Preview 3. etapy TdF: Klasikársky záver pri viniciach

Tour de France 2019

Po prvých časovkárskych kilometroch sa pelotón opäť postaví na hromadný štart. Úvod Tour tradične sprevádzajú nervózne etapy a táto vďaka profilu nebude výnimkou.

Žltý dres aj naďalej drží Mike Teunissen (:tjb:), ktorý po víťaznej prvej etape potvrdil s tímom Jumbo-Visma svoju vysokú pripravenosť. Družstvo tak bude chrániť najcennejší dres, pričom držať bude nádej na ďalší etapový triumf.

Trasa

Dĺžka: 215 km
Profil: zvlnený, 2229 nastúpaných metrov
Štart: 12:10 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 17:19 – 17:50 LSEČ

zdroj: letour.fr

Štartuje sa v belgickom meste Binche vo Valónsku, ktoré hostí známe preteky Binche-Chimay-Binche. Toto mesto je napríklad domovom tímu Wanty-Gobert, ktorý zajtra bude mať silnú motiváciu dostať sa do úniku. Ten sa pravdepodobne vytvorí hneď na začiatku, aby prešiel prvú časť etapy bez ujmy. Najprv sa pôjde po čistej rovinke, 110 km od štartu sa prvýkrát na Tour prejde do Francúzska, kde sa ostane až do parížskeho finále.

Šprintérska prémia ponúkne maximum dvadsiatich bodov. Po nej sa ešte istý čas prejde po rovine, no posledných 50 km to bude hore-dole. Prvá sekcia kopcov sa zakončí na štvorkovej prémii Côte de Nanteuil-la-Forêt. Už tu by mohlo zatriasť s balíkom a čistokrvní šprintéri asi pošetria sily. Po nej budú nasledovať o niečo ťažšie skúšky zaradené do tretej kategórie.

Côte d’Hautvillers, Côte de Champillon majú dĺžku do dvoch kilometrov a najmä prvý menovaný ponúkne sklon nad desiatimi percentami. Tieto krátke a prudké kopce budú pokračovať v delení balíka, no to ešte nebude všetko. 16 km pred koncom sa vystúpa na Côte de Mutigny, ktorý je dlhý 900 metrov s priemerným sklonom až 12,2%. Na jeho vrchole sa premiérovo rozdá prvému jazdcovi osem bonusových sekúnd, ďalším päť a tri.

zdroj: letour.fr

Záver ako z jarnej klasiky bude pokračovať po päťkilometrovej rovinke, aby sa ešte raz pred cieľom vystúpilo na neklasifikovaný kopec štyri kilometre pred cieľom, ktorý môže po predošlých prekážkach narobiť škodu. Tieto posledné dve stúpania môžu takisto slúžiť ako odrazový mostík pre úspešný útok výbušných jazdcov.

Posledných 5 km:

zdroj: letour.fr

Finále v meste Épernay tvorí explozívny kopček. Na jeho nástup bude potrebné prejsť cez falošnú rovinku, ktorá sa vyrovná až v poslednom kilometri. To dá jazdcom šancu na získanie posledných miest na špici, keďže cieľ príde po prudkom polkilometrovom stúpaní. Tam sa nájdu sklony s hodnotou až 15% a na svoje si prídu puncheuri. V poslednom kilometri sa nachádzajú tri zákruty, dve z toho sú ostré.

Víťaz v cieli získa desať bonusových sekúnd, dvojica na pomyslenom pódiu šesť a štyri.

Mesto Épernay má 24-tisíc obyvateľov a je známe hlavne svojimi vinicami, keďže jeho department Marne leží v severovýchodnom regióne Champagne-Ardenne. To je preslávené výrobou šampanského. To pocítite aj v centre, kde sa nachádza ulica určená iba na predaj tohto alkoholického nápoja. Taktiež sa tu každoročne koná festival spojený s výrobou a ochutnávkou šumivých vín.

zdroj: letour.fr

Favoriti

Prvá etapa priniesla pôdu pre šprintérov, druhá pre tímovú kompaktnosť. V tej tretej by sa mal radovať odolný rýchly jazdec. Kľúčom bude okrem výbušnosti aj pozičná hra, keďže vo finále príde zmena sklonov pomerne svižne.

Šprintérmi, ktorí môžu prežiť stúpania a v závere vyprodukovať vysokú rýchlosť, patria Peter Sagan (BOH), Michael Matthews (:sun:), Sonny Colbrelli (:bmt:) alebo za ideálnych podmienok aj Caleb Ewan (:lts:).

Sagan len tesne prehráva v 1. etape TdF. zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Do hry sa však kvôli dlhšie trvajúcim pasážam s 8% či 10% dostávajú aj puncheuri ako Julian Alaphilippe (:qst:), Alejandro Valverde (MOV), Greg van Avermaet (:ccc:), Wout van Aert (:tjb:), Matteo Trentin (:mts:), Alberto Bettiol (:efd:), Tom Skujinš (:tfr:), Tim Wellens (:lts:), David Gaudu (FDJ), Max Schachmann (BOH). Útok z diaľky by bolo niečo pre Mateja Mohoriča (:bmt:).

Žltý dres pre Mikea Teunissena (:tjb:) mu môže opäť „darovať krídla“, podobne ako v tímovej časovke. Ak by sa mu však nepodarilo maillot jaune udržať, pravdepodobne by zostal v tíme, keďže po časovke je druhý Van Aert, ktorý je oveľa väčšou hrozbou na etapový triumf. Okruh favoritov je tak spomedzi všetkých typov etáp asi najširší, keďže presadiť sa môžu aj podceňovaní borci, ktorí počas niekoľkých sekúnd nájdu „wattovú bombu“ v nohách.

Valverde triumfuje na Okolo Occitánie. zdroj: twitter.com/cyclecollective

Sekundy k dobru na predposlednom kopci môžu vyprovokovať akciu aj medzi jazdcami na celkové poradie s dynamikou v nohách. Pôjde napríklad o Rigoberta Urána (:efd:), Thibauta Pinota (FDJ), Romaina Bardeta (:alm:) alebo Adama Yatesa (:mts:).

Možnosť brejku nemôže nikdy vylúčiť, no cesty v závere nie sú technické a úzke, aby pri silnej vôli pelotónu utečenci odolali. Trasa aj napriek tomu ponúka viaceré scenáre, keďže podľa situácie sa môže útočiť už v prvých kopcoch.

Naše tipy

Ak by došlo na hromadný dojazd, najlepšie vyzerajú Sagan, Alaphilippe a Valverde, ktorí v poslednej dobre ukázali vysokú výkonnosť pred Tour. Zatiaľ čo Sagan by chcel napraviť druhé miesto z prvej etapy, Alaphilippe je ako najlepší francúzsky cyklista pod tlakom a Valverde nosí dúhový dres, ktorý ho automaticky dáva do centra pozornosti.

Ako víťaza tipujeme Petra Sagana (BOH), ktorému pri kurze 3,50:1 najviac veria aj stávkové kancelárie. Aj vy si myslíte, že vyhrá? Zaregistrujte sa TU a získajte 15 eur zadarmo. Zároveň máte možnosť zisku vstupného bonusu do výšky 4000 eur. 

Výhodný kurz prináša aj Alaphilippe, ktorého číselná šanca je 5,00:1. Ten má výhodu tímu, ktorý môže nasadiť tvrdé tempo a sťažiť to ostatným šprintérom. Tretím v poradí je Wout van Aert (:tjb:), ktorý sa ukazuje veľmi silný, no na podobnom stúpaní na najvyššej úrovni ešte neukázal svoju plnú silu. Ak si myslíte, že supertalentu sa to zajtra, podarí, stavte si na neho pri kurze 8,00:1. Jeho zatiaľ neprebádaná možnosti môžu viacerým favoritom zakryť oči.

Kompletnú ponuku kurzov nájdete na TU – stránke nášho partnera, stávkovej spoločnosti Tipsport.

(Hodnoty kurzov sa od vydania článku môžu zmeniť. Posledná aktualizácia článku: 7.7.2019, 21:38). 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár