Preview 4. etapy TdF: Šprintérsky reparát s domácim hrdinom v žltom

Tour de France 2019

Tour de France zatiaľ prináša zaujímavé etapy. Po jednej z nich sa do žltého dresu obliekol Julian Alaphilippe (:qst:), ktorý je prvým Francúzom v žltom drese po piatich rokoch. Profil nasledujúcej etapy nasvedčuje tomu, že domáci miláčik si najcennejší dres udrží aj v ďalšej etape a svoju sériu si môže poriadne predĺžiť.

Dnes to bude deň pre iných jazdcov, akí mali šancu v treťom dni. Počet rovinatých etáp na tejto Tour nie je vysoký a šprintérske tímy ako Jumbo-Visma, Deceuninck – Quick Step, Lotto Soudal alebo Bora – hansgrohe určite zaistia hromadný dojazd.

Trasa

Dĺžka: 213,5 km
Profil: rovinatý, 1555 nastúpaných metrov
Štart: 12:10 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 17:10 – 17:37 LSEČ

Na 215 kilometroch sa nachádzajú dve kategorizované stúpania, ktoré nevyzlečú Tima Wellensa z bodkovaného dresu. Celá tranzitná etapa pôjde po rovinách smerom na východ do Nancy. Po prvých 120 km prídu spomínané kopčeky, no pelotón a rýchlych jazdcov nevystrašia. Druhé Côte De Maron sa nachádza 15 km pred cieľom. S dĺžkou 3 km a 7% určite nezabráni rýchlemu dojazdu, keďže od tohto bodu je to len rovina.

Do cieľa je to celkom priama cesta, v poslednej päťke kilometrov sa nachádzajú iba dve zákruty a nejde o nič technické. Cieľ sa nachádza na rovinke.

Reims (štart)

Mesto Reims sa nachádza v centre regióna Champagne, čiže aj ono je významnou destináciou pre milovníkov šumivých vín typických pre tento región. 200-tisícové mesto bolo významným centrom v rímskych dobách, kedy bolo metropolou belgickej provincie. Počas Druhej svetovej vojny tu zástupcovia Spojencov a Nemecka 7. mája 1945 podpísali kapituláciu nemeckých síl. Týmto aktom sa ukončili vojenské operácie na západnom fronte.

Pelotón pod Katedrálou v Remeši. zdroj: twitter@letour

Najvýznamnejšou pamiatkou v meste je Katedrála Notre-Dame v Remeši, ktorá bola síce postavená po tých v Paríži a Chartres, no stále patrí k najvýznamnejším sakrálnym gotickým stavbám na svete. Chrám z 13. storočia obsahuje viac ako dvetisíc sôch a iných výtvarných pamiatok. Stal sa tradičným miestom pre korunováciu francúzskych kráľov. Ročne túto katedrálu navštívi viac ako 1,5 milióna ľudí.

Nancy (cieľ)

Mesto so 108-tisíckami obyvateľov hostí Tour 17 raz. Najznámejším rodákom je cisár František Štefan I. Lotrinský, ktorý sa v priebehu časov stal manželom Márie Terézie a aj on rozvíjal viaceré podnikateľské aktivity, ktoré mali dosah aj na územie terajšieho Slovenska. Známe sú aj námestia zapísané v zozname UNESCO. Turisti nájdu cestu do mesta v regióne Alsasko-Champagne-Ardenne-Lotrinsko aj vďaka múzeu výtvarného umenia a secesným stavbám v centre.

V roku 2014 tu finišovala o čosi náročnejšia etapa Tour. Tá obsahovala rovno dve stúpania pred cieľom a následný zjazd do mesta. Slovenskí fanúšikovia si ju môžu pamätať vďaka tesnému druhému miestu Petra Sagana. Ten o milimetre prehral šprint zriedenej skupiny s Matteom Trentinom.

Tesný šprint 7. etapy TdF 2017. zdroj: letour.fr

Favoriti

Ide o šprintérsky deň, takže rýchlici Elia Viviani (:qst:), Caleb Ewan (:lts:), Peter Sagan (BOH) a Dylan Groenewegen (:tjb:) by mali potvrdiť svoje výnimočné kvality.

Prvý menovaný Talian má čo dokazovať, keďže v Quick Stepe určite chcú vyhrať nejaké etapy aj s ním. Navyše sa stupňujú špekulácie o jeho prestupe, do ktorého by mal najviac povedať prípadný etapový triumf. Viviani si musí nájsť správne koleso, čiže nechať svoj vláčik robiť svoju prácu. Minule sa skôr pohyboval za protivníkmi v pelotóne, čo vyústilo do nepríjemnej vlny, ktorú mu tam hodil Ewan. Výbušný Austrálčan sa taktiež radšej spoľahne na formáciu svojho tímu.

Nevieme, aké škody napáchal pád na Groenewegenovi. Ak je v poriadku, mal by prejaviť najrýchlejšie nohy v pelotóne, s ktorými by sa rád prezentoval. Jeho tím je dobre rozbehnutý, určite by rád vyhral aj so svojím lídrom.

Sagan má zelený dres, v tretej etape on a ani jeho tím nestačil na Alaphilippa. Vyzerá, že formu má výbornú, keďže vpredu sa držal aj na kopcoch a v prvej etape zhorel iba na fotofiniši. No ak naozaj príde k čistému šprintu, spomínaná trojica by mala mať o niečo navrch, keďže sa špecializujú iba na tento typ finišu. Slováka je však mimoriadne zložité predvídať, keďže motiváciu má a rád by si vyventiloval fustráciu z prvej etapy. Tlak prvého víťazstvá je však aj na iných a so zeleným dresom sa mu môže dýchať o kúsok ľahšie.

Ďalší jazdci, ktorí sa môžu objaviť v top-5, sú napríklad Giacomo Nizzolo (:ddd:), Michael Matthews (:sun:), Alexander Kristoff (:uae:), Sonny Colbrelli (:bmt:), Matteo Trentin (:mts:), Greg van Avermaet (:ccc:), Christophe Laporte (Cofidis) či André Greipel (Arkea Samsic).

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov nájdete TU – na stránke nášho partnera, stávkovej spoločnosti Tipsport.

Podľa nás zvíťazí Elia Viviani, ktorý je pod tlakom. Jeho tím ale je na takéto situácie pripravený. S kurzom 3,20:1 vyzerá istejšie ako Groenewegen, ktorý zažil nepekné dni, no stále má favorizovaný kurz 3,30:1. Tretí je podľa Tipsportu Sagan, ktorý pri šanci 4,40:1 nemusí byť úplne zlým tipom na víťaza, hlavne ak sa podmienky zhoršia a nastane chaotický šprint tak typický pre prvé etapy Tour.

Alebo to všetkým zoberie mladý Caleb Ewan? Zaregistrujte sa TU a stavte si napríklad aj na neho pri kurze 6,00:1. Získate vstupný bonus 15 eur s možnosťou zisku až 4000 eur.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár