajte 15 eur zadarmo s možnosťou bonusu až do výšky 4000 eur.

Dvojica Caleb Ewan Dylan Groenewegen je ohodnotená rovnako, kurzom 3,00:1. Tu by sme sa skôr priklonili na stranu malého Austrálčana, ktorý by už definitívne potvrdil, že v Lotto Soudal sa stal najlepším špurtérom sveta. Elia Viviani má kurz 3,50:1.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár